Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podkrušnohorské technické muzeum

15. 09. 2021 | Technika
Putovat Krušnými horami a nesetkat se s pozůstatky hornické činnosti je takřka nemožné. Již několikrát jsem psala o výletech touto pestrou a svéráznou montánní krajinou, včetně nezapomenutelné návštěvy dolu Svornost. Tentokrát z horského hřebene sestoupíme, ale tématu zůstaneme věrni - navštívíme Podkrušnohorské technické muzeum. Nachází se mezi městy Litvínov a Most v areálu bývalého hnědouhelného hlubinného dolu Julius III.

Název nemá nic společného s Juliem Fučíkem, jak by možná mnohé návštěvníky napadlo. Důl byl vybudován v 80. letech 19. století a hlavním investorem byl rakouský stát, který vlastnil i další dva doly stejného jména. Těžba tu probíhala nepřetržitě téměř 120 let.

Dnes zde sídlí technické muzeum a můžeme zde vidět veškeré objekty a zařízení nutná pro provoz dolu - těžní věže, strojovnu,  důlní a dopravní techniku, lokomotivy a vozíky, domky dělnické kolonie. Autentická expozice ukazuje běžný pracovní den horníka, řetízkovou šatnu, koupelnu, místnost, kde se fasovaly lampy, přilby a další vybavení. Připomeneme si prostou, ale geniální evidenci tří plíšků - kovových známek (přehled zda někdo nezůstal v šachtě).

Muzeum sice neumožňuje sfárat do skutečného dolu, neboť vstupy byly po ukončení těžby zaslepeny, ale je zde vytvořena ukázková štola s funkční technikou, takže tma, malý prostor a hluk dobývajících strojů vytvoří dokonalou iluzi.

V jednu chvíli, když kolem nás rachotí otřásající se dopravník a průvodce pokračuje ve výkladu, se mi vybaví známá mlynářská scénka z komedie Na samotě u lesa: „No, řeknu ti, Radime, až takhle někdy bude klid, víš, že bych si to s chutí poslechl znova“.

Když lomoz utichne a postupujeme dále štolou, najednou zaslechneme zvuky zcela odlišné - chrápání! A vzápětí vidíme, odkud se linou, na uhelné římse odpočívá místní permoník! 
Působivá je simulace odstřelu i, v naší těsné blízkosti, rotující vrtná hlavice komorového kombajnu. Ovšem nejlepší zážitek je jízda důlním vlakem (a hlavně nastupování a vystupování). Nejde totiž o klasický vláček, který jede po zemi po kolejích, jak to známe z jiných důlních expozic. Tady jsou vozíky, respektive kabiny na přepravu osob, zavěšeny na jedné drážkové koleji pod stropem (nosný profil I155).

Další část expozice seznamuje s prací báňských záchranářů vč. pietního místa s připomínkou obětí důlních neštěstí, s geologií, měřičskou technikou a hornickými tradicemi.
Na našem veskrze pozitivním dojmu z návštěvy Podkrušnohorského technického muzea se velkou měrou podepsal i fakt, že našimi průvodci byli bývalí horníci. Strávili jsme zde 3 hodiny a rozhodně jsme se nenudili.

Muzeum je nejlépe dostupné autem, pokud pojedete ve směru od Mostu na Litvínov, odbočte po 2 km vpravo pod viadukt (rozc. Kopisty) a pokračujte po asfaltové silničce podle hornických vozíků tzv. huntů.
Po prohlídce muzea se můžete podívat k nedalekému jezeru Most, které vzniklo v rámci rekultivace bývalého hnědouhelného dolu Ležáky.

Některé starší články věnované důlní činnosti v Krušnohoří:



IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Podkrušnohorské technické muzeum:

Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
Podkrušnohorské technické muzeum
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles