Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Četnické humoresky - o četnících a humoreskách

26. 09. 2011 | Televizní tipy
Divácky oblíbený televizní seriál Četnické humoresky zpracovává příběhy četnictva z doby první republiky, což je období, které je v našich myslích trochu idealizované.
Příčinou oblíbenosti tohoto seriálu je zřejmě i to, že zde netečou potoky krve, ale kriminální příběhy jsou pojaty s humornou nadsázkou. Na četnících se tvůrcům seriálu líbilo, že vyšetřovali stejně důsledně každé porušení zákona - ať se jednalo o závažný zločin jako vražda, loupež, znásilnění, nebo prostou krádež. Oni se vždy snažili pachatele vypátrat, zadržet a předat spravedlnosti k potrestání.
U zrodu seriálu stál, jeden z nejzasvěcenějších znalců předválečného československého četnictva, policejní rada pplk. JUDr. Michal Dlouhý. Tvůrci seriálu tak měli možnost inspirovat se reálnými kriminálními causami, tak i některými skutečnými postavami z četnické pátračky, jejichž profesní i lidské osudy autorsky vymysleli.

Četnické humoreskyV dokumentu o zrodu televizního seriálu Četnické humoresky poskytl režisér Jaroslav Bařinka prostor k vyjádření nejen tvůrcům seriálu, ale také odborníkům na historii policie a četnictva v předválečném Československu.

Chybět nebudou samozřejmě ani osobní vzpomínky pamětníků na službu u četníků a řešení různých kriminálních případů. Nejstaršímu z pamětníků bylo úctyhodných 96 let. Z úst odborníků zabývajících se historií a strukturou organizace předválečného československého četnictva se dozvíme, mimo jiné i to, kdo a za jakých podmínek se mohl tehdy stát četníkem. Zatímco ve městech v době první republiky působila policie, tak na venkově to byli četníci. Elitou mezi četnictvem byly četnické pátrací stanice - jakési "kriminálky", které řešily kriminální delikty na území o rozloze asi poloviny dnešních krajů.
Devětatřicet dílů seriálu Četnické humoresky vznikalo téměř deset let. Úmrtím režiséra Antonína Moskalyka na začátku roku 2006 s ním odešla velká legenda televizní tvorby. Po smrti režiséra A. Moskalyka se natáčení roztočené třetí řady seriálu ujala jeho dcera Pavlína.
Četnické humoreskyTaké v této části seriálu četníci řeší řadu vážných i úsměvných případů. Mezi komplikované případy, které na prvorepublikové ochránce zákonů čekaly bylo například pašování, šmelinaření, fingované krádeže.
Seriál Četnické humoresky je u konce a z budovy brněnské četnické pátrací stanice v areálu bývalých vojenských kasáren dnes nezůstalo téměř nic. Po dotočení seriálu se zde totiž začalo s bouráním, aby se tento prostor proměnil v areál moderního bydlení a služeb.


Četnické humoresky - výstava

Nyní máte jedinečnou možnost navštívit výstavní projekt Četnické humoresky, v brněnském Letohrádku Mitrovských, a to od 19. října 2011 do 8. ledna 2012.

Na výstavě budou prezentovány jak slušivé četnické uniformy, tak líbivé společenské kostýmy. Neopomeneme ani ukázky výzbroje a výstroje, dále administrativní pomůcky, dobovou techniku či dopravní prostředky, brněnské historické reálie prostřednictvím původních fotografií a v neposlední řadě i vybavení tehdejší domácnosti, krejčovského salonu, květinářství či restaurace.

Součástí bude detektivní příběh, uzpůsobený pro dětské i dospělé návštěvníky, kteří se vžijí do role asistentů četníků s úkolem najít vraha. Za správné vyřešení budou odměněni.

Výstava se uskuteční ve spolupráci s Českou televizí – Televizním studiem Brno, Technickým muzeem v Brně, Klubem policejní historie Brno, Muzeem policie ČR v Praze, Archivem města Brna, soukromými sběrateli, Policií ČR ad.

Zdroj: ČT TS Brno

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu moc a moc pevedený seriál.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
můj oblíbený seriál a láká mě ta výstava... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles