Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pořad Psí život je hlavně o lidech

1. 09. 2008 | Televizní tipy
Na obrazovky České televize se v září vrátí pořad Psí život. Dojemné příběhy pejsků, kteří musejí z různých důvodů opustit své majitele zaujaly už mnoho diváků. Tvůrci pořadu Psí život hledají pro psy nové páníčky a pomáhat čtyřnohým miláčkům bude i nová moderátorka, zpěvačka Petra Černocká, známá svou láskou ke zvířatům.

Až dosud tuto psí show mohli kromě ČR vidět diváci ve Švédsku, Finsku a Španělsku. U nás se Psí život setkal s takovou diváckou oblibou, že se připravuje už jeho druhá řada. Na obrazovkách České televize ji bude Psí žovot od září uvádět zpěvačka, a milovnice zvířat, Petra Černocká.

Čtěte také rozhovor s Petrou Černockou:
Petra Černocká: Svůj život si bez psa nedovedu představit


Psí životPsí život je dojemný televizní pořad věnovaný pejskům, kteří potřebují najít nový domov. Ale je i o lidech kolem nich, o vzájemných vztazích mezi člověkem a čtyřnohým kamarádem.  Pes je přítel člověka, ovšem když zasáhne osud a my se musíme čtyřnohého miláčka zbavit, najednou nemáme mnoho řešení, jak to udělat, abychom mu příliš neublížili. V těchto chvílích přichází na řadu pořad Psí život, který hledá nové majitele. Téma je to zajímavé pro všechny, kteří mají rádi zvířata. Pomáhat druhým je záslužná věc, a my ji můžeme na obrazovkách České televize sledovat téměř v přímém přenosu celých třicet minut každou neděli v podvečer.    

Dramaturgyně pořadu Psí život Kateřina Bidlová k tomu říká: „Hlavní myšlenkou a cílem  tohoto pořadu je najít nový domov pro každého pejska, který to potřebuje. Člověk se mnohdy dostane do svízelné situace, kdy nemá pro svého psa jiného řešení, než ho odložit. V těchto momentech se může obrátit na náš pořad, ve kterém děláme všechno proto, aby pes neskončil v útulku. Pes není věc, je to bytost, za kterou neseme zodpovědnost. Viděla jsem statistiky o tom, kolik lidí dokáže denně opustit svého pejska a přivázat ho třeba k popelnici, nebo ho dokonce nechat uspat.  Majitelé dávají psy pryč i ze sociálních nebo finančních důvodů, ale měli by pro ně  vždy najít řešení, aby nekončili v kotcích.  Proto vznikl pořad Psí život. Hledá nové vhodné majitele pro opuštěné  pejsky.“

Poznat vhodného kandidáta pro určitého hafana není jednoduchým procesem. Je to zodpovědnost a akt, ve kterém hraje důležitou roli také odborník. V pořadu Psí život se spolupracuje s kynology, kteří pejska prohlédnou, určí jeho povahu a jsou v kontaktu s budoucími majiteli. Každý uchazeč o psa, kterého má v nabídce pořad Psí život, dostane od odborníka na výcvik psů úkol, který realizuje na obrazovce. Pravidla výběru jsou přísná i v tom ohledu, že splněný úkol zhodnotí majitel psa a v podstatě tím určí, kdo se stane novým páníčkem. Jak kandidáti plní úkol a jak se chovají ke svému dočasně svěřenému pejskovi sleduje majitel pomocí videa u sebe doma spolu s moderátorkou. Divák sice nemá možnost zasáhnout do pořadu, ale jak se sami přesvědčíte, hodnocení bývá na základě natočeného materiálu a získaných informací velmi spravedlivé.

Důležité je, aby se čtyřnohý svěřenec dostal do prostředí, které koresponduje s jeho povahou a zvyklostmi. To vše sleduje tým pořadu Psí život včetně odborníků kynologů. Nezastupitelnou úlohu má také redaktor, který před vytvořením scénáře a vlastním natáčením zmapuje všechna prostředí. Osobně zajede k původním majitelům a budoucím kandidátům, všechny vyzpovídá a prostředí nafotí. Se získanými informacemi začne vznikat díl o pejskovi, který hledá nový domov.

„V září začneme Psí život dílem o Barunce, fenečce, kterou si první majitelka přinesla z útulku ve velmi zbýdačeném stavu. Vypiplala si ji, jenže po osmi letech společného soužití majitelka umřela. O Barunku, křížence pudla s kníračem, se neměl kdo postarat. Našli se dva kandidáti, paní v důchodovém věku, která žije sama a Barunce se může věnovat celý den a mladý muž, který žije v karavanu a fence chce pomoci po ztrátě paničky. Nechejte se překvapit, kdo nakonec psovi vytvoří nový útulný domov“, říká Kateřina Bidlová, dramaturgyně pořadu.

Psí životV době, kdy jsme navštívili výrobní štáb, probíhaly právě kamerové zkoušky na nové moderátory. Psím životem nás bude provázet, jak jste už četli v úvodu, Petra Černocká. Je to dobrá volba, pochvalují si tvůrci pořadu. Petru velmi zaujal  projekt a smysl pořadu Psí život a při natáčení je to znát. Stala se vlastně takovým průvodcem pejska po novém prostředí, což je velmi důležitá role a našim hafanům pomáhá překonávat jejich počáteční nedůvěru, a mnohdy i strach. Vlastně máme všichni podobný motiv, proč se na pořadu podílíme, říká dramaturgyně Psího života Kateřina Bidlová a dodává . „Mě doslova nadchlo, že vznikl tento nápad pomáhat pejskům a že jeho cílem je najít jim nový domov. Uvědomujeme si všichni, kteří se podílíme na tvorbě Psího života, že se člověk skutečně někdy dostane do takových problémů, že musí dát svého čtyřnohého kamaráda pryč. A proto jsme tady a to mě na tom baví. Hledáme hodné lidi a  jsme v přímém kontaktu s novými páníčky, a můžeme tak alespoň trochu zasáhnout do toho, aby psí život už nebyl tak smutný. Pes má prý v životě jediný cíl. Darovat své srdce. Jaký cíl máme my lidé?"

Do projektu Psí život se mohou zapojit i čtenáři Doby seniorů. Statistiky říkají, že právě mezi seniory je mnoho těch, kteří pejska mají, anebo by čtyřnohého přítele chtěli mít.  I proto během rozhovoru DS s členy tvůrčího štábu pořadu zaznělo: „Bylo by dobré, kdyby se nám ozvali čtenáři, kteří z vážného důvodu nemůžou být se svým psem, ale i lidé, kteří by naopak pejska chtěli.“ Pro případné zájemce z řad našich čtenářů zveřejňujeme kontaktní telefonní čísla, na která se mohou obrátit:  722 58 75 71 pevná linka: 296 579 483.
Všichni máme šanci pomoci dobré a prospěšné věci. Pořad Psí život přináší dojemný příběh přátel, které život rozdělil. Zároveň je to ale i příběh o tom, že i to nejsmutnější rozloučení může být pro všechny novým šťastným začátkem. A o to jde.

Je Vám smutno? Hledáte kamaráda? Chcete se zapojit do projektu Psí život a poskytnout čtyřnohým přátelům nový domov? Zavolejte na telefonní číslo 722 587 571 a e-mail psizivot@ceskatelevize.cz.


Zdroj: Česká televize

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !