Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Postav si sen! – 29. 3. 2021

29. 03. 2021 | Televizní tipy
Andrea s přítelem Štefanem by si přáli zrekonstruovat místnost na spaní pro jejich miminko Miu. Všichni tři totiž žijí společně v jediné provizorně vyřešené místnosti, kde se vaří, tráví společný čas i spí. Nikdo z nich tak nemá chvilku klidu ani soukromí. Andrea by si přála, aby z malého přístavku, který s místností sousedí, vznikla ložnice, kde by malinká Mia měla svoje pohodlí. Původně to chtěla Andrea s přítelem zvládnout sama, ale nečekaně otěhotněla a její chybějící plat rodina velmi znatelně pocítila. Právě pro takové příběhy je tu pořad Postav si sen!

Postav si sen – 29.3.2021:


Andrea pochází ze Slovenska. Kvůli práci přišla do Česka. Začátky nebyly lehké. Bydlela na ubytovně a každou věc si poctivě vydřela. Pak se seznámila se současným přítelem Štefanem. Po letech strávených v pronájmech si za uspořené peníze ze stavebního spoření a na úvěr koupili starý dům. Vlastními silami se pustili do rekonstrukce.

Postav si sen! – 29. 3. 2021Předělali koupelnu, chodbu, ale pak Andrea nečekaně otěhotněla. To jim udělalo obrovskou radost, ale zároveň čáru přes rozpočet, protože najednou se museli s jedním platem na nějakou dobu rozloučit. Dítě bylo překvapením i proto, že se tři roky marně snažili. Andrea pracovala v administrativě, přítel je řidič z povolání. Andrea ráda peče a vaří. Štefana baví práce na domě a na zahradě. Plánují také svatbu.

Dům má jednu centrální místnost, ve kterém se nyní odehrává veškerý život rodiny. Jde o obývák s kuchyní. Velkým problémem je vytápění celého domu. Starými okny profukuje, v obýváku jsou nyní pouze jedny kamna na tuhá paliva. Ve vedlejší místnosti se netopí vůbec a prostor není nijak zateplený. Stav komínu je zcela nevyhovující. Designéři se rozhodli, že pomohou trochu více. Nejdříve ale budou muset vyřešit vytápění.

Jelikož se jedná o více než sto let starou chalupu s dřevěným trámovým stropem v hlavní místnosti, padla volba na moderní venkovské pojetí interiéru. Paní Andrea má velmi ráda jasné a veselé barvy a teplé přírodní tóny v interiéru – zejména zelenou a fialovou. Ložnici, která je docela prostorná, je v plánu rozdělit na dvě samostatné zóny, aby v budoucnu měla Mia dostatek vlastního prostoru pro první krůčky a objevování světa. Jak se povede proměna úplně nové dvojici designérů?

A jak se na proměnu dívají designéři Jaroslava Hájková a Hana Šmejkalová?


Hodnocení designérů: Na první pohled bylo zřejmé, že nás budou čekat dvě místnosti místo očekávané jedné, což bylo dané zejména jejich vzájemným částečným propojením. A i když bylo očividné, že ze stavebního hlediska bude proměna poměrně náročná a budeme vše muset řešit poměrně komplexně, nedovedly jsme si ani zdaleka představit, kolik problémů a záludností na nás během celé proměny vyskočí a s čím vším se budeme muset potýkat, abychom vše vůbec dotáhly do zdárného konce. Hlavním problémem původního stavu byla absence řešení vytápění domu. Sice jsme poměrně rychle nalezly cestu, jak se s tímto vypořádat, ale ukázalo se, že se jedná o problém mnohem hlubšího rázu.

Bohužel nestačilo pouze dodat nová výkonná kamna. Všemi konstrukcemi se ztrácelo teplo, bylo tedy nutné zateplit stropy a vyměnit shnilá stará okna. Stávající komín byl také v naprosto zoufalém stavu, a musely jsme tedy řešit jeho kompletní vyvložkování. A plánované umístění kamen v hlavní obytné místnosti nakonec také nebylo možné – z důvodu 80 cm tlusté nosné zdi, do které prostě nebylo proveditelné vyvrtat otvor pro připojení ke komínu.

Vše ale nakonec dopadlo bezvadně, „ad hoc“ umístění kamen v chodbě se ukázalo jako ideální pro budoucí rozšíření obytných prostor, které rodina plánuje, až miminko povyroste, a v obývacím pokoji tak vzniklo mnohem víc volného prostoru „pro bydlení“. Kratší čas realizace nám komplikovalo hlavně vysychání stropních a obvodových konstrukcí, které i vzhledem k venkovním klimatickým podmínkám neprobíhalo ideálně, a pokud bychom měly více času, asi bychom ho věnovaly důkladnějším úpravám a opravám obvodových konstrukcí.

Jelikož se jedná o objekt starý přes 150 let, navíc umístěný v malé vesnici uprostřed Českého středohoří, chtěly jsme respektovat genius loci místa i dané stavby. Nicméně jde stále o trvalé bydlení pro mladou rodinu a chtěly jsme se také vyvarovat venkovské doslovnosti. Sáhly jsme proto po interiéru v odlehčeném venkovském stylu s moderním nádechem. Paní Andrea, pro kterou byla proměna realizována, má velmi ráda živé barvy, čehož jsme při tvorbě konceptu bohatě využily. Jako hlavní paletu jsme použily velmi přírodní a teplé tóny hnědé, béžové a smetanové, materiálově potom dřevo, kámen a kov a to vše jsme doplnily výraznými akcenty červené, zelené a žluté.

Dominantou celého prostoru se staly výrazná červená sedačka a také zelený jídelní stůl. Ten je navíc unikátní v tom, že se jedná o původní kus nábytku, kterému jsme pouze vdechly nový život právě výrazným nátěrem a malou opravou. Velmi zajímavým prvkem v interiéru jsou také nové dveře, které jsou kopiemi klasického stylu v krásném provedení mořeného masivního dřeva. Celkově z nového interiéru vyzařuje hravost a život, ale také klid a teplo domova uprostřed krásné přírody.

Premiéru dalšího dílu novinkové série „Postav si sen!“ uvidíte v pondělí 29.3.2021 ve 21.35 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Postav si sen! – 29. 3. 2021:

Postav si sen! – 29. 3. 2021
Postav si sen! – 29. 3. 2021
Postav si sen! – 29. 3. 2021
Postav si sen! – 29. 3. 2021
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !