Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prázdniny s Julií

30. 09. 2009 | Knižní tipy

Název knihy: Prázdniny s Julií
Autor: Fan Vavřincová 
Nakladatelství: MOTTO
Rok vydání: 2009
Vázaná vazba
Formát: 130x200 mm
Počet stran: 288 str.
Cena: 239 Kč   

Rozpustilá dívka Julie, která vystrnadila svého strýce z jeho rodné vily, protože ho chtěla ukrýt před vdavekchtivou vdovou Laurou, se rozhodla proměnit toto místo v letní penzion pro hosty. Tak začíná příběh plný lásky, nedorozumění a dobrodružství, okořeněný ještě záhadnou ztracených perel herečky Mii Bodo. A když se navíc strýc, který už nemůže na chatě vydržet, nečekaně vrátí, není o humorné situace a nečekaná setkání nouze.

prazdniny-s-juliiPan Bohdan Bouček je mírumilovný starý mládenec, kterého osud naneštěstí obdařil neteří Julií, a ta v jeho útulném venkovském domku nyní tráví prázdniny. Jednoho dne zachrání pan Bouček před utopením půvabnou vdovu Lauru, a ani neví jak a je s ní zasnouben. Pan Bouček se ovšem ženit nehodlá a právě tehdy zasáhne Julie a její přítel Alík. Vymyslí plán: strýček musí zmizet, ukrýt se na Alíkovu chatu, aby ho Laura nenašla. Pan Bouček sice nerad, ale poslechne. Jenže Julie má ještě jeden plán – zatímco její strýc trpí v lesní chatě, Julie jeho domek pronajme letním hostům. Tak začíná příběh plný lásky, nedorozumění a dobrodružství, okořeněný ještě záhadou ztracených perel herečky Mii Bodo. A když se navíc pan Bouček, který už na chatě nemůže vydržet, nečekaně vrátí, není o humorné situace a nečekaná setkání nouze.

O autorce

Fan Vavřincová (vlastním jménem Věra Němotová), se narodila 17. 11. 1917 v Praze. Začala psát už v šestnácti letech, kdy studovala na francouzském gymnáziu.
Po maturitě pokračovala ve studiu na Karlově univerzitě, ale studia nedokončila, protože se provdala. Byla velmi plodnou autorkou, která svá díla publikovala i pod vlastním jménem Věra Němotová a dalšími pseudonymy Anna Lorencová a Věra Lorencová. Do povědomí čtenářů vstoupila už svou první knihou Eva tropí hlouposti (1934), kterou v roce 1939 zfilmoval režisér Martin Frič, jenž do hlavních rolí obsadil Natašu Gollovou a Oldřicha Nového. Od té doby napsala řadu humoristických románů, příběhů pro ženy a dívky a detektivek (např. Divoška Kim, Nepokojné srdce, Lépe je být pošetilý, Sladká dívka, Vlk a sedm kůzlátek, Vrah a srdcová dáma) a televizních inscenací.

Pro ČT psala i silvestrovské skeče a humorné scénky. V této oblasti byl bezesporu nejznámější televizní seriál Taková normální rodinka, natočený v roce 1971 režisérem Jaroslavem Dudkem. Publikovala také
v řadě novin a časopisů, například Svobodné slovo, Svět v obrazech, Ahoj na sobotu, Dikobraz. Zatím poslední knihou Fan Vavřincové je literární pokračování Takové normální rodinky, ale za své nejlepší dílo považuje sama autorka Prázdniny s Julií.

Ukázka z knihy:

V životě každého člověka přijde chvíle, kdy si náhle řekne dost. To jsou ty chvíle, kdy žena, která se deset let dívala spokojeně do zrcadla, se náhle rozhodne, že od tohoto okamžiku začne hubnout.
Nebo kdy muž, který po léta byl zvyklý vyklopit všechny peníze a čekal pak úpěnlivě až dostane na cigarety, zahodí náhle výplatní pásku a tajně si užulí stokorunu.
Takové chvíle přicházejí znenadání a nijak nepřipraveny. Prostě jsou zčistajasna tady.
Pan Bouček, který si s odporem otvíral konzervu od guláše a který to dělal, jak mu připadalo aspoň po tisící, náhle ucítil, že už to nemůže dělat dál. Trpělivě snášel svůj úděl vyhnance po mnoho dní. Myl se vodou ze studny a házel kastrolem po myši. Po léta, jak se mu zdálo, se díval na Alíkův obraz, ačkoli se mu nikdy nelíbil. Teď věděl, že už se na něj prostě nemůže dívat dál. Že nehodlá dál jíst konzervy a vyměňovat si pohledy s myší.
A kdo, uvažoval pan Bouček, jako by mu náhle spadly šupiny s očí, ho k tomu mohl nutit? Proč on, rozumný a dospělý člověk, se nechal zvrtačit párkem nezletilých bláznů a dal si namluvit, že musí utéct?
Pan Bouček upustil konzervu a vztyčil se v celé své výši. Šel do konce tak daleko, že kopl do obrazu a divil se, že to neudělal už dávno. Bylo to, jako by se probudil z nějakého zakletí.
Nezůstane tu už ani minutu. Laura sem nebo tam, on se vrátí domů. Co, koneckonců, mu mohla Laura udělat? Nebude to příjemné, ovšem, ale bydlet tady bylo daleko nepříjemnější. Pan Bouček vůbec nemohl pochopit, že to vydržel tak dlouho. Cítil, že každá minuta, kterou by tu zůstal, je nenávratně promarněná. Půjde domů a to hned. Vykoupe se ve své krásné koupelně a vleze si do své skvostné postele. Pan Bouček div nezaslzel, když na to pomyslel. Nemohl by na tomhle uváleném kutlochu strávit už ani půl hodiny, natož další noc. Bylo sice už k večeru, ale to nevadí.

Tuto knihu Prázdniny s Julií zakoupíte v knihkupectví a na stránkách nakladatelství Motto.

Simbelmine
ChytráŽena.cz




 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Prázdniny s Julií:

Prázdniny s Julií
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ráda si seženu tuto knihu,fan vavřincová je prima spisovatelka!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles