8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Při brouzdání z mobilu buďte opatrní

26. 07. 2009 | Technika
Málo jasné informace ze strany operátorů mohou být mnohdy příčinou toho, že za brouzdání po internetu z mobilního telefonu zaplatíte více, než jste chtěli – a čekali. Stažení jednoho CD vás může stát i několik tisíc korun.

Sliby chyby


Ještě před pár lety by málokdo řekl, že i prostřednictvím obyčejného mobilu můžete číst e-maily, zjišťovat předpověď počasí na víkend, stahovat si písničky nebo poslouchat rádio. Teoreticky je řada možností, jak využít internet v telefonu, který tak v tomto ohledu začíná zdánlivě šlapat na paty klasickému počítači. Ovšem slova „teoreticky“ a „zdánlivě“ jsou skutečně namístě, protože není všechno zlato, co se třpytí na webových stránkách operátorů. Ti málokdy vyplní svoje sliby, které jsou navíc mnohdy formulované záměrně ne zcela jasně, protože zmatený zákazník – dobrý zákazník.

Mezi nejsnazší kořisti telefonních operátorů patří především ti, kdo se jen málo zajímají o novinky ve světě technologií. Informace o tarifech za internet Při brouzdání z mobilu buďte opatrníjsou příliš často vágní a kusé, takže čtenář z nich není příliš moudrý. A jak už je běžným zvykem, podstatné informace se obvykle skrývají v mikroskopických, sotva čitelných poznámkách. Z toho vyplývá první a zásadní rada – chcete-li se dopátrat skutečné výhodnosti nabízeného produktu, nikdy se nespoléhejte pouze na to, co je vám naservírováno velkými písmeny. Obětujte trochu víc času a přečtěte si text celý, včetně malých poznámek.

Zmatek plodí výdaje


Pokud si nevšimnete malé, ale podstatné informace, může následovat nemilé překvapení. Abyste mohli internetovou nebo WAP službu aktivovat, musíte mít telefon s určitými vlastnostmi (technicky řečeno, s určitou konfigurací). Pokud je tato podmínka splněna, pak následuje vložení přístupového kódu (APN), který identifikuje typ připojení (WAP nebo internet) a operátora, jehož prostřednictvím bude připojení probíhat. Riziko spočívá v tom, že pokud si vyberete wap tarif, ovšem telefon nastavíte na připojení k internetu, čekají vás mnohem větší peněžní výdaje, než je stanoveno ve smlouvě.

Čas versus objem


Tarify se dělí do dvou velkých skupin podle toho, zda se cena bude počítat za dobu strávenou na internetu, anebo zda zaplatíte za přenesená data, tedy za počet bytů, které se během připojení vymění. V obou případech je stanoven limit, po jehož překročení se začne částka rychle nafukovat. Ovšem o dosažení limitu většinou uživatel není nijak informován a je tak zcela v područí operátora. Jestliže, byť omylem, překročí daný práh, jeho osud je zpečetěn a na účtence začnou nabíhat tučné sumy. Ukazuje se, že o něco výhodnější je placení za čas, jednak že máte výdaje více pod kontrolou, a jednak při Při brouzdání z mobilu buďte opatrnípřekročení limitu zakotveného ve smlouvě vás to bude finančně „méně bolet“. Nicméně pozor na to, že tento tarif zahrnuje minimální dobu připojení, která je obvykle 15 minut – budete-li tedy připojeni třeba pouhé dvě minuty, stejně zaplatíte jako za patnáct.

V případě platby za objem dat se počítají jak stažené, tak odchozí byty. Pokud si tedy chcete zkontrolovat účet vystavený operátorem, musíte vzít v úvahu oboje data (informace o nich najdete v mobilním telefonu). Zde je obzvlášť snadné a nebezpečné dostat se nad určený limit a přijít tak ve výsledku až o tisíce korun, často jen z pouhé nedbalosti a roztržitosti.

Při vybírání tarifu si také pečlivě zvažte, na jak dlouho se necháte „svázat“. Pokud podepíšete smlouvu na 24 měsíců, můžete si to sice v průběhu doby rozmyslet, ovšem počítejte s vysokou pokutou.

Slovníček
1. Navigační systémy

GPRS / EDGE: systém pro brouzdání v síti GSM, která se využívá pro telefonování a ke které se může připojit většina přístrojů na trhu. Jde však o poněkud pomalejší navigační systém.

UMTS: síť o něco rychlejší než GSM. Bývá označována také 3 G. Umožňuje přenos značného množství dat, proto je vhodná například k uskutečňování videohovorů.

HSDPA: obzvlášť rychlý navigační systém. Používá se i pro připojení notebooků k síti. K plnému využití jeho rychlosti je nutné vlastnit dostatečně kvalitní telefon (například některý z modelů smartphone).

2. Typy připojení - V zásadě existují dvě možnosti, jak se prostřednictvím mobilního telefonu připojit k síti:

WAP: jde o zjednodušenou verzi internetu, stvořenou pro brouzdání prostřednictvím systému GPRS. Prakticky všechny přístroje schopné připojení umožňují službu WAP.

Internet: internetové služby využívají i klasické počítače. Pro brouzdání jsou nejvhodnější telefony, které se připojují k síti UMTS, ať už prostřednictvím HSDPA, nebo bez něj. Je samozřejmě možné připojit se i k jiné síti, ovšem brouzdání bude mnohem pomalejší.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ak mate operačný systém...aj pred vírusom
Obrázek uživatelky
profil
naozaj treba byť opatrný
Obrázek uživatelky
profil
bych internet v mobilu zakázala. Naštěstí jsem neplatila nikdy takový částky jako čtu v příspěvcích ale jednou jsem si dobila za 700 Kč a byla akce, že jsem dostala 100 % zdarma. Kamarádi toho využili a posílali si mms, melodie apod a byla 1 000 pryč SmajlíkSmajlík Teď už bych tak blbá opravdu nebyla.
Obrázek uživatelky
profil
Lidé, kteří nejsou tak zběhlí s mobily a počítači, si často nevšimnou, že dole a velmi malým písmem je napsáno, že služba je placená, takže více pozornosti. Ony se ty firmy musí nějak živit, ale čestnější jednání by neškodio. Bohužel za hloupost se platí.
Obrázek uživatelky
profil
synovec si hrál s mobilem postahoval si hudbu nebo filmy a musí zaplatit 13000 kc děs
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles