Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prodej léčivých bylin

26. 05. 2010 | Zahrádka

Ke sběru léčivých bylin moji rodinu přivedla škola. Děti dostaly vypsané byliny, které se sbírají. Na seznamu byly například hluchavka jen květ a ten, kdo si zkusil posbírat pouhých 10 dkg ví, co je to za práci. Jedna dávka se usušila dobře, druhá zhnědla, a tak jsem musela dělat popelku – bílá na jednu stranu, hnědá na druhou a vyhodit.

Tak jsme se pustili do kopřiv, co může být lehčího než nasekat pár kopřiv. I  tady jsme narazili, kopřiva i všechny ostatní byliny musí být absolutně bez příměsí jiných rostlin a v kopřivách je pýr, svízel přítula a jiné, i zde byla popelka tentokrát babička, neumíte si představit, vybírat ze suchých kopřiv to, co tam nepatří. Toto je nejlepší dělat hned při sběru v mokrém stavu všech bylin a doma už jen sušit.

Pak  jsme jednou byli s rodinou v lese na výletě a hle, plný příkop nádherné přesličky, zde jsme nic nepřebírali, ale rovnou všechno vyhodili, protože se sbírá jen a pouze přeslička rolní a tu teď poznám i po tmě, je větší a na omak drsnější. To mě poučilo, že než začnu něco sbírat, tak se nejdřív s rostlinou seznámím. Na internetu se  najde atlas rostlin. Když si nejsem jistá nějakou novou bylinou a obrázek tvrdí, že je to opravdu ona, tak jí nasbírám jenom malé množství a zkusím, co na to řeknou ve výkupně, už jsem i narazila na nepravou bylinu, no člověk se chybami učí v každém věku.

V první řadě je důležité si zjistit o co je u výkupců bylin zájem, na trhu je jich několik.

Na internetu se dají sehnat informace o vykupujících firmách. Na požádání zašlou platný ceník pro rok 2010 s tím, že zjistíte, co se vykupuje a za kolik. Je dobré každý rok si vyžádat nový ceník, protože  se některé byliny nemusí příští rok vykupovat.

K sehnání je i obsáhlá kniha za 249 Kč (sehnala jsem ji i v knihkupectví), kde jsou téměř všechny vykupované byliny s popisem, co se sbírá, kdy a s obrázkem. Je to dobrá kniha, protože v ní najdete názvy bylin, o kterých jste ani nevěděli, že existují a přitom kolem nich třeba každý den chodíte.

Prodej bylin však rozhodně není o rychlém zbohatnutí, je to zábava, pobyt v přírodě, nejlépe s dětmi, které si mohou něco vydělat a přitom zjistí, co to dá práce a nevěřte, že tady platí nějaká minimální hodinová mzda.

Než se rozhodnete pro tuto aktivitu, je nutné si uvědomit důležitost zázemí, to je velká půda a dosažitelná příroda -  nejlépe pěšky nebo na kole, autem se zvyšují náklady a nakonec nula od nuly pojde. Pokud samozřejmě nebydlíte v blízkém okolí vykupovačů, je tady třeba zmínit náklad na poštovné, který rok od roku roste. Dříve se byliny zasílaly v papírových pytlích, dnes je pytel neskladná zásilka, na kterou si pošta započítává  k normálnímu poštovnému podle váhy balíku ještě přirážku (vloni 60 Kč na jeden pytel) a pak zjistíte, že obsah ani nezaplatí náklady. Do velkého pytle se třeba vejde hodně namačkaných kopřiv 5-6 kg - letos za ně dávají 25 Kč/1 kg.

Každý začátek je těžký a každý, kdo se tomuto koníčku chce věnovat, si musí vyzkoušet, kolik je schopen každé byliny sebrat a hlavně dobře usušit.  Soustředit svou energii na jednu bylinu, která je v okolí nejhojnější  a vyzkoušet ve vlastních podmínkách sušení, černé a rezaté byliny jsou na vyhození. Je to zkušenost, která se sbírá celá léta.

Na sběr volně rostoucích bylin zahradu nepotřebujete, ale kde je do přírody daleko, zahrada nevyužitá, tam se dají pěstovat byliny, které jsou i ozdobou zahrady.


Babimaja - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nějak jsem si nevšimla Vašich komentářů (jaká hanba), ale musím říci, že je to i dobrá terapie na smutek, člověk se něčím zabývá i třeba automaticky a při tom si přemýšlí jak řešit svízelnou situaci
Obrázek uživatelky
profil
děsné,taky jsem zavzpomínala
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článek, vzpomínka na školní léta.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles