Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb

28. 07. 2009 | Škola vaření

Egyptská kuchyně se skládá z pokrmů typických pro celou středomořskou oblast. Tvoří ji široká škála předkrmů a množství míchaných a různě dochucovaných zeleninových salátů připravovaných většinou z listové zeleniny, rajčat, brambor, vajec, fazolí a jogurtu. I přesto, že se jedná o chody většinou bezmasé, jsou velmi vydatné. Egypťané se stravují chutně a zároveň zdravě. Podstatnou část každodenního jídelníčku tvoří zelenina, bez salátu z čerstvé zeleniny se neobejde žádné z egyptských jídel.

Zelenina na tisíc a jeden způsob

Egypťané mají velmi rádi rajčata a připravují je na mnoho různých způsobů. Nejtradičnější a všudypřítomný salát se připravuje z nakrájených rajčat, koriandru, máty, malé pálivé zelené papričky a cibule zalité česnekovým olejem. Tento salát výtečně podporuje trávení a osvěžuje v letních horkých teplotách.

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a rybDalší zeleninou, která se v egyptské kuchyni používá velmi často, jsou luštěniny, především cizrna a fava fazole. Podávají se dušené nebo rozemleté spolu s velkým množstvím česneku a tvoří základ pro pomazánku ze semínek sezamu - TaHína a cizrnovou pomazánku - hummus.

Lilek se přidává do egyptské musaky spolu s jemným, měkkým sýrem, a rozmačkaný je hlavní přísadou do Bába Ghannúg (Baba Ghanoush). Jedlý ibišek, zelí, květák a brambory se kombinují převážně s dušenými rajčaty a česnekem.

Bába Ghannúg je pasta připravená z pečeného či grilovaného lilku a pasty TaHína, do které se v závislosti na sezóně přidává ještě česnek, citrónová šťáva, mletý kmín, sůl, máta a petržel. Je zvykem tuto pastu při servírování zakápnout olivovým olejem. Pasta se konzumuje samotná s pita chlebem, nebo slouží jako příloha k ostatním jídlům.  

Pokrmy z masa a ryb

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a rybMaso se většinou upravuje pečením či grilováním (ať už se jedná o maso v celku či mleté). Nejčastěji se používá maso jehněčí a kuřecí. Na pobřeží Rudého moře a v Alexandrii se jako v ráji ocitnou všichni milovníci ryb, rybích pochoutek a dalších plodů moře, které jsou zejména v této oblasti velmi oblíbeným doplňkem jídelníčku.

Velmi populární jsou v Egyptě špízy, takzvané kebaby, které se servírují buď na jehle či bez ní, ale vždy s tradičními přílohami - s míchaným zeleninovým salátem, pomazánkou TaHína a chlebem pita. Jedná se o kousky jehněčího ochucené cibulí, majoránkou a citrónovou šťávou pečené na otevřeném ohništi.

Tradiční egyptská kufta se vyrábí z mletého jehněčího ochuceného různým kořením a cibulí. Směs je navinuta na jehlu v podobě dlouhých válečků a opéká se stejně jako kebab.

Vyzkoušejte některé z tradičních receptů egyptské kuchyně!

Egyptská kuchyně - Baba Ghanoush

Egyptská kuchyně - Bylinkový hummus s omáčkou TaHína

Egyptská kuchyně - Salát z kuskusu

Čtěte také:

Egypt pro zamilované - vydejte se na romantickou cestu

Egyptská kuchyně - Pohled do historie

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (1. díl)

Cestujeme po Egyptě – nejzajímavější místa Káhiry (2. díl)

Cestujeme po Egyptě – Alexandrie a Horní Egypt

Zdroj: Egypt travel

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to dobrá kuchyna
Obrázek uživatelky
profil
a až tak velké horko ti tam nepřijde, byli jsme hlavně ve stínu, ve vodě a když pofukoval větřík, tak mi chvilkama bylo i chladno. Horší to bylo přímo v poušti, kde se prášilo (já alergik na prach a astmatik) a neměli jsme s sebou vodu, protože nám slíbili, že ji na výletě dostaneme (ovšem neřekli,že až po 2 hodinách v poušti), tak tam bylo teda vedro. A to si tam nějaké krasotinky vyšli v pidi topíku, mini šortkách a žabkách Smajlík pak byly rudé jak rak a nám bylo fajn ve volném triku, legínách, botaskách a šátku kolem hlavy a obličeje. Ale bylo to tam bezva. Teď je mi tady po příjezdu zimaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a kuchyně je tam fakt jiná a zajímavá. Vůbec tam neznají flákotu masa vcelku, jak my tady. Měli jsme hlavně jehněčí a skopové, zejména mleté maso v ruličkách dělan na ohni (kufta) a k tomu těstoviny se zeleninou, hodně ryb, kalamary, kraby, grilované holuby, sem tam kuře, spousta zeleniny, dobré zákusky, ovoce a po večeři kávička. Ale co mi nechutnalo a asi neumí moc udělat, jsou brambory :-D ale zase rýže byla každý den na jiný způsob.
Obrázek uživatelky
profil
Egyptská kuchyně je výborná,nejvíc mi ale chutnalo na lodi,čerstvě upravené ryby a typická egyptská kuchyně nezapomenutelný kulinářský zážitekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles