Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První jarní den 2023

20. 03. 2023 | Svátky

Letošní zima nepatřila k těm typickým – ještě těsně před půlkou ledna počasí lámalo teplotní rekordy a některé dny až nápadně často připomínaly jaro. Pole se začínala zelenat, květiny rozkvétat, ptáci zpívat… Ve druhé polovině ledna se nám vrátila zima, která vlastně podle kalendáře – bez ohledu na počasí – trvá až do 19. března.

Možná jste se ještě ve škole učili, že první jarní den se váže k datu 21. března. To už ale dlouho neplatí. První jarní den nastává nyní obvykle 20. března, ale může přijít i 19. nebo 21. března – jedná se o den jarní rovnodennosti, kdy Slunce stane přesně nad rovníkem a vstupuje do znamení Berana. Toto datum se může mírně měnit z toho důvodu, že každý rok nastává jarní rovnodennost přibližně o šest hodin později než v roce předchozím. Zapomeňte tedy na staré školní znalosti, díky kterým spojujeme první jarní den s výše uvedeným datem 21. března (tento den bude opět prvním jarním dnem dokonce až v roce 2102!).

Astronomické jaro nám bude až do roku 2043 začínat dnem 20. března, po tomto roce se jeho začátek posune už na 19. března. Za změnou data prvního jarního dne stojí přestupné roky.

Klimatologické jaro ale každý rok začíná už 1. března a končí 31. května. Ptáci se začínají vracet z teplých krajin, mnohdy ještě pod sněhem vykukují první sněženky a příchod jara věští také kvetoucí kočičky. Z úlů vylétají první včely, teploty letí nahoru a místo sněhu se z nebe na naše hlavy obvykle snáší déšť...

Jinak možná víte, že jarní rovnodennost slavili už například Keltové, Řekové, Římané, Germáni  a třeba takoví staří Sumerové a Babyloňané začínali nový rok právě jarní rovnodenností - v tuto chvíli noc trvá stejně dlouho jako den (tedy dvanáct hodin). Poté se dny prodlužují a noci zkracují.

I v letošním roce se můžeme na první jarní den těšit 20. března 2023. Myslím, že ani tentokrát se jaro nebude řídit kalendářem – až ale přijde, určitě si ho všichni užijeme!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezké a zajímavé čtení
Obrázek uživatelky
profil
hezký článeček..
Obrázek uživatelky
profil
VŠIMLA JSEM SI, ŽE POSLEDNÍ ROKY UŽ MÉDIA OHLAŠUJÍ 1. JARNÍ DEN 20. BŘEZNA A NE JAKO KDYSI.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle