Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

1. října - Světový den architektury

1. 10. 2012 | Kultura

1. říjen je znám jako Světový den architektury. Architektura je chápána jako umělecké dílo, které je kulturním a politickým symbolem doby. Nejlepší stavitelé zanechali v českých zemích obdivuhodné stavby, které krášlí naši krásnou zemi po několik století.

U příležitosti Světového dne architektury jsou připravené ve vybraných městech u nás, ale také v zahraničí jedinečné procházky, na kterých se dozvíte prostřednictvím odborníků různé zajímavosti, odhalíte temná  zákoutí a třeba i architektonické skvosty vašeho města.

1. října Světový den architekturyHistorie architektury

Architektura je jednou z nejstarších uměleckých disciplín. Začínala od doby, kdy lidé začínali stavět první stavby. O prvních známkách architektury můžeme hovořit, když člověk opustil jeskyně a začal se zaobírat stavbou přístřešků a domů. Nejstarší architektonické památky na území České republiky jsou spojeny s počátky českého státu v raném středověku. Styl byl tehdy přizpůsoben místnímu prostředí a přírodním podmínkám. Stavělo se hlavně v románském stylu, masivní rotundy, prosté jednolodní kostely, baziliky, bytelné kamenné městské domy, hradní paláce a věže.

První zděné stavby na území České republiky pocházejí z 9. století, z nichž se až na několik výjimek, dochovaly jen zbytky, často ukryté pod pozdějšími přestavbami. Nejstarším dochovaným architektonickým skvostem u nás je kostel sv. Klimenta na Levém Hradci, který nechal v tehdejších dobách postavit kníže Bořivoj v 80. letech 9. století. Kamenné domy musely mít statickou stabilitu a pevnost, která byla pro ně naprostým základem. Domy musely stát pevně na zemi. Dnes je podstatou také praktický a estetický cíl. Každá civilizace a každý sloh se vyznačuje typickými vlastnostmi a prvky pro danou dobu.

Světový den architektury se bude slavit na mnoha místech v Česku a zahraničí. Akce konané u příležitosti Světového dne architektury nabídne široké veřejnosti spoustu zajímavých a odborných procházek s předními českými architekty a historiky architektury. Na pochůzkách odhalíte různé architektonické zajímavosti některých budov, které se týkají například vašeho rodného města. Architekti vás provedou v daných městech po zajímavých stavbách současné a historické architektury. Na některých místech jsou připravené také přednášky, kde vám odborníci zodpoví veškeré vaše dotazy, týkající se architektury. Komentovaných procházek se mohou zúčastnit všichni obyvatelé od dětí po seniory. Cílem těchto akcí je především přiblížit architekturu lidem.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku 1. října - Světový den architektury:

1. října - Světový den architektury
1. října - Světový den architektury
1. října - Světový den architektury
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já se ráda kochám krásnými stavbami,ale o svátku jsem nevěděla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles