MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč si zamilovat kapustu?

22. 07. 2013 | Škola vaření
Kapusta není v naší kuchyni tak používaná, jak by si zasloužila, ale pravý labužník na ni nedá dopustit. Kapusta je velice prospěšná svými příznivými účinky na naše zdraví, ale je to i na pohled krásná zelenina. Všimli jste si někdy půvabu utrženého listu kapusty? Ne nadarmo se v posledních letech dostala do módy okrasná kapusta, která se používá do květinových vazeb. 

Místo narození nelze s určitostí stanovit, mnoho odborníků se přiklání k jejímu italskému původu, ovšem doklady o tom chybějí.  O hlávkové kapustě v dnešním slova smyslu můžeme mluvit až od 17. století, kdy už byla známa téměř po celé Evropě. 

kapustaPomáhá při hubnutí, neboť obsahuje hodně draslíku, který působí na vylučování vody a škodlivých látek z těla. Může se pochlubit až třikrát větším obsahem vitaminu C než najdeme v citronech. Bohatství vlákniny obsažené v kapustě reguluje činnost střev a odstraňuje zácpu. Kdo má potíže se žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu, ta navíc působí příznivě při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Kapusta pomáhá i při bolestech kloubů a hraje významnou roli v prevenci osteoporózy. Je účinná proti únavě, zlepšuje náladu, podporuje duševní svěžest a schopnost soustředění. Spolu s brokolicí, květákem a zelím patří do skupiny rostlin brukvovitých, které obsahují významné přírodní látky působící proti rakovině. A vezmeme-li v úvahu i zvyšování celkové odolnosti proti dalším nemocem, hojení ekzémů a jiných kožních potíží, což se také kapustě přičítá, je určitě mnoho důvodů, proč kapustu pravidelně zařadit do našeho jídelníčku. 

Z kapusty vykouzlíme lahodná jídla!

Kapusta může mít mnoho podob. V zeleninových polévkách její specifická chuť doslova pohladí chuťové buňky. Dobře si rozumí se slaninou, uzeným špekem, uzeným masem a klobásou a skvěle se snáší s česnekem. Labužníci kapustu vaří jen v páře a přidávají k dušenému vepřovému nebo skopovému masu. Zdravou letní úpravu představují orestované listy kapusty na olivovém oleji, které dochutíme rozetřeným česnekem, zeleným pepřem a podáváme s uvařenými novými brambory. Kapustu můžeme dusit i jako špenát a přidat do těstovin, halušek nebo rýže.

Vrchní listy hlávkové kapusty lákají k balení úhledných závitků. Skvělé jsou zlatavé závitky - spařené listy kapusty potřeme hořčicí, položíme na ně plátek šunky, tvrdého sýra, stočíme, sepneme párátkem, obalíme v trojobalu nebo v sýrovém těstíčku a usmažíme dozlatova. Zbylá vnitřní srdíčka se nejvíce hodí do čerstvých salátů. Výborná je originální rychlá večeře - krátce povařenou a na nudličky pokrájenou kapustu dáme do zapékací misky, přidáme kostičky uzeného masa  a vše zalijeme palačinkovým těstíčkem ochuceným rozetřeným česnekem a pokrájenými bylinkami a zapečeme. I milovníci karbanátků si přijdou na své – povařenou kapustu umeleme s vepřovým nebo jen s uzeným masem, spojíme vejci, strouhankou, dobře ochutíme a z hmoty tvarujeme karbanátky, které obalíme v rozšlehaném vejci, ve strouhance a usmažíme dozlatova. 

Vydatným chalupářským pokrmem je kapustový kotlík – na cibulce osmahneme pokrájené brambory, krátce je podusíme, přidáme na nudličky pokrájenou kapustu, vepřové maso z konzervy nebo špalíčky párků a podusíme doměkka. A jedna důležitá rada na závěr... kapustu vaříme v nezakrytém hrnci, aby čpavé látky mohly unikat.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kapustu mám ráda a dost často jí vařím na různé způsoby.Je vynikající.
Obrázek uživatelky
profil
už se mi sbíhají sliny, kapustu můžu na všechny způsoby
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles