Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orchideje - druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách

4. 10. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Orchideje - druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách
Autor: Martin Zoun
Nakladatelství: CPress
Datum vydání: 28.8. 2013
Vázaná vazba s laminovaným potahem
Formát: 170 x 243 mm
Počet stran: 256
Cena: 336 Kč

Orchideje mohou být právem nazývány „královnami květin“. Svou jemnou krásou s exotickým nádechem upoutají pozornost na první pohled a málokdo jejich kouzlu odolá. A právě všem příznivcům orchidejí, začínajícím i pokročilejším pěstitelům je určena tato nová publikace.


Orchideje - druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkáchV knize Orchideje - druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách aleznete obrovské množství praktických rad a informací, stovky barevných fotografií a spoustu odpovědí na nejčastěji kladené otázky.

Autor klade důraz na běžné a nejčastěji pěstované druhy, které je možné pěstovat v domácích podmínkách a péči o ně zvládnou i začátečníci.

Na své si však přijdou i pokročilejší pěstitelé, jelikož nechybí popis některých exotických a méně známých druhů orchidejí.


Ukázka z knihy Orchideje - druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách:


CAMBRIA (VUYLSTEKEARA) – KAMBRIE

Druhy a kultivary
Tyto rostliny jsou uměle vyšlechtěnými kříženci tří rodů – Miltonia, Cochlioda a Odontoglossum. Počet různých kultivarů se těžko odhaduje – tito kříženci patří v současnosti mezi z nejrozmanitější a nejvíce produkované „amatérské“ orchideje a navíc se pod názvy Vuylstekeara či Cambria často prodává i mnoho kříženců jiných rodů.

Historie
Křížení tří druhů orchidejí ze tří různých rodů se jako prvnímu povedlo belgickému zahradníkovi Vuylstekemu, po němž byl rod také pojmenován. Rod se sice oficiálně jmenuje Vuylstekeara, rostliny jsou však známy spíše pod názvem Cambria (kambrie). Vuylstekeara cambria je totiž první kříženec rodu Vuylstekeara (vznikl v roce 1912) a zároveň je také nejznámější a nejrozšířenější.

Popis
Kambrie jsou velice oblíbené rostliny produkované zahradnickými firmami v milionech kusů ročně. Květy jsou bílé, žlutohnědé až hnědé, s fialovým žíháním a skvrnami, střed květu bývá žlutý. Pahlízy jsou vejčité, vysoké kolem 5–9 cm, nesou asi 20–60 cm dlouhé užší listy.

Kořeny
jsou slabší, bílé, s výrazně světlezelenou kořenovou špičkou.

Pěstování
Pěstujeme je v bytě v teplých podmínkách, v nádobách v klasickém epifytickém substrátu. Ve skleníku je můžeme pěstovat i epifyticky. Vyžadují dostatek rozptýleného světla a bohatou zálivku. Tito kříženci jsou odolní a tolerují i hrubší pěstitelské chyby – jsou to jedny z nejvhodnějších orchidejí pro naprosté začátečníky. Doba květu a vhodnost k řezu
Kambrie nakvétají v podstatě celoročně. K řezu jsou vhodné všechny druhy, ve váze vydrží svěží asi čtrnáct dní.

Rozmnožování
Rozmnožování je v podstatě stejné jako u brasií – v domácích podmínkách dělením trsů,
pro komerční účely pak v laboratorních podmínkách na agaru. Oddělené části by měly mít
alespoň tři olistěné pahlízy. Rozdělené rostliny sázíme do stejného epifytického substrátu,
v jakém rostly matečnice, nebo je navážeme na podložky. Kambrie se rozrůstají celkem rychle, mohou se dělit po 2–3 letech.

Více informací nejen o knize Orchideje - druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách se dozvíte také na stránkách nakladatelství Albatros Media.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mojí mamce se strašně líbí a každý rok k narozeninám dostává jinou Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tyto rostliny jsou božíSmajlík,pěstuji je už 4 rokySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles