Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedm rad pro maminky a jejich nemocné děti

20. 10. 2007 | Dětské nemoci

1. Pečlivě své dítě pozorujte, abyste zachytili první příznaky nachlazení

Mezi první symptomy nachlazení většinou řadíme ucpaný nos nebo naopak nos, z něhož neustále teče, škrábání v krku a mírnou bolest hlavy. Celkový stav dítěte se postupně zhoršuje, začíná výrazně často nebo silně kašlat, zvýší se teplota, objeví se silná bolest či pálení krku, mohou přijít také svalové bolesti, výrazná únava a ztráta chuti k jídlu. Jakmile tyto příznaky u svého dítěte zpozorujete, vydejte se k lékaři. Čím dříve, tím lépe.

2. Nemocné dítě nepatří do školy

Pokud má dítě zvýšenou teplotu, bolí ho v krku a kašle, rozhodně je třeba vyřadit je z kolektivu. Podzimní virózy jsou velmi nakažlivé. Onemocnění se šíří jednak kontaktem s nakaženým jedincem nebo s kontaminovanými předměty, ale také vzduchem. Bude-li nemocné dítě dál navštěvovat školu či školku, je velmi pravděpodobné, že nakazí ostatní děti.

Sedm rad pro maminky

3. Uložte dítě do postele

Organismus, který bojuje s virovou či bakteriální infekcí, bychom neměli zatěžovat zbytečnou aktivitou. Vysvětlete dítěti, že teď musí hodně odpočívat. Není nutné zakázat mu úplně všechno, ale zažeňte je do teplých peřin.

4. Zajistěte dostatek tekutin a vitamínů

Je velmi důležité, aby nemocné dítě hodně pilo. Rozhodně mu ale nepodávejte nápoje obsahující kofein. Ty totiž mimo jiné nutí k častému močení, čímž se zvyšuje riziko dehydratace. Také se nedoporučuje podávat sodovku a velké dávky džusu. A pozor, ani s vitamíny se to nemá přehánět!

5. Dopřejte dítěti co nejvíce spánku

I když dítě nemusí brzy ráno vstávat, protože nechodí do školy, nemělo by ponocovat. Organismus to totiž jen zbytečně vyčerpává. Nenechte se uprosit, dodržujte pravidelný spánkový režim. Také je vhodné zajistit dostatek klidu, aby si malý pacient mohl zdřímnout kdykoliv během dne, a nabrat tak nové síly.

Sedm rad pro maminky

6. Snažte se pravidelně větrat

Místnost, ve které nemocné dítě odpočívá, musí být dobře větraná, nesmí v ní být přetopeno a dusno. Lékaři často doporučují zvlhčovat v pokoji nemocného vzduch. K uvolnění dechu ale může pomoci také horká pára ze sprchy nebo mentolové bonbóny z lékárny.

7. Zaměřte se na prevenci

Pokud se chcete nemocím z nachlazení vyhnout, posilujte imunitu dítěte. Mělo by sportovat a otužovat se. Vštěpujte mu také základní hygienická pravidla. To znamená, aby si důkladně a často umývalo ruce a při kašlání a kýchaní si přikrývalo nos a ústa, aby se případný virus dál nešířil vzduchem. Mělo by také vědět, že nemá používat stejné ručníky nebo nádobí jako nemocný člověk a že se nemá dotýkat použitých papírových kapesníčků. Doma nekuřte: i pasivní kouření totiž zvyšuje pravděpodobnost onemocnění.

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Autor: Kamila Heinzová
Zdroj: časopis Rodina a zdraví 10/2007




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
Je dobře, že jsou zodpovědné maminky a studují veškerou dostupnou literaturu, nehají si poradit a takto získané rady realizují na svých ratolístkách. Vždyť mít dítě je neskutečné štěstí a je třeba dbát o jejich zdravý vývoj.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkKrásný článek a dobré rady, kterých by se měla držet opravdu každá maminka. V době nemoci má být dítě v klidu, ležet v postýlce a spát, školu v žádném případě nedoporučuji už z důvodu nákazy ostatních žáků a každá nemoc se má vyležet až do konceSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hlavně bych se držela bodu č. 2, že nemocné dítko nepatří do školy/školky. Sama mám už nějakou pedagogickou praxi a je hrozné (hlavně pro dítko), když je nemocné ve škole/školce. My dospělí sami víme, jaké to je, když jsme nemocní a chodíme do práce, tak proč nutíme naše dítka, aby taky musely?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles