MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový český film 7 dní hříchů

11. 11. 2012 | Filmové novinky
Film 7 dní hříchů je dobrodružné drama ze Sudet v květnu 1945. Tajemný název Sudety je dodnes podvědomě zakotven v mysli mnoha našich občanů. Ještě stále žijí ti, kteří pamatují osudový milník našeho národa, rok 1938, odchod mnoha českých obyvatel ze Sudet, válku a významné změny po ní: odsun německých obyvatel, znárodnění, komunistický převrat…

Vztahy Čechů a Němců se utvářely po staletí. Úvahy o smyslu poznání ve světle či stínu národní identity a jeho důležitých historických mezníků, které mohly proběhnout i jinak, jsou však již jen hypotetické. Je však možné o nich diskutovat, psát a natáčet filmy…

Příběh filmu 7 dní hříchů
vypráví o vztazích mezi Čechy a Němci na sklonku 2. světové války a období těsně po jejím skončení. Lokace, ve které se děj Nový český film 7 dní hříchůodehrává, je zasazena na hranice dvou historicky odlišných etnik, která sdílela na české straně hranice po staletí stejné území. Ze sousedů, kteří před válkou poklidně žili vedle sebe, se dějinným zvratem stali nepřátelé.

Český lesník Jan Olšan v našem příběhu filmu 7 dní hříchů zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela v prvních poválečných dnech. Olšan netuší, že příčinou jejího zmizení je skutečnost, že se Agnes stala v posledních dnech války nepohodlnou svědkyní, která by mohla ohrozit mocenské postavení jisté skupiny lidí z jejich vesnice.

Film 7 dní hříchů začíná pod Králickým Sněžníkem pár dní před koncem války, v prostředí, kde ještě vládne mašinerie Hitlerova Německa. Situace se však zanedlouho obrátí. Po válce dochází právě v pohraničí k velké výměně obyvatel. Tradiční německé etnikum je odsunuto na Západ a jejich místo zaujímají čeští osadníci. Ruší se staré vazby, nové se vytvářejí.

A právě tyto historické křižovatky, nejen u nás v Sudetech po roce 1945, ale i jinde ve světě, dávají prostor hlavním protagonistům převratných dějinných změn, kteří jsou v zásadě dvojího typu. Ti první patří do skupin, které z objektivních důvodů musejí snášet útrapy změn: jsou vězněni, politicky pronásledováni, i zabíjeni. Řadí se do zóny příslušníků poraženého národa. Deportování a vyhánění z domovů je dodnes běžnou kulisou, provázející etnické čistky kdekoliv ve světě.

Na druhé straně této vlny jsou Ti, kteří, příslušni k vítězné straně, chápou pozitivně nastalé změny. Jsou mezi nimi lidé nejrůznějších profesí a charakterů, včetně těch, kteří kráčejí napříč dějinami jako nepolapitelní protagonisté moci, a je jim v podstatě jedno, jestli teď právě vládnou rudí nebo hnědí. V našem vyprávění se jedná o Přikryla a jeho muže. Moc a peníze jsou pro ně určující.

Nový český film 7 dní hříchůFilm 7 dní hříchů sleduje dramatický osud Jana Olšana a jeho ženy německého původu Agnes, na pozadí rozbouřeného oceánu poválečných emocí. Příběh nerozděluje aktéry na Čechy a Němce, vypráví pouze o osudech lidí, o jejich postojích v krizových situacích, jenž mohly být vyřešeny mnohými způsoby.

A právě obrovský potenciál poválečných příležitostí, jak získat majetek a moc, jak sprovodit ze světa kolaborantské zážitky a zkušenosti, se stal prastarým fundamentem a hnacím motorem dějů, které se odehrály nejen u nás po roce 1945, ale též před pár lety ve státech bývalé Jugoslávie či Sovětského Svazu.

Film 7 dní hříchů odkrývá temnou dějinnou a také, zejména mladé veřejnosti, téměř neznámou historii naší republiky. V zásadě odmítá princip kolektivní viny, prolamuje dogmata o „české holubičí povaze“, současně ukazuje hrůzy nacismu v nejsyrovější podobě. To vše zarámované typickou krajinou Sudet a divokým, dodnes stále ještě téměř opuštěným krajem Jeseníků a Králického Sněžníku.

Stopáž: 90 minut.

Postavy filmu 7 dní hříchů

Film 7 dní hříchů  - Jan Olšan (Ondřej Vetchý)

Hlavní hrdina našeho příběhu je sympatickým mužem středního věku. Skromným, přemýšlivým introvertem, který má rád svou práci, přírodu i lidi kolem sebe. Je mužem kompromisu, který nechce ublížit a možná právě proto ubližuje. Jan Olšan, český hajný, žije ve smíšeném manželství s Agnes, ženou německého původu. Manželství s Agnes je vnitřně pro Olšana do jisté míry jen citovou náhražkou za prohraný vztah s Marií, osudovou láskou, která dala přednost existenční jistotě v podobě majetku zámožného podnikatele Brachtla. Olšan to nedává najevo, ale jeho žena to ví… Ví to také jeho protivník Karel Brachtl, který na Olšana žárlí a po válce využívá svou převahu k pomstě…

Za nacistické okupace může Olšan, díky manželství s Němkou (Agnes), dál vykonávat profesi hajného. Práci v lese, kterou má rád. Přestože je to hodný člověk, který nikomu nikdy neublížil, má rád lidi, svůj les a zvířata, čeští sousedé na něj během německé okupace pohlíží jako na kolaboranta. A po válce se dostává do postavení osoby, které si jeho okolí okázale neváží.

Čtyřicetiletý Olšan je člověkem, který zpočátku neví, jak se má v nových situacích zachovat. Jeho vztah k Agnes začne po válce ještě více chladnout. Stydí se za to, že se během války schovával za sukně své německé ženy.

Český lesník je vzdáleným příbuzným předsedy ONV Přikryla. Kamaráda, se kterým vyrůstal, kterého má rád a kterému důvěřuje. Olšan obdivuje bývalého partyzána za jeho odvahu postavit se otevřeně na odpor nacistům. A u Přikryla se snaží tajně najít zastání, když se stane štvancem.

V průběhu našeho příběhu se postava Olšana vyhraní. Nová situace jej přinutí proměnit se v rozhodného muže schopného činu. Také vlastní svědomí ho vybízí přemýšlet nad vztahem k Agnes, která vždy, poctivě a bez výhrad stála na jeho straně. V situaci, kdy Agnes jako nepohodlnou svědkyni válečného zločinu odstraní noví vládci kraje, si Olšan uvědomí, jak moc ji potřebuje. Přestože se bojí, dělá vše proto, aby Agnes zachránil. Aby si mohl vážit sám sebe. Aby Agnes vynahradil léta příkoří. Jde cestou, na které riskuje. Jde cestou, na které klopýtá, ale nakonec díky svému odhodlání vítězí.

Film 7 dní hříchů  - Agnes (Vica Kerekes)

Manželka Jana Olšana. Němka s typicky germánskými rysy, jejíž bratr Jürgen za války bojuje na frontě v řadách německého Wehrmachtu. Agnes je málomluvná horalka, ošlehaná větrem, se špinavými blond vlasy a pihami. Žena, která není na první pohled krásná. Její tvář však prozrazuje půvab a vnitřní sílu. Agnes je ženou, která je vychovaná k oddanosti svému muži. Je ženou, která dovede tvrdě a usilovně pracovat. Je schopná snášet útrapy, a i když se ocitne ve sběrném táboře ve svízelném postavení, pomáhá všude, kde může. Zpočátku silná a nezdolná Agnes, se postupně otřesnými událostmi mění v trosku.

Film 7 dní hříchů  - Schreier (Jarek Hylebrant)

Bratr Agnes. Mladší Němec, který uvěřil v dogmata nacistické propagandy. Stále usměvavý typ, bývalý voják Waffen SS s družnou povahou, se smyslem pro humor. Má stejnou motivaci jako Olšan – najít svou sestru Agnes. Proto pomáhá Olšanovi na útěku. Společné ohrožení dá zapomenout nacionálním předválečným antagonismům. Schreier opovrhuje Ditrichem pro jeho přisluhování Brachtlovi a rabování německého majetku. I po prohrané válce je stále přesvědčeným nacistou. Olšana nemá rád, ale na útěku nemá na výběr. Schreierova postava dokumentuje paradox, že osud může přivést na společnou cestu i bývalé protivníky. Dokumentuje, že historie dává za pravdu vždycky jen vítězům.

Film 7 dní hříchů - Přikryl (Igor Bareš)

Bývalý partyzán, který je pro své okolí hrdinou. Všemi oblíbený, na první pohled sympatický, milý člověk, který se snaží udržet si nově získané mocenské postavení předsedy ONV. Muž, který úměrně svým cílům volí i rafinované prostředky a metody, jak jich dosáhnout. Vůči Olšanovi se od počátku staví do role přívětivého bratrance, který je však vázaný služebními povinnostmi. Musí přihlížet k okolnostem doby, k revolučním náladám i revanšismu. K duchu doby, která by mohla smést i člověka jeho zásluh. Má respekt z Brachtlovy bezskrupulóznosti. Má možná strach z možného udání… Přikryl, pro své okolí zdánlivý hrdina, je ve skutečnosti oportunistou.

Film 7 dní hříchů  - Brachtl (Attila Mokos)

Antagonista příběhu, hlavní protihráč Olšana. Hřmotný, rozhodný muž, nepochybující o svých kvalitách. Muž schopný téměř všeho. Vždy využívá svého mocenského postavení k osobnímu obohacení. Umí vydírat, vyhrožovat, ale ne vraždit…

Olšanovi nevybíravě přebere jeho předválečnou lásku Marii. Ale Brachtl si je vědom, že lásku své „ukradené ženy“ si majetkem nezískal. To poznamená jejich vzájemný vztah. Na Olšana žárlí a po válce, ve svém novém mocenském postavení využívá jakékoli příležitosti k jeho pokoření. Doma je vůči své ženě Marii despotickým vládcem. Mužem, který ponižuje, protože se sám cítí ponížen.

V závěru války se stane partyzánem. Partyzánem „na poslední chvíli“, tak jako mnoho jiných, kteří cítí budoucí výhody. Válečné „zásluhy“ ho vynesou k politické funkci a respektu okolí. Je však až příliš ambiciózní a po válce zcela bezskrupulózní. Vzhledem ke svému věku toho chce ještě hodně stihnout a užít si výdobytků vysokého postavení. Je praktickým mocenským vládcem okresu. Především pod jeho velením vyvíjejí svoji činnost Rudé gardy. Umí využívat atmosféry strachu, kterou kolem sebe šíří. Atmosféry doby, ve které pravdu mají jen vítězové. Brachtl má svým způsobem v hrsti i svého nadřízeného Přikryla. Bojí se jen sovětského majora Uvarova.

Film 7 dní hříchů  - Marie (Katarína Kolajová)

Brachtlova manželka, asi třicetiletá, vždy upravená, distingovaná žena, která je po boku křupanského Brachtla velmi nešťastná. Před válkou družná, veselá, společenská, atraktivní žena, kterou manželství s Brachtlem změní. Zůstane osamocená ve svém údělu trpitelky, který si sama připravila. Změní se fyzicky i psychicky. Uchovává v sobě vzpomínku na citlivého Olšana, se kterým měla před válkou milenecký vztah. Její pohled na svět je deformován především tím, že Brachtla pojala za manžela kvůli majetku. Když se u ní jednoho poválečného odpoledne objeví Olšan, jenž hledá Agnes, Marie ho svede v touze, že spolu opustí kraj, a že se jejich vztah vrátí do doby před válkou.

Ditrich (Jiří Schmitzer)

Nový český film 7 dní hříchůNěmecký padesátník vyhublé postavy s vrásčitým, podivným obličejem. Je těžko čitelnou postavou s podivnou minulostí, o které na první pohled nevíme, co si máme myslet. V našem příběhu pomůže na útěku Olšanovi a Schreierovi. Současně však Ditrich pomáhá Brachtlovi rabovat majetek odsunutých Němců. Pro Brachtla je Ditrich mužem na špinavou práci. Je jeho nástrojem k získávání majetku. Je jeho otrokem. A zbraní otroka je zrada…
Uvarov (Fedor Bondarchuk)

Ruský major, velitel vojenského okruhu, tvrdá válečnická povaha. V jeho tváři jsou vepsané těžké životní zkušenosti. Nemá Čechy v lásce, protože svalují zločiny, krádeže a vraždy na sovětské vojáky. Je nesmlouvavý vládce kraje, a dává to představitelům okresu, kterých si neváží, okázale najevo.

Film 7 dní hříchů  - Dohnal (Norbert Lichý), Bozděch (Kostas Zerdaloglu Zerdas)

Muži Brachtlovy skupiny, gardisté, kteří se obohacují majetkem odsunutých Němců. Lidé, kteří v každé době budou stát na straně vítězů… Jako jednotlivci slabí a zbabělí, ve skupině, davu, či houfu hrdinové kopající do mrtvol…

Na film 7 dní hříchů můžete zajít do kina od 1.11. 2012!


Zdroj, foto: Česká televize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nový český film 7 dní hříchů:

Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
Nový český film 7 dní hříchů
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ondřeje Vetchého mám ráda, tudíž věřím, že to bude poutavý film....některé herce neznám, nic mi jejich jména neříkají....
Obrázek uživatelky
profil
..........to bude poutavy film
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
na to bych šla do kina klidněSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles