8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Barbara Nesvadbová - Přítelkyně

14. 07. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Přítelkyně
Autor: Barbara Nesvadbová
Nakladatelství: MOTTO
Počet stran: 128
Formát: 115x185 mm
Vázaná vazba s papírovým potahem
s laminovaným přebalem
Datum vydání: 31.5. 2013
Cena 132 Kč

„Je to knížka o ženském přátelství, o lásce, o závisti, o kompromisech v současném soužití,  o možnosti, či nemožnosti mít vlastní život i v rámci partnerského vztahu," přibližuje autorka Barbara Nesvadbová novou knihu Přítelkyně.

První z novel v knize Přítelkyně je příběhem dvou kamarádek z vysoké školy, z nichž jedna žije v Londýně a druhá v Praze. Jana nemůže dýchat ve svazku s dominantním mužem s tradičními představami o úloze ženy, Karla je rozvedená a udržuje vztah s mladším mužem, jehož nároky na vztah narážejí na její touhu po svobodě a samostatnosti. Druhá novela vypráví o dvou sestrách, z nichž jedné, ženě podnikatele, se rozpadne manželství a ona bojuje o děti, druhá se zamiluje do ženatého muže.

Barbara Nesvadbová - Přítelkyně„Máme velkou radost, že se Barbora Nesvadbová, kmenová autorka Motta, opět vrací do nakladatelství a vydává zde po dlouhých pěti letech další novinku, tentokrát knihu dvou novel . Bára Nesvadbová patří k nejprodávanějším českým autorkám,“ říká programová ředitelka nakladatelství Motto Romana Přidalová.

Ukázka z knihy Přítelkyně:

„Co bude s těmi dětmi?“ Byla moje první myšlenka, když jsem četla její parte. Oznámení, že
pohřeb bude v kruhu rodinném kdesi v Londýně. V mailu nebylo pozvání na obřad. Jen suchá věta kurzívou. Jana Hawkins zemřela ve věku nedožitých osmatřiceti let. Vzpomínáme se zármutkem. Podepsaný Thomas. Manžel. Padesát dva let. Frank. Syn. Pět let. A Vanessa. Osm let. Blonďatá Vanesska. Nejlepší přítelkyně mé dcery. Později odpoledne jsem se dozvěděla, že se oběsila. Oběsila? Netypické pro holku. Musela hodně chtít umřít. Prášky by seděly víc. Nebo skok z okna. Říká se, že ženský provaz neumí. Pokud nejsou naprosto zoufalé. Vanessa byla jediná, kdo mámu kritizoval.

Thomas zpočátku nikdy nic neřekl. Stál za svojí ženou, ať se dělo cokoliv. Když prodala rodinné šperky, aby měla na stilnox. Když Frank spadl ze schodů, protože zrovna spala. Když se ztratila na dovolené, protože přestávala mít smysl pro čas a prostor. Jen si povzdechl. Znala jsem je ještě před dětmi. Ji ze školy. Překládala mu. A hrozně moc ho chtěla. Jedinou k sobě pustil blíž. A dokonce si ji i vzal. Pohádka. Byt na Malé Straně. Mladé manželství. Těhotná křehká blondýnka, zasypávaná krásnými dary a neustálou pozorností. Snad jsem jí ho i záviděla. Toho rozhodného muže. Muže, který se o ni postará. §

Až dnes mi dochází ty věčné kritické poznámky. Jak ji rovnal před lidmi, aby se nehrbila. Chytal za boky a zdůrazňoval špeky její útlé postavy. Předhazoval, že neupeče ani hovězí, protože si přece vzal intelektuálku. Mírně se jí vysmíval. Ale jen když měl publikum.
Když jsme byli sami tři, tak nikdy. Jaká bezvýchodnost ji donutila k provazu. Jaký smutek?
Nebo snad strach? Často mi z Londýna volala, když se přestěhovali. Byla jsem její kuchařka na telefonu. Volala zavřená do skříně. Jen aby se Thomas nedozvěděl, že jídla, která mu vaří, nejsou její vlastní recepty. Schovávala se. „Nemůžu spát.“ plakala někdy. „Neustále se bojím, že se mi zase něco nepovede. Že se mu něco nebude líbit. Nejsem pro něj dost dobrá. Tolik bych se, Karlo, chtěla změnit. Aby mne nekritizoval. Aby neměl už důvod. Jenže vždycky něco zvořu. Vždycky.“

Více informací nejen o této knize Barbara Nesvadbová - Přítelkyně se dozvíte také na stránkách nakladatelství Albatros Media.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už se těším, až si tuto knihu přečtu
Obrázek uživatelky
profil
určitě to bude dobré počteníčkoSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles