8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Doktor od jezera hrochů

7. 04. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Doktor od jezera hrochů
Autor: Miloslav Švandrlík
Nakladatelství: XYZ, s.r.o.
Rok vydání: 2010
Rozměry: 186 x 145 mm
Cena: 189 Kč

Nové vydání oblíbené knihy, vychází u příležitosti filmové premiéry stejnojmenného filmu, který na jejím základě vznikl. Mladý, ambiciózní, ale nesmělý lékař je obětí své chamtivé ženy a intrikánské tchyně.
doktor-od-jezera-hrochu
Obě se ho snaží přimět ke kariéře spojené se snadným vyděláváním peněz. Obstarají mu zdánlivě lukrativní místo lékařského dozoru v daleké Africe.
Zapomenou však, že MUDr. Dobešek je smolař a pesimista.
Bázlivý český lékař se v úplně neznámých končinách zaplétá do nečekaných dobrodružství, která díky jeho svéráznému způsobu řešení získávají značně komediální rozměr.


Ukázka z knihy Doktor od jezera hrochů:

Zkrátka a dobře, Čeněk začínal docela vážně uvažovat o tom, že opustí postel. „Jenomže vstát není jednoduchá věc,“ uvědomoval si, „a v cizí daleké zemi je to jen těžko řešitelný problém. Nejsem dosud aklimatizován, a má vůle je tudíž ochromena. Má přání se nekryjí s mými možnostmi. Chtěl bych explodovat a demonstrovat svou jiskrnou vitalitu, ale místo toho tu ležím jako lidový vypravěč po veselce a nejsem schopný kloudného pohybu. Děsí mě i pouhá představa, že bych měl zakroutit malíčkem u levé nohy!“ Ranní šero se změnilo v denní světlo, noční chlad ustupoval sálavému teplu a Čeněk se soustředěně odhodlával k rozhodujícímu pohybu. „Jeden kamínek může přivodit lavinu,“ říkal si, „a jedno hýbnutí čímkoliv bude začátkem gymnastické orgie. Ale nesmím se zase ukvapit. Ve střední Evropě bych se soustředil na rozhodující okamžik a dynamicky bych vyletěl z postele. Ale mohu to učinit tady? Nemohu! Zde je třeba vědět, kam letím a do čeho vstávám. Nepromyšlený seskok z lůžka může znamenat šlápnutí na škorpióna. Proto je třeba postupovat s krajní obezřetností!“ Po delším uvažování dospěl k názoru, že by bylo nejúčelnější promnout si nejprve oči. Když nevymyslel žádný schůdnější protinávrh, zvedl s žalostným zaúpěním pravou ruku k obličeji. A posléze také celý plánovaný pohyb dokončil. „Tak a teď jsem téměř vzhůru,“ zafuněl radostně, „jen abych znovu neupadl do počáteční pasivity. Teď široce rozevřu oči a rukama odstraním moskytiéru!“ Stanovený cíl byl splněn v relativně krátké době. „Jde to!“ zívl opojně Čeněk. „A toho je třeba využít! Nyní zapojím celé tělo, aby si kompletní svalstvo přišlo na své!“´Zalarmoval svou nepříliš silnou vůli, ale i to stačilo k tomu, že se posadil na postel. To už se ocitl na samé hranici definitivního probuzení a ve chvíli, kdy spustil nohy z postele, bylo rozhodnuto s konečnou platností. Chvíli ještě zůstal sedět, aby načerpal nových sil, ale pak už měly události spád daleko rychlejší. „Tak a jedem!“ zavelel Čeněk a seskočil na podlahu. Přinutil se ke dvěma dřepům a shodil ze sebe pyžamo. Pak pozorně prohlédl trepky, a když zjistil, že jsou neobydleny, natáhl si je na nohy. Trčil rukama do výše, zakroužil trupem, spáchal další dva dřepy a odhodlaně vykročil do koupelny. Za několik vteřin si již prozpěvoval pod vlažnou sprchou. „Slušný člověk se denně holí,“ řekl si, když se pravicí dotkl zarostlé tváře, „hned se uvedu do přijatelného stavu!“ Takřka poslepu vytáhl holící pastu a parádní stříbrolesklou břitvu. Kdysi, ještě za svobodna, se holíval žiletkami, ale jeho tchyně Marie Košvancová zdědila po svém zesnulém lazebníkovi dvanáct břitev, jednu hezčí než druhou. Tím získala dvanáct luxusních vánočních dárků pro svého zetě a Čeněk byl přinucen rozloučit se s poměrně bezpečnými žiletkami. Nicméně si zvykl a nyní vládl břitvou velice slušně, ne-li přímo brilantně.


Tuto knihu Doktor od jezera hrochů koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství XYZ.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jeho knihy jsou neopakovatelné, filmová zpracování značně pokulhávají za originálem, většinou to tak bývá u většiny knih.
Obrázek uživatelky
profil
jsem film. Pani tchýně je opravdu k pohledání. Nasmáli jsme se i když jsou tam chvilky vážnější.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles