Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ludmila Vítovcová - Já a tropy

15. 03. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Já a tropy
Autorka: Ludmila Vítovcová
Nakladatelství: Jota
Pevná vazba s přebalem
Formát: 130 × 200 mm
Datum vydání: 25. 2. 2010
Počet stran: 376 str.
Cena: 238 Kč

Další důkaz o nezničitelnosti ženy! Představte si, že se najednou ocitnete v tropech se dvěma dětmi předškolního věku, abyste se jako manželka veterináře starala o rodinu v nepředstavitelných podmínkách afrického Somálska.

Já a tropyAutorka nám představí nejen mnoho originálních postaviček domorodců i extravagantních cizinců, které během svého několikaletého pobytu poznala, ale seznámíme se také s exotickou přírodou a kulturou svébytného a hrdého afrického etnika.

Pobaví nás peripetie české hospodyňky v tropech, která dokázala překonat praktické problémy v neznámém prostředí. Své neuvěřitelné zážitky přetavila ve svižné a zábavné čtení se spoustou drobných historek s vtipnými pointami, ale i postřehy se závažnějším obsahem.

První vydání vzpomínek Ludmily Vítovcové z roku 1986 bylo beznadějně rozebráno. Na četné žádosti čtenářů a pro svou nadčasovost vychází toto skvělé humoristické čtení nyní podruhé v Nakladatelství JOTA, opět s vynikajícími ilustracemi Jaroslava Kerlese a navíc s několika dosud nepublikovanými kapitolami.

Ukázka z knihy:


O tom, jak mě postihla nemoc a betonování. Nemáme vodu, zato na dvoře se objeví letiště s lavičkami. O probdělých nocích a hrozbě jménem malárie. Únor se vyznačoval pěkným počasím, teploměr se držel na třiceti stupních. Každé ráno jsem se probouzela chladem a starostmi — musím přikrýt děti, upéci piškot a navařit čaj dříve, než rodinka procitne. Už od rána vanul prudký vítr, hnal v kotoučích písek a pokládal písečné závěje do postelí, napuštěné vany, odkrytého těsta i vlasů.

Ale byli jsme vděční za každý pohyb vzduchu, neboť když nastalo bezvětří, změnili jsme se v cedníky. Děti i dospělí se obalili potničkami jako opruzená batolata a rozdrápané pupínky se staly vstupní branou invaze stafylokoků. Právě v tomto období jsem musela ulehnout. Jiří tvrdil, že jsem podvyživená a chytím tím pádem každou nemoc. Zato když onemocněl sám, měl smůlu, že ho napadl virus africké chřipky a řádně ho pocuchal. Ale já měla tu samou nemoc z diety.

Jiří ležel s chřipkou v posteli jako mumie v sarkofágu a já obíhala lůžko s obklady. Musa považoval nemoc za nevyléčitelnou a v nestřeženém okamžiku odnesl Jiřímu tenisky. Protože jsem jenom žena, musela jsem ve vysoké teplotě vyprat, navařit knedlíky, upéci maso, naplácat perník a vše nacpat do lednice. Teprve potom jsem definitivně ulehla a pojídala vysoké dávky antibiotik.

Teplota neklesala a celá rodina se mě snažila ujistit, že už jsem vlastně zdravá, oni mají hlad a staré knedlíky jíst nemohou. Pokusila jsem se uvařit aspoň pudink, ale lámala jsem se v kolenou jako hadrová loutka a na žaludek nepůsobila tíže zemská.

Více informací nejen o této knize Ludmila Vítovcová - Já a tropy se dozvíte také na stránkách nakladatelství JOTA.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To muze byt bezva knizka. Take ziji v zahranici - i kdyz ne az tak mimo civilizaci- a vzdycky si rada prectu osudy ostatnich Cechu v zahranici.
Obrázek uživatelky
profil
tahle knížka by mě bavila.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak do te bych se rada zacetla
Obrázek uživatelky
profil
Bude to hezká kniha...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný knižní tip.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles