Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 17.06. 2024
Dnes má svátek Adolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

MARILYN. Soukromý život ikony Hollywoodu

23. 05. 2024 | Knižní tipy
Název: MARILYN
Soukromý život ikony Hollywoodu
Autoři: Beinertovy Claudia & Nadja
Nakladatelství:  Ikar
Datum vydání: 05/2024
Vazba: pevná
Formát: 122 × 207 mm, 410 g
Počet stran: 432
Cena: 399 Kč

Los Angeles 1942. Dětství Normy Jeane je osamělé a nuzné, jejím útočištěm jsou filmy s hollywoodskými herečkami, o tolik sebevědomějšími,  než je ona sama. Po nuceném sňatku musí svůj sen stát se jednou z nich opustit. Přesto je Jim její první láskou a probudí v ní smyslnost. Později si ji jeden známý fotograf vyhlédne jako modelku. Před jeho objektivem Norma srší životností, její komplexy jsou zapomenuty. Najednou ví docela jistě, čím chce být - filmovou herečkou. Jedině tak bude šťastná...

Tato kniha podává svědectví fascinující metamorfózy, která byla výplodem brilantní intuice mladé dívky, jejích ambicí, imperativů doby a tužeb studiových magnátů. Tak se zrodila Marilyn Monroe, největší ikona a sex symbol světové filmové historie.

Kniha MARILYN. Soukromý život ikony HollywooduUkázka z knihy MARILYN. 

Soukromý život ikony Hollywoodu:


Norma se musela přidržet letištního plotu, aby ji neodstrčili. Začátek natáčení Všichni se sejdou u Ricka byl už týdny s napětím očekáván filmovými fanoušky i losangeleským tiskem. Norma fascinovaně pozorovala čilý ruch na přistávací dráze Metropolitan Airport. Stály tam jeřáby s kamerami, do výše čněly tyče na mikrofony, množství lamp osvětlovalo natáčecí prostor. Z obytných vozů s nepřehlédnutelným nápisem Warner Bros. neustále někdo vycházel a zase v nich mizel. I ženy tu byly k vidění, zřejmě herečky. Jedna z nich přecházela rozčileně sem tam před obytným vozem a tiskla si na hruď list papíru. Jestlipak se připravuje na svůj závrať vzbuzující okamžik?
Od Grace Norma věděla, že herečka dokáže strhnout diváky a dotknout se jejich srdcí jedině tehdy, když se zcela vpraví do role a ta se stane iluzí skutečného života. Pocit této jednoty jí Grace popsala jako závrať vzbuzující okamžik, kdy herečka přestane rozlišovat, co je vlastní život a co role. 

Norma by ráda takový okamžik jednou zažila. Představovala si ho jako stovky momentů štěstí zkoncentrované do jednoho jediného momentu. Od chvíle, co byla poprvé v biografu, neměla jiný cíl než stát se herečkou. Poté co opustila sirotčinec a nastěhovala se ke Grace, si ve svém pokoji neustále přehrávala scény z filmů. Při společných každotýdenních návštěvách kina prožívala pokaždé nový život: hrdinný, romantický, někdy i tragický, často naplněný láskou, a vždycky s dobrým koncem pro hrdinku nebo hrdinu na filmovém plátně. 

„Vypadá to tam jako v mraveništi,“
konstatovala spíš pro sebe než pro nevlastní sestru, která tu byla s ní. „Působí to neuvěřitelně chaoticky, ale ve skutečnosti plní každý svůj přesně daný úkol.“ Norma sledovala kameramana, jak manipuluje s velkým blyštivým aparátem, od něhož se odráželo slunce. Kdypak padne první klapka dne? Příběh filmu se jí líbil zejména pro jedinečnou milostnou zápletku. Středobodem filmu byl Rickův noční klub v Casablance, z něhož Rick pomáhal Evropanům uprchnout před nacistickým terorem do bezpečné Ameriky. Milostný příběh mezi ním a Ilsou byl nesmírně dojemný. 

Norma zhltla scénář divadelní hry za jeden večer. Šuškalo se, že autoři dostali za prodej práva na jeho zfilmování neuvěřitel¬nou sumu dvacet tisíc dolarů. Nejznámější mezi herci byl Humphrey Bogart. Byla mu svěřena role Ricka a čekali ho na placu. Majitel nočního klubu byla jeho první romantická role, dosud zářil především jako gangster. Zda se dnes na natáčení objeví i Ingrid Bergmanová, představitelka Ilsy, nebylo zatím jisté. O ni se Norma zajímala ještě víc, ona i sestra ji prostě zbožňovaly. Jako u většiny žen stříbrného plátna z ní vyzařovala jakási nezranitelnost, jako by měla život na háku. Kromě toho byla neskutečně krásná...


O autorkách knihy MARILYN. Soukromý život ikony Hollywoodu


Claudia & Nadja Beinertovy jsou dvojčata, narodily se a vyrůstaly ve Staßfurtu. Obě vystudovaly mezinárodní management v Magdeburgu. Než se pro Claudii stala její vášeň pro historické romány povoláním, dosáhla profesury ve finančním managementu.  Žije a píše v Lipsku. Dr. Nadja Beinertová je doma v Erfurtu. Mladší z obou sester je už několik let činná ve filmové branži.


Tuto knihu MARILYN. Soukromý život ikony Hollywoodu koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub nebo na eshopu Luxor.cz


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku MARILYN. Soukromý život ikony Hollywoodu:

MARILYN. Soukromý život ikony Hollywoodu
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !