Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mezopotámie

16. 09. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Mezopotámie
Autor: Michael Kerrigan
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2011
Rozměry: 200 x 260 mm
Počet stran: 64 str.
Cena: 229 Kč

Před čtyřmi tisíci lety zaznamenávali zruční písaři v zemi mezi řekami Tigris a Eufrat slova a skutky dávných vládců sumerské a akkadské říše. Jak asi vypadal svět starověkých obyvatel Mezopotámie?


Tato kniha vypráví o dobyvatelských činech panovníků, o tom, jaké bohy vyznávali, o zákonech, které nastolili, i o náboženské víře jejich poddaných. grada-michael-kerrigan-mezopotamieNajdete v ní mapu znázorňující svět, za jehož střed mezopotamský tvůrce považoval svoji vlast, ukázky a překlady nápisů vyrytých klínovým písmem do hliněných tabulek a sloupů v Sumeru, Akkadu, Ugaritu, Babylonu… Přečtěte si spolu s námi tajemné texty staré tisíce let – nahlédněte do Sumerského královského seznamu, do Chammurapiho zákoníku, do první mírové smlouvy na světě, uzavřené mezi Chetity a Egypťany, nebo do bájného Eposu o Gilgamešovi, jenž patří k nejvýznamnějším písemným památkám starověké Mezopotámie.

Informace o autorovi:
Michael Kerrigan v posledních dvaceti letech napsal desítky knih pro děti a mládež – například cyklus čtyř publikací The Ancients in Their Own Words (Lidé starověku: co nám o sobě řekli) (2008) a knížku Ancient Greece and the Mediterranean (Starověké Řecko a Středomoří), která posloužila jako předloha pro jednu část seriálu BBC o starověkých civilizacích. Píše také fejetony, recenze knih a novinové články, například pro deník Scotsman a Times Literary Supplement (týdenní literární přílohu deníku The Times). Žije v hlavním městě Skotska Edinburghu.

Ukázka z knihy

PRVNÍ LIDÉ BYLI PO TISÍCE LET LOVCI A SBĚRAČI – živili se lovem zvěře,
sběrem lesních plodů, ořechů, listů a dalších jedlých částí rostlin. Nebyl to špatný
způsob života a malým společenstvím stačil k přežití, lidé ale museli kočovat –
neustále cestovat z místa na místo a nikde se natrvalo neusazovat.

Asi před 10 000 lety však lidé zjistili, že si mohou opatřit potravu i jinak než lovem a sběrem. Zaseli semena, která nasbírali, a začali pěstovat plodiny, především obilí. Jednou z prvních oblastí, kde tato velká revoluční změna proběhla, byl zřejmě takzvaný úrodný půlměsíc, jak bylo podle svého tvaru pojmenováno území na Středním východě, sahající od dnešního Iráku po Sýrii. Od severu na jih jím protékají řeky Tigris a Eufrat. Jeho řecký název Mezopotámie znamená „mezi řekami“.

Pěstováním plodin si zdejší lidé zajistili dost potravy na to, aby nemuseli kočovat. Mohli si stavět trvalá obydlí, zakládat osady a budovat města, a protože vypěstovali víc potravin, než kolik potřebovali k přežití, začali s jejich přebytkem obchodovat. Přebývaly jim také pracovní síly, takže někteří z nich už nemuseli pracovat na polích a stali se z nich řemeslníci.

Moc, bohatství a písemnictví
Z jiných se stali vojáci, protože zámožní a mocní jedinci se v té době prohlašovali za krále a stále častěji spolu vedli války. Civilizace tehdy nebyla vždy „civilizovaná“ v dnešním slova smyslu. Vznikly mocné státy – nejprve sumerský na jihu a pak akkadský a asyrský na sever od něj. Jejich vlády žily z daní a poplatků uvalených na obyvatele území, která dobyly. Aby měly přehled o těchto platbách a o obchodu obecně, pořizovaly si „písemné“ záznamy v podobě znaků vyrytých naostřeným klacíkem do vlhkého jílu. Znaky měly tvar klínu, a proto bylo toto písmo nazváno „klínové“.

Tuto knihu Mezopotámie koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Mezopotámie:

Mezopotámie
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !