Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenechte se zabít cukrem

24. 05. 2022 | Knižní tipy
Název: Nenechte se zabít cukrem
Autorka: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 5 / 2022
Rozměry: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Počet stran: 128
Cena: 229 Kč

Sladké je vždy spojeno s pocitem pohody, spokojenosti, uvolnění a dobré nálady. Ale bez ohledu na to, jak je konzumace sladkostí příjemná, by si každý z nás měl uvědomit zdravotní riziko zvýšené konzumace cukru. Lze tedy mlsat a uspokojit chuť na sladké a neohrozit přitom svoje zdraví? Ano, lze to vyřešit moučníky, dezerty a dalšími sladkostmi, při jejichž přípravě se cukr nepoužívá, ale využívají se přirozeně sladké potraviny nebo různá alternativní sladidla.

Nenechte se zabít cukremV knížce jsou obsaženy praktické rady a návody, jak omezit spotřebu cukru a obelstít naše chuťové buňky. Dozvíte se, jak nám mohou škodit umělá sladidla, ale hlavně jak používat přirozeně sladké potraviny a zdravé náhražky a jaký přínos mají pro naše zdraví.

Součástí jsou i recepty na zdravé sladkosti, které jsou určené těm, kteří si neumějí a nechtějí odepřít potěšení z lahodného moučníku či dezertu, ale zároveň nechtějí svůj organismus zahlcovat přemírou bílého cukru. Recepty jsou určeny i pro ty, kteří chtějí zhubnout, mnohé sladkosti jsou vhodné i pro diabetiky či celiaky.



Ukázka z knihy Nenechte se zabít cukrem

Když nás honí mlsná…


Jistě to také znáte… Neukojitelná chuť na něco sladkého nás pronásleduje s vytrvalostí maratónce. Je dokonce mnohem silnější než samotný hlad. Jsou situace, kdy jednoduše potřebujeme něco sladkého. Tělo cukr vyžaduje z mnoha příčin - zvýšená fyzická námaha během dne, menstruační cyklus, únava, nedostatečný spánek nebo špatně stravovací návyky.  Důvodem může být ale i závislost na sladkém. Rad, jak „zpacifikovat“ vzbouřené chuťové buňky, vám mohu nabídnout hned několik.
 
Co oči nevidí… Prvním z nich je, že si sladkosti zkrátka nebudete kupovat. Ne nadarmo se říká: „Co oči nevidí, to srdce nebolí“. Ovšem v tomto případě bych staré známé rčení trochu pozměnila - co oči nevidí, to člověk nesní. Pokud se chcete vyvarovat nekonečným toulkám po domě a neutichajícímu nahlížení do lednice, kupte si do zásoby zdravější alternativy sladkostí. K občasnému mlsání lze tolerovat sušenky se sníženým obsahem tuku (například Vitalinea, Be-Be sušenky s cereáliemi), které obsahují v průměru o 50 % méně tuku a až o 20 % méně kalorií než běžné sušenky. Ale pozor, to že jsou sušenky odlehčené, neznamená, že je můžete jíst bez omezení. Budete-li mít opravdu akutní potřebu uspokojit chuť na sladké, kombinujte odlehčené sušenky (třeba jen jeden kus) s neochuceným mléčným výrobkem a doplňte čerstvým ovocem. Získáte tak chutnou a nutričně vyváženou svačinu. „Mlsnou“ určitě zkrotíte, když si vezmete čerstvé ovoce (třeba si ho nakrájejte na kousky), vhodná je i kombinace ovoce a obilovin. Skvělou službou je i pár kousků oříšků nebo sušeného ovoce, ale nesplést s kandovaným ovocem, které má vysoké procento cukru. 

Změny provádějte postupně. Máte-li slabost pro sladkosti, chuť na ně můžete postupně omezovat zvykáním si na méně sladká jídla či moučníky. Snažte se upřednostnit zdravější sladkosti se zvýšeným obsahem vlákniny, sníženým množstvím cukru a tuků. Množství moučníků a dezertů v odlehčené verzi bez cukru najdete v receptáři této knihy.

Nezapomínejte snídat! Když začnete den snídaní a pokračujete v pravidelné konzumaci jídla (po 3-4 hodinách), nemáte tendenci mlsat. Bylo zjištěno, že pokud si nebudete odpírat snídani (jejíž součástí mohou být i sacharidy), nebudete mít tendenci si během dne dopřát něco sladkého.
Čím více soli, tím méně cukru. Je důležité si uvědomit, že čím více solíte a jíte více masa, uzenin, vajec, tvrdých sýrů, bílého pečiva a podobně, tím více potřebujete na vyrovnání sladkou chuť. Doporučení zní, pokud uberete sůl, nebudete mít ani chuť na sladké.

Zachrání vás žvýkačka? Chuť na sladké dokáže udolat žvýkání žvýkačky (jedna obyčejná žvýkačka bez cukru má zanedbatelný energetický obsah). Bylo prokázáno, že žvýkání žvýkačky napomáhá chuť na sladké snižovat. Tím se výrazně omezí množství kalorií, které během dne přijmete. Vhodné jsou i nízko energetické bonbony, například Tic Tak, nebo bonbony slazené stévií. Ale nezapomeňte, všeho s mírou!

Čokoládové nástrahy. Čokoláda mílovými kroky předstihuje všechny pamlsky, na nichž ztroskotala snaha po zhubnutí. Když prahnete po čokoládové chuti, zásadně vybírejte druhy, které obsahují nejméně 60 % kakaa. Pamatujte, že čím vyšší podíl kakaového prášku, tím nižší obsah tuku a cukru. Máte-li neodolatelnou chuť na čokoládu, dopřejte si jeden či maximálně dva dílky hořké čokolády a zbytek rychle ukliďte z dohledu a dosahu. Nebo se naučte jíst "čokoládové náhražky" – například si připravte čokoládový pudink nebo si našlehejte měkký tvaroh s kakaem. Také doporučuji vidličkou rozmačkat zralý banán a přimíchat do něho jednu lžíci karobu, zdravé alternativy kakaa (k dostání v prodejnách zdravé výživy). Chuť na sladké uspokojí i kakaový nápoj, který lze koupit jako prášek bez tuku a v BIO kvalitě. A až vás zase přepadne chuť na čokoládu, nezapomeňte, že tabulka čokolády má přibližně stejnou energetickou hodnotu jako plný talíř dobrot – 1 banán, 2 broskve, 200 g hroznového vína a 200 g jahod.

A ještě jedna rada. Pokud neobytně toužíte po čokoládové chuti, může to být i nedostatkem hořčíku, zkuste ho doplnit.

Pitný režim je důležitý. Pokud budete dodržovat pitný režim a dostatečně pít, myšleno čistou vodu, pomůže vám to zahnat chutě na sladké.

Zkuste kávu. Káva může potlačovat chuť k jídlu a také chuť na sladkosti. Ale pozor, všeho s mírou, denně bychom měli vypít nejvíce 2 šálky kávy. Oddálit chuť na sladké dokáže i nápoj připravený z kávovinové směsi s trochu mléka, například Caro nebo Melta.
A co čaj? Vhodný je čaj rooibos, který má mírně nasládlou chuť a tlumí chuť k jídlu, tedy i na sladké.

Kávu si osladím… Pokud si sladíte kávu či čaj a chcete omezit cukr, snažte se o to po velmi malých krůčcích nebo používejte přírodní a alternativní sladidla (například stévii).
Hlavně se nenuďte. Kdy člověk nejvíce mlsá? Ženy v období menstruace, pánové vždy, když nemají, co na práci. V obou případech by pomohlo, když pocítíte potřebu jíst sladké, zaměstnat se nějakou aktivitou. Buď začněte sportovat, nebo si dejte sprchu či jděte na procházku. Zkrátka udělejte cokoliv, co vám potřebu vzít si něco sladkého překazí.


Tuto knihu Nenechte se zabít cukrem koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Vyšehrad.


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nenechte se zabít cukrem:

Nenechte se zabít cukrem
Nenechte se zabít cukrem
Nenechte se zabít cukrem
Nenechte se zabít cukrem
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !