Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Puberťáci a adolescenti

11. 03. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Puberťáci a adolescenti
Autor: Michael Carr-Gregg, Erin Shale
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2010
Rozměry: 200 x 132 mm
Počet stran: 200 str.
Cena: 230 Kč

Průvodce výchovou dospívajících. Puberta i adolescence jsou krásnými a důležitými úseky života. Často s sebou ale nesou i bolest, rozčarování a zmatek; dospívající vidí své rodiče kritickýma očima a rodiče se podobně dívají na své děti.

pubertaci-a-adolescentiDnešní děti navíc do puberty vstupují dříve, kolem desátého a jedenáctého roku života, přitom však domov opouštějí mnohem později než v minulosti.Kniha provází rodiče jednotlivými oblastmi výchovy teenagerů a je postavena na praktických radách, svědectví rodičů i mladých lidí. Publikace osloví rodiče, učitele a vychovatele dospívající mládeže.
Michael Carr-Gregg pracuje jako psycholog; věnuje se zejména práci s dospívající mládeží a radí i jejich rodičům.
Erin Shale pracovala jako poradkyně v oblasti volby povolání. V současnosti vyučuje výchovu ke zdraví a vede kurzy osobního rozvoje. Oba autoři působí v Austrálii.

Ukázka z knihy Puberťáci a adolescenti:

Do neznáma
Ať už se mladí lidé po maturitě rozhodnou pro další studium, nebo pro zaměstnání, v každém případě je to pro ně velká změna. Musí najít odpověď na několik důležitých otázek:
- Jaká životní dráha a pracovní kariéra je pro mě ta pravá?
- Co budu dělat, když si vyberu špatně?
- Co mě čeká ve světě?
- Dokážu si najít na univerzitě nebo v práci nové přátele?
- Dokážu se vyrovnat s novými požadavky?
- Co řeknou máma a táta, když nebudu úspěšný?
- Jak zareagují, když jim řeknu, že už nechci studovat?

Gesto, které znamená mnoho
Jako výchovná poradkyně pomáhám mladým lidem při rozhodování o dalším studiu nebo zaměstnání. Ve chvíli, kdy student odchází z mé kanceláře, vždy vstanu a podám mu ruku. „Jsem s vámi ohromně spokojená. Opravdu jsem přesvědčená, že tento směr je pro vás vhodný. Dejte o sobě občas vědět, opravdu mě zajímá, co s vámi bude dál. Hodně štěstí!“ Mladí lidé jsou často překvapení, když jim podám ruku. Překvapení však téměř vždy rychle vystřídá takový nával potěšení, až někdy zaslzím – zejména tehdy, když je student viditelně dojatý. Co prožívají? Pravděpodobně směsici pocitů. Obavy z neznámé budoucnosti, někdy také smutek nad tím, že opouštějí školu, a snad také štěstí z toho, že jim někdo důvěřuje. Tohle podání ruky má opravdu úspěch! Jednou mě velká skupina studentů zahlédla, jak podávám ruku jednomu ze studentů na chodbě před svou kanceláří. Přišli se za mnou poradit, co by měli dělat po skončení školy, a jeden z nich mi opravdu vyrazil dech. Když se chystal k odchodu, natáhl se a energicky mi potřásl rukou. Jen máloco mě zaskočí, ale toto mě na zlomek vteřiny dostalo. To je úžasné, pomyslela jsem si. Mladí lidé potřebují mít pocit, že dospělí je považují za důležité a že budou potěšení, když jim podají ruku. Onoho dne jsem si podala ruku s mnoha studenty. Pokud má obyčejné potřesení rukou s výchovnou poradkyní pro mladé lidi takový význam, představte si, jak nesmírně může být toto gesto důležité, pokud s ním přijdou rodiče, prarodiče nebo sourozenci! Podání ruky je nesmírně výmluvné. Vyjadřuje, že s mladým člověkem jednáte jako rovný s rovným, že ve vašem vztahu nastal určitý posun. Dáváte mu hmatatelný signál, že jste přesvědčení o tom, že je už dospělý a že ho čekají důležité a vzrušující události. Ze všeho nejvíce tím ale dáváte najevo, že ho respektujete. Je to prosté, ale nesmírně důležité gesto. Samozřejmě že existují i další výborné způsoby, jimiž mohou rodiče dát najevo hrdost na své děti: ruka kolem ramen, spontánní objetí, poplácání po zádech. Ve  ýznamných okamžicích v životě mladého člověka tato gesta říkají: „Jsem na tebe pyšný. Věřím ti.“ A když už jste u toho, řekněte jim to nahlas. Z celého srdce doporučuji používat podání ruky a další gesta vyjadřující respekt. Mladí lidé je milují.


Tuto knihu Puberťáci a adolescenti koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !