Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Steven Spielberg – Život ve filmech

7. 01. 2022 | Knižní tipy
Název: Steven Spielberg – Život ve filmech
Autor: Molly Haskellová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 01/ 2022
Počet stran: 224
Formát: 154 × 234 mm, 466 g
Vazba: pevná
Cena: 239 Kč

Spielbergovo dílo je ohromující. Jeho stopy producenta či režiséra najdeme všude – ve videohrách, v televizi i v hraném filmu. Za desítky let natáčení filmů potěšil geniální režisér více lidí než kterýkoli filmař v dějinách. Získal si nejen diváky, ale jedním, dvěma či třemi zaručeně dostal i toho nejzatvrzelejšího kritika.

Steven Spielberg – Život ve filmechPodle některých už nikdo nepřekonal jeho rané filmy, zaměřené na dětství – Blízká setkání a E.T. Pro jiné jsou Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy a Jurský park nejlepšími dobrodružnými filmy, jaké byly kdy natočeny, a dokonce i jejich slabší odvozeniny a pokračování postupem času získávají revizionistickou poctu „nedoceněného skvostu“.

A dalším přinášejí větší a velmi odlišný druh potěšení jeho pozdější, temnější filmy – Říše slunce, Schindlerův seznam, A.I., Minority Report a melancholií zabarvený Chyť mě, když to dokážeš. Kniha uznávané kritičky Molly Haskellové rozebírá nejen profesní dráhu Stevena Spielberga, ale na jejím pozadí odkrývá i jeho osobní život.



Ukázka z knihy Steven Spielberg – Život ve filmech


Počátkem roku 1993 natáčí Steven Spielberg v Krakově Schindlerův seznam. Ve dne točí scénu z pracovního tábora: připravuje se transport, děti nastupují do náklaďáků a vesele si zpívají jako na školním výletě. Několik jich ale utíká. Schovávají se pod podlahami baráků, ve sklepích, a když už nikde není místo, jedno z nich skočí do latríny. V noci si přes satelit volá se štábem v Industrial Light & Magic v severní Kalifornii a řeší finální střih Jurského parku, poslouchá hudbu Johna Williamse a možná si hraje s kostí velociraptora. Jako by se tím všechna ta hrůza a úzkost daly zmírnit, jako by jeden film vyvažoval stres z druhého. Ten kontrast vypadá téměř nelidsky a zároveň nadlidsky.
V prosinci 2016 bylo Stevenu Spielbergovi sedmdesát. V osmé dekádě svého života pořád točí filmy tak rychle, jak se na ně dokážeme dívat. Co ho žene kupředu? Odpověď, či spíš záhada začíná u tíživých strachů malého chlapce, který si začal kousat nehty, když ještě nosil krátké kalhoty. Malého chlapce, který se bál všeho: praskání v rádiu, Disneyho filmů, stromu před oknem své ložnice v New Jersey, jenž se při bouřce zlověstně kýval a mával větvemi jako mimozemské monstrum.
Neobvyklá na Spielbergovi není jen velikost jeho strachů, ale i způsob, jakým na nich lpí. Místo aby zahanbující okamžiky dětské zranitelnosti pohřbil jako většina z nás, on své vzpomínky živí, převádí je do působivých filmových obrazů a promítá je vyděšenému publiku, stejně jako kdysi ulevoval své úzkosti terorizováním mladších sester. Jeho nutkání bylo tak silné a exorcismus tak úspěšný, že jako režisér neusiloval o nic menšího než o plné kinosály diváků, kteří si koušou nehty a tetelí se šokem a bázní z blízkých setkání s nadpřirozenem...
(z Předmluvy autorky)


Steven Spielberg (*18. 12. 1946) je jeden z nejvlivnějších režisérů a producentů 20. a 21. století a má na kontě dlouhou řadu diváckých hitů, například Čelisti, E.T. Mimozemšťan či Dobyvatelé ztracené archy, jejichž úspěch mu postupně umožnil věnovat se také závažnějším tématům, jako třeba ve snímcích Říše slunce, Amistad, Schindlerův seznam či Lincoln. V současnosti běží v kinech jeho remake slavného muzikálu West Side Story.
Spielberg je majitelem dvou Oscarů za režii, spolumajitelem studia DreamWorks, zakladatelem Nadace vizuální historie preživších šoa a donátorem celé řady charitativních projektů.

Molly Haskellová je americká feministická filmová kritička a autorka. Recenze začala publikovat v časopisu Village Voice, poté se přesunula do New York Magazine a Vogue. Dále publikovala např. v The New York Times, britském The Guardian, Esquire či The New York Observer. Její zřejmě nejvýznamnější knihou je Od uctívání ke znásilnění: Jak film nakládal se ženami ve filmech.



Tuto knihu Steven Spielberg – Život ve filmech koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního klubu a eshopu Luxor.cz.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Steven Spielberg – Život ve filmech:

Steven Spielberg – Život ve filmech
Steven Spielberg – Život ve filmech
Steven Spielberg – Život ve filmech
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !