Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Za pět let všechno může být jinak

13. 05. 2021 | Knižní tipy
Název: Za pět let
Autor: Rebecca Serleová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 4/2021
Rozměry: 154 x 235 mm
Vazba: pevná
Počet stran: 232
Cena: 259 Kč

Dannie je špičková manhattanská právnička. Je ambiciózní, zvyklá uvažovat pragmaticky a žije spokojený a klidný život se svým přítelem Davidem, který ji právě požádal o ruku. Její nejlepší kamarádka Bella je její pravý opak – divoká bohémka, která se každý týden zamiluje do někoho jiného. V den zásnub se však Dannie zdá zvláštní a velmi živý sen. Vidí se v jiném bytě o pět let později s úplně jiným mužem.


Po nějakém čase jí Bella představí svůj nový objev, architekta Aarona Gregoryho a muže z jejího snu. Dannie se stává svědkem toho, jak se Bella poprvé doopravdy zamiluje, a svoje tajemství si nechává pro sebe. Krátce potom se jí ale Bella svěří se zdrcující zprávou, která jim všem nadobro změní život. Za pět let je nezapomenutelný příběh lásky plný radosti, ale i žalu, příběh o síle věrnosti, přátelství a nevyzpytatelné povaze nelítostného osudu.

Za pět letUkázka z knihy Za pět let:


Kde to, sakra, jsem?
Uslyším ho dřív, než ho uvidím. „Jsi vzhůru?“ zavolá.
Ztuhnu. Měla bych se schovat? Utéct? Na druhé straně bytu, tam, odkud vychází hlas, spatřím velké ocelové dveře. Když vystřelím, mohlo by se mi podařit je otevřít dřív, než…
Vyjde zpoza rohu. Tam musí být kuchyně. Na sobě má formální černé kalhoty a modro-černou proužkovanou košili, nahoře rozepnutou.
Vytřeštím oči. Chci zakřičet; mohla bych.
Ten dobře oblečený neznámý muž ke mně přijde a já skočím na druhou stranu postele, k oknu.
„Ahoj,“ řekne. „Jsi v pořádku?“
„Ne!“ odseknu. „Ne, nejsem.“
Povzdechne si. Zdá se, že ho moje odpověď nepřekvapuje. „Usnula jsi.“ Rukou si přejede po čele sem a tam. Všimnu si klikaté jizvy, která se mu táhne přes levé oko.
„Co tady děláš?“ Zalezla jsem tak daleko do rohu, že se prakticky tisknu na okno.
„No tak,“ vzdychne.
„Znáš mě?“
Jedním kolenem se opře o postel. „Dannie,“ vydechne. „Vážně se mě na to ptáš?“
Zná moje jméno. Způsob, jakým ho vysloví, mě zarazí. Nadechnu se. Vyslovuje ho tak, jako by ho už dřív říkal.
„Já nevím,“ odpovím. „Já nevím, kde jsem.“
„Byl to pěkný večer,“ ozve se. „Nebo ne?“
Podívám se na svoje šaty. Poprvé si uvědomím, že jsou to šaty, které opravdu mám. Koupila jsem je s mámou a Bellou při našem nákupním výletu před třemi lety. Bella má stejné v bílé.
„Jo,“ kývnu bez přemýšlení. Jako bych věděla. Jako bych u toho byla. Co se to děje?
A pak zahlédnu televizi. Celou dobu byla puštěná, zvuk ztlumený. Visí na zdi proti posteli a běží v ní zprávy. Na obrazovce je malá grafika s datem a časem: 15. prosinec 2025. Muž v modrém obleku žvaní o počasí, za ním se houpe sněhový mrak. Snažím se dýchat.
„Co?“ zeptá se. „Chceš, abych to vypnul?“
Zavrtím hlavou. Ta odpověď je automatická a já ho sleduju, jak kráčí ke konferenčnímu stolku a popadne dálkové ovládání. Při chůzi si vytáhne košili z kalhot.
„Povětrnostní varování pro východní pobřeží – míří k nám sněhová bouře. Očekáváme, že přes noc napadne až patnáct centimetrů sněhu a další bude přibývat v úterý.“
2025. To není možné; jistěže ne. Pět let…
To musí být nějaký vtip.


O autorce knihy Za pět let:


Rebecca Serleová je americká autorka, která kromě románů píše i televizní scénáře. Vystudovala kreativní psaní na univerzitě v New Yorku, stihla vydat šest úspěšných knih a podílela se na televizní adaptaci její Young Adult série Famous in Love. Miluje filmy Nancy Meyersové, župany a poskytování nevyžádaných milostných rad. Žije střídavě v New Yorku a v Los Angeles.


Tuto knihu Za pět let koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního klubu nebo na eshopu Luxor.cz.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj