8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zítra v Zoo: Tygří trápení

11. 11. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Zítra v Zoo
Podtitul: Tygří trápení
Autor: Daniela Krolupperová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rozměry: 145x210 mm
Rok vydání: 2011
Počet stran: 96 str.
Cena: 199 Kč

Nová napínavá série z prostředí zoologické zahrady. Zastavit se u mámy v práci může být pěkná otrava. Ale jen v případě, že vaše maminka nepracuje zrovna v zoo. Potom je taková návštěva naopak super! Dají se tam zažít úžasné věci. Kde jinde si taky může normální kluk a holka z obyčejného sídliště pohladit koťátko, ze kterého vyroste obrovský lev? Anebo podrbat slona pod chobotem, potulit tuleně? Přetahovat se s opičím mládětem o banán. A prohrát.

tygří trápeníDvojčata Lenka s Pavlem mají maminku s báječným povoláním. Pracuje
v knihovně v zoologické zahradě. Díky tomu poznají obě děti zblízka i péči o
zraněná tygří mláďata, kterým někdo roztříštil ve výběhu skleněnou láhev.
Jediná zlomyslná hloupost způsobí spoustu bolesti a starostí.

Tatínek dvojčat sice pracuje daleko na stavbě, domů se vrací jen o víkendech, ale přesto je doma u Lenky a Pavla veselo. Zvlášť když si domů tajně přivedou psa a trochu bláznivou sestřenici Sylvu, která dovede vyrobit tekuté zlato! To je potom všechno nejen veselé, ale hodně napínavé a nakonec i nebezpečné!

Ukázka z knihy:


Kočky se kočkovaly. Skočily po sobe a vmžiku z nich bylo jedno velké chundelaté, ušaté a jemně pruhované klubko. V zápalu boje se kutálely po trávě i přes kameny. Bojovaly urputné, po svém dračím způsobu. Ale jen se ozvalo bolestivé zakvíknutí, to když se omylem navzájem trochu silněji stiskly, hned ten druhý pustil a bylo po boji. Matka Elsa svá mláďata bedlivě sledovala. Někdy se k jejich divokému hraní přidala, někdy jí stačilo mít je
pod dohledem. Stále však byla připravená zdvihnout svou mohutnou tlapu a zakročit. Jako každá správná tygří máma.


Lenka s Pavlem stáli těsně u výběhu. Od chvíle, kdy jim novopečená tygří maminka dovolila spatřit své chundelaté drobečky, chodili se na tygříčky dívat téměř denně. Obě děti se dovedly chovat tiše a pohybovat nenápadně. Bylo to nutné. Pokud by samici, která rodila poprvé, něco krátce po porodu vylekalo, mohla by o mláďata ztratit zájem. Přestala by se o ně starat. Anebo by je mohla z velkého strachu dokonce zahubit. K tomu by stačilo málo – třeba nečekaný hlasitý zvuk. Proto byla velká opatrnost na místě.


Lenka s Pavlem tygříky ani maminku tygřici nerušili. Věděli, jak se ke zvířatům chovat. Chodili do ZOO prakticky denně od narození. Vlastně i před narozením. To samozřejmě ještě nechodili, ale nosili se v maminčině břiše. Jejich maminka totiž v ZOO pracovala. Byla knihovnicí v odborné knihovně, a protože měla svoji práci opravdu ráda, nezapomínala na ni ani na mateřské. Tehdy alespoň vozila dvojčátka v širokém dvojitém kočáře za „svými“ zvířaty na procházky. A tak se Lenka s Pavlem v ZOO cítili stejně doma jako oba malí tygříci.


Vlastně možná lépe. Protože Lenčin a Pavlův domov byly dva malé pokoje s kuchyní v přízemí vysokého paneláku na nedalekém sídlišti. Byt byl tak malý,
že v něm nesměli chovat žádné zvíře. Ani jediné maličké zvířátko! Ani zakrslou myš! Máma byla nesmlouvavá. Určitě by nepovolila ani blechu, kdyby snad děti napadlo o chov blech požádat. Byla přísná, žádné zvíře by se podle ní do tak malého bytu nevešlo. Prý bohatě stačilo, že jsou tam oni dva! (Ha, ha...) 


Více informací nejen o této knize Zítra v Zoo: Tygří trápení se dozvíte také na stránkách nakladatelství Mladá fronta.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !