Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvířátka - první čtení to nic není

2. 03. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Zvířátka
Autorka: Eva Horáková
Podtitul: První čtení to nic není
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2010
Počet stran: 64 str.
Cena: 167 Kč

První čtení, to nic není. Kniha pohádek pro první čtení. Pohádky jsou napsané tak, aby je mohly číst děti, které se teprve naučily písmena a chtějí si procvičovat čtení na jednoduchých příbězích.


Texty zároveň odpovídají požadavkům výuky tzv. genetické metody čtení (děti čtou a píší pouze velká tiskací písmena, neslabikují, ale pouze hláskují). Pohádky jsou proto psány velkými tiskacími písmeny a jsou řazeny od zviratka-prvni-cteni-to-nic-nenijednoslabičných až po čtyřslabičné, pro děti nejnáročnější. Příběhy jsou přiměřeně krátké, aby je děti stihly během vyučovací hodiny nebo za domácí úkol přečíst celé, případně aby délkou vyhovovaly i dětem předškolního věku. Jsou stylisticky jednoduché, aby děti pochopily pointu.
Jedná se o metodu, která se objevila už v roce 1913 v čítance Poupata od Josefa Kožíška. Metoda je založena na nácviku sluchové analýzy a syntézy (rozkládání a skládání slov), tzn. klade velký důraz na rozvoj sluchového vnímání. Jde o to, že od samého začátku děti čtou celá slova, která nejprve hláskují: B – U – M a potom spojují ve slova: BUM. Od slov jednoduchých se přechází ke slovům složitějším a k větám. Naučená písmena, slova a věty děti čtou a rovnou i píší. Je nutné říct, že čtou a píší zpočátku pouze velkými tiskacími písmeny. Odborníci tvrdí, že žáci dokáží lépe vnímat obsah vět, že jde tedy o čtení s porozuměním.

Kniha je určena dětem, rodičům i učitelům. Eva Horáková je učitelka s dlouholetou praxí, matka dvou dětí. Podle ní by děti měly číst nejen texty v čítankách, ale i knížky, které je zajímají a baví – mají děj, napětí a překvapení, jsou plné krásných ilustrací (i proto je tady moje knížka).
Je nutné zvolit vhodný čas ke čtení, kdy malý čtenář není nikým a ničím rušen. Zpočátku se může rodič s dítětem ve čtení střídat. Jednak se rodič zapojí do „akce“ a navíc spolu přečtou větší část příběhu. Důležité je číst pravidelně a často. Samozřejmě nutnou součástí čtení je také pochvala!


Tuto knihu Zvířátka - První čtení to nic není koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zvířátka - první čtení to nic není:

Zvířátka - první čtení to nic není
Zvířátka - první čtení to nic není
Zvířátka - první čtení to nic není
Zvířátka - první čtení to nic není
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !