MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Festival Okolo Třeboně slaví osmnáctiny

19. 06. 2009 | Kultura
Americký jazzový trumpetista Laco Deczi se svou kapelou Celula, Fleret s Jarmilou Šulákovou, objev loňské sezony, rapper s kytarou Xindl X, ale i stálice typu Divadla Járy Cimrmana nabídne multižánrový festival Okolo Třeboně – letos od 26. do 28. června. Zároveň si připomene menší jubileum, protože lázeňské městečko oživí folkem, rockem a mnoha dalšími hudebními vůněmi již poosmnácté.

Hrát se bude opět na třech scénách. Poprvé v celé festivalové historii přivítá hlavní zámecké pódium autora hitů z Šakalích let, Ivana Hlase. Ten přijede s živelným a energií sršícím triem, které kromě něj tvoří cellista Jaroslav Olin Nejezchleba a kytarista Norbi Kovács. Hned několik hvězd a legend ozdobí rockovou scénu: Hudba Praha s Michalem Ambrožem, Krucipüsk s charismatickým zpěvákem Tomášem Hájíčkem, Blue Effect s Radimem Hladíkem nebo Znouzectnost. Jistá je už rovněž účast Fleretu s Jarmilou Šulákovou, který vystoupí na nádvoří a špičky českého folkrocku, libereckého Jarretu.

Festival Okolo Třeboně slaví osmnáctinyNa závěr celé akce
uvede v neděli Divadlo Járy Cimrmana svou nejnovější hru s názvem České nebe. K tradičním účastníkům festivalu Okolo Třeboně, kteří přijedou i letos, patří kmotři festivalu Nezmaři. Pevné místo v programu mají Třeboňští pištci, benefiční Běh Járy Cimrmana, recesistický závod Okolo Třeboně, divadla pro děti a Ozvěny AniFestu.

„Již dnes je jasné, že letošní 18. ročník bude výjimečný: festival totiž podle zákona dospěje, stane se plnoletým. A protože osmnáctiny se většinou slaví ve velkém stylu, Okolo Třeboně nebude výjimkou,“ řekl dramaturg a ředitel festivalu Pavel Barnáš.

Jednu z letošních novinek najdou návštěvníci na scéně zaměřené na folk a příbuzné žánry. Recitály mají totiž společné téma, jímž jsou Hlasy. Diváci tak uslyší vítěze loňské Zahrady, vokální kvartet Přelet MS, brněnskou skupinu Mošny, trio Jananas se zpěvačkou Janou Infeldovou či jednu z nejvýraznějších tváří nastupující generace, pardubické Marien s kapelníkem Víťou Troníčkem, zčásti navazující na slavná Poupata. „Dárek k 18. narozeninám nadělí festivalu folkrockový Jarret: v rámci tématu Hlasy přijede ve čtyřčlenné sestavě z roku 1996, které vedle zpěvačky Hany Skřivánkové vévodil kytarista a zpěvák skupiny Bohouš Vašák, doposud většinový autor písní,“ nastínil Barnáš.

Další novinkou bude takzvané Okénko třeboňských kapel. Okolo Třeboně se také připojí k rockové celorepublikové soutěži RGM Live Space. Ta si vytyčila za svůj hlavní cíl objevit kapely, které dosud nedostaly šanci. Vybírá je porota, v níž zasedli mimo jiné moderátor Pavel Anděl, Milan Cais z Tata Bojs, Jan Čechtický z Ohm Square nebo bývalý člen Lucie Michal Dvořák. Vítězi vyjde profilové album, natočí videoklip, který bude vysílat TV Óčko, singl podpoří Rádio Kiss, skupina vystoupí v pořadu Noc s Andělem, organizátoři jí zajistí turné a účast na festivalech. Právě výherci RGM festival Okolo Třeboně zahájí. Představí se v pátek 26. června, kdy je doplní skupina Mrakoplaš, pohybující se na pomezí žánrů blues, boogie a akustického rocku.

Festival Okolo Třeboně slaví osmnáctinyJedním z doprovodných pořadů festivalu je soutěž Houpací kůň s podtitulem Jednou si dole, jednou nahoře, což v muzice platí stejně jako v životě. Je určena mladým kapelám, které se díky ní mohou odrazit dál – dostanou prostor v rádiích a možnost zahrát si na spřízněných festivalech jako Lodenica v Piešťanech nebo Muzika v Hrádku u Rokycan.

Mezi vítězi předchozích ročníků figurují například Ivo Cicvárek se Žofií Kabelkovou, Hromosvod a Pavel Houfek Band. Jednu ze soutěžních skupin opět vyberou diváci v internetovém hlasování na festivalovém webu. O trofej Houpací kůň se 27. června utkají následující interpreti: Jaroslav Urbánek (Duchcov), Kajkery (Frýdek-Místek), Kofein (Bratislava), Šantré (Praha), Z davu (Rakovník) a Zhasni (Nový Bor). Posledního osmého finalistu zvolí a do sedla Houpacího koně vysadí diváci. Do 15. června mohou posílat na e-mail info@okolotrebone.cz hlasy svým favoritům, jejichž seznam najdou na internetových stránkách festivalu Okolo Třeboně.cz

Na festivalu Okolo Třeboně zahrají: Blue Effect a Radim Hladík, Eggnoise, Fleret a Jarmila Šuláková, Hudba Praha, Ivan Hlas trio, Ananas, Nardet, Krucipüsk, Laco Deczi a Celula New York, Marien, Mošny, Mrakoplaš, Nezmaři, Pavel Houfek Band, Pavel Zajíc – Luboš Hrdlička, Pepa Pilař & Classic Rock'n'roll Band, Přelet MS, Pytel blech, Rybičky 48, Šantré, Votchi, Vyhoukaná Sowa, Xindl X, Zlatý voči, Znouzectnost, Župánci a dalších zhruba 20 kapel.

Na závěr celé akce uvede v neděli Divadlo Járy Cimrmana svou nejnovější hru s názvem České nebe. Záštitu nad festivalem převzal hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola.
(on)
zdroj a foto: Pavel Barnáš - ředitel a hlavní dramaturg festivalu

Zdroj: Okolo Třeboně.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !