Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

TUTANCHAMON – jeho hrob a poklady

21. 12. 2008 | Kultura
Od 16. října 2008
do 15. března 2009

BRNO – TITANIC HALL

OTEVŘENO DENNĚ
OD 10:00 DO 20:00 HOD.


Tutanchamon

- jeho hrob a poklady

Návštěvníkům výstavy se nabízí jedinečný zážitek – postupně objevovat Tutanchamonův hrob tak, jak jej objevovali Carter, lord Carnarvon, jejich spolupracovníci a skupinka privilegovaných hostů při jeho otevírání ve 20. letech minulého století. Aby byl návštěvník dobře na tento zážitek připraven, je nejdříve prostřednictvím multimedií seznámen s životopisem Howarda Cartera, Tutanchamonovým životním i posmrtným příběhem a egyptskou kulturou.

výstava TutanchamonOčima objevitelů

Hrob v Údolí králů je dnes až na prostřední rakev zcela prázdný. Přeplněné komory s poklady známe pouze z excelentních fotografií expedičního fotografa Burtona, které již dávno vstoupily do všeobecného povědomí a utkvěly v paměti každého fandy do starého Egypta.

Výstava Tutanchamon tak nabízí
– poprvé po 85 letech – možnost navštívit hrob Tutanchamona  v trojrozměrném ztvárnění v původní nálezové situaci. Byly vyrobeny pracné a do detailu propracované repliky předmětů tvořící původní pohřební výbavu. Ve své úplnosti je tento soubor světově jedinečný.

Tři komory hrobky Tutanchamona se jedna po druhé otevírají návštěvníkovi přesně tak, jak se postupně otevíraly jejich objevitelům. Černé strážící sochy stojí stejně jako kdysi před vstupem do pohřební komory. V ní střeží šakal skříňku s kanopami stejně jako před 3300 lety…

Schrány s poklady se otevírají

Autoři výstavy Tutanchamon umožňují návštěvníkovi vžít se do role objevitele hrobky. Ve druhé části výstavy jsou ještě jednou představeny nejvýznamnější nálezy v své celé své nádheře. Bedýnky a truhly naplněné poklady jsou pro návštěvníka otevřeny, a tak se věrné napodobeniny bezpočtu cenností, šperků, amuletů a zlatých sošek staví na odiv návštěvníkům.

Všechny vystavené předměty jsou umělecky ztvárněné repliky vyrobené za použití nejnovějších vědeckých postupů, jsou moderně prezentované a podrobně vysvětlené. Interaktivní prvky u jednotlivých součástí pohřební výbavy umožňují hlouběji nahlédnout do různých témat.

výstava TutanchamonJedinečný zážitek

Návštěvníkům výstavy je prezentováno úchvatné množství předmětu z Tutanchamonova pokladu. Velmi zdařilý křemencový sarkofág, jenž je stále na svém místě v hrobě v Údolí králů, je k vidění společně se schránami, jejichž originály se nacházejí v Egyptském muzeu v Káhiře. Zdařilé repliky zlatých sošek božstev původně ukrytých ve schránách v podobě svatyně jsou vystaveny na odiv v plné záři svého pozlacení. Zlatý šperk nalezený přímo na králově mumii leží téměř na dosah ruky a válečné vozy, které byly nalezeny v hrobce rozebrány, jsou sestaveny do celé své krásy. Je zde i dokonalá kopie světově proslulé masky, jejíž originál naposledy opustil Egypt v 80. letech minulého století.

Každý návštěvník bude opouštět výstavu s pocitem, že právě shlédl něco opravdu jedinečného, jelikož trojrozměrná rekonstrukce nálezové situace a soubor vybraných skvostných exponátů je v této podobě jedinečný.


CENY:

DOSPĚLÝ - 380 KČ
SENIOR - 340 KČ
DITĚ - 290 KČ
STUDENT - 340 KČ
SKUPINA - 290 KČ



Trochu z historie

o Tutanchamon byl jedním z panovníků (faraonů) 18. dynastie (Nové říše), jeho vláda trvala 9 let (přibližně 1333–1323 př.n.l.)
o Jeho hrobka zůstala skryta před zraky lidí bezmála 3300 let.



Brno se stalo druhým evropským městem,
kde se tato velkolepá výstava TUTANCHAMON představila.



Více se dozvíte také na oficiální webové stránce výstavy TUTANCHAMON.


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to fakt uchvatná doba
Obrázek uživatelky
profil
něco tak vyjímečně úchvatného se málokdy poětěstí uvidět,samozřejmě tomu odpovídá i cena vstupného!!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Na této výstavě jsem byla díky kamarádce. Ale děsné návaly, hrozná fronta i pro ty, kdo měli už lístky předem, fronta na wc, fronta do kinosálu, fronty k exponátům... A o klimatizaci asi neslyšeli.
Jinak to bylo moc hezké.
Ale souhlasím - ceny jsou šílené.
Jinak asi největší překvapení mě čekalo v suvenýrech.
Byla jsem před pár lety v Egyptě. A přivezla jsem si samozřejmě něco na památku. Tak třeba maličký pypyrus, co jsem koupila v přepočtu za 100Kč, na výstavě jako suvenýr kolem 600Kč...
Nebo skarabeus za pár korun stál tam v suvenýrech pár stovek.
Prostě ceny šíleně nadsazené.
Obrázek uživatelky
profil
na to šetřím už od srpna a v lednu se jdem mrknout. Jen ve dvojko s manžou. Už se těším Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to nádherná výstava, ale ta cena vstupného - no nevím, to třeba my si dovolit nemůžeme a když se k tomu připočte doprava - je to pro rodinu závratná částka. Je to sice méně, než si zajet do afriky, ale koupit si o tom film, to už je proti tomu pakatel.
Proč takové dobré věci, které ukáží dětem i část dějepisu, který se učí, stojí tolik peněz?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles