Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výstava Václava Radimského

18. 11. 2011 | Kultura
V letošním roce uplynulo šedesát pět let od smrti krajináře Václava Radimského, na rok 2012 připadá sto čtyřicáté páté výročí jeho narození. K těmto výročím připravila Galerie hlavního města Prahy ve výstavních sálech Městské knihovny soubornou výstavu, nakladatelství Arbor vitae vydává první Radimského monografii.

Václav Radimský patřil k první generaci českých impresionistů, ale nebyl žákem Julia Mařáka, jako většina jeho vrstevníků krajinářů, kteří se k impresionismu hlásili. Studoval v soukromé krajinářské škole Eduarda von Lichtenfels ve Vídni, krátce v Mnichově u Eduarda Schleicha a v roce 1888 se vydal do Francie.

václav radimskýZ podnětu malířky Zdenky Braunerové se asi  v roce 1891 usadil v Barbizonu, kde měl možnost přímo poznat francouzskou impresionistickou malbu, zejména obrazy Clauda Moneta a Camilla Pissarra, kteří se stali jeho vzorem. Tehdy už slavný Monet žil v Giverny a kolem něho se vytvořila početná kolonie malířů z celého světa. Mezi nimi od roku 1895 i jeden Čech s rakouským pasem – Václav Radimský.

Radimský nejprve bydlel v hotelu Baudy, tak jako většina v Giverny se usadivších malířů, pak si tam pronajal dům a nakonec se na několik let usadil o něco níže po proudu řeky Seiny v Le Goulet u města Vernon, ve starém nepoužívaném mlýně La Bergamotte, který zakoupil. Tam si zřídil ateliér, na Seině pak měl zakotvenou loďku, kterou používal jako plovoucí ateliér a v ní prý občas maloval společně s Monetem.

Tehdy vznikl Radimského celý soubor záběrů na řeku Seinu v různých ročních obdobích. Nejraději však vyhledával prosluněné partie, pohledy na vodní plochu, zachycoval odrazy stromů na vodní hladině a přitom se zaměřoval na zachycení mihotavých světel, slunečních paprsků a vystižení barevné atmosféry dne.

Radimský byl ve Francii úspěšný. Vystavoval na pařížských salonech, v roce 1894 za obraz Kapradiny (Etudes de Fougères) získal ocenění jako tehdy vůbec nejmladší malíř. O rok později obdržel medaili v Rouenu a v roce 1900 na Světové výstavě v Paříži. Pravidelné spojení udržoval i s domovem, obesílal výstavy Krasoumné jednoty, osmaosmdesáti obrazy vystavenými u Topiče v roce 1899 poskytl české veřejnosti první informace o impresionismu, Časopisy Zlatá Praha, Světozor nebo Volné směry otiskovaly pravidelně reprodukce jeho obrazů.

Radimský se v Paříži oženil s Louisou Fromont z Vernonu a kdoví, zda by se vrátil do Čech, nebýt první světové váky. Jako příslušník nepřátelské země byl zprvu vězněn, pak internován a propuštěn až na zákrok ministerského předsedy Georgese Clemenceaua, který si také zakoupil Radimského obraz. Radimský, zklamán Francií, se po válce vrátil domů a usadil se na rodném statku v Pašince u Kolína, ten tehdy patřil jeho nevlastním bratrům, a tam žil
a pracoval až do své smrti v roce 1946.

václav radimskýKdyž se Radimský vrátil po skončení první světové války do Čech, směřovalo české malířství včetně jeho vrstevníků už k jinému, dalšímu výrazu. Radimský zůstal v prodlužování tradice impresionismu osamocen, jeho malba, která setrvávala podle francouzského vzoru prosvětlená, obsahově pak zaměřená převážně na přírodu středního Polabí, začala sklízet spíše kritiku. Radimský byl pracovitý, pilně maloval a jedna výstava střídala druhou, všechny byly komerční, proto je dodnes převaha jeho obrazů v soukromém majetku.
Václav Radimský zemřel roku 1946 v sedmdesáti devíti letech v kolínské nemocnici na zápal plic, pohřben je i se svou manželkou Louisou v rodinné hrobce na hřbitově poblíž kostela ve Kbelu u Kolína.

Na právě otvírané výstavě je soustředěno přibližně na dvě stě obrazů, zvláštní důraz je kladen na triptych Pohled na Kolín o grandiózních rozměrech tři krát osm a půl metru. Ten  také rozděluje Radimského tvorbu na soubor obrazů, které vznikly ve Francii, a na obrazy, které Radimský namaloval po návratu domů. Výstava snad své návštěvníky potěší.

Místo konání výstavy: Městská knihovna, 2. patro, Mariánské náměstí 1, Praha 1
Termín konání výstavy: 28. 10. 2011 – 5. 2. 2012
Otvírací doba: út–ne 10.00–18.00
Vstupné: 120,– Kč plné (dospělí) / 60,– Kč snížené (studenti, senioři)

DOPROVODNÝ PROGRAM:


Kurátorská prohlídka s Naděždou Blažíčkovou-Horovou:
čt 10. 11. v 17.00
Speciální přednáška Václava Kurela: Radimský očima sběratele:
čt 1. 12. v 17.00
Lektorské prohlídky:
3. 11., 24. 11., 8. 12. a 22. 12. v 16.30
Tvořivé dialogy s uměním:
(víkendové kombinované programy pro rodiny s dětmi)
Pro děti, ale i pro všechny další věkové kategorie výtvarné dílny s lektorkou Lucií Haškovcovou přímo v expozici – animační program se speciálními doprovodnými materiály, připravený a realizovaný edukačním oddělením. Po interaktivních prohlídkách výstav následuje výtvarná reakce – vlastní tvorba návštěvníků. Účastníci akcí se mohou seznámit s tradičními i netradičními technikami z oblasti kresby, malby, experimentální fotografie i prostorové, intermediální, akční a konceptuální tvorby. Cena 5,– Kč děti do 10 let, 20,– Kč návštěvníci nad 10 let. Akce si, prosím, rezervujte do 16.00 předchozího dne.

václav radimskýsobota 19. 11. 2011 – Metamorfózy krajiny
sobota 14. 1. 2012 – Polabské imprese
(13.00–18.00, Městská knihovna, 2. patro)

V rámci následné výtvarné akce se budeme inspirovat motivem krajiny. Kromě klasického velkoformátového kreslení křídami a giocondami se budeme snažit také transformovat charakteristické prvky a rysy Radimského malby do další „techniky“, přičemž však využijeme prvky podstatné pro impresionismus – barevné skvrny. Ze zářivě barevných papírů budeme vytrhávat drobné kusy nepravidelných tvarů a formou „mozaiky“ z nich budeme vytvářet kompozice krajin lepením na papír, případně volným pokládáním přímo na zem v expozici – pokud půjde o větší formáty. Také budeme experimentovat s optickými výřezy detailů krajin, jejichž přenosem do většího měřítka se je budeme snažit posouvat směrem k abstrakci.

Výstava Václava Radimského proběhne v období 28. 10. 2011 – 5. 2. 2012 v Městské knihovně, 2. patro, Mariánské náměstí 1, Praha 1



Zdroj: Galerie hlavního města Prahy

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !