8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Politika je především pro muže

10. 03. 2009 | Novinky

Ženy by si přály, aby příští Evropský parlament zaručil stejné platy mužům i ženám, podpořil výstavbu nových zařízení péče o děti, prosadil, aby období strávené péčí o děti bylo započítáváno do důchodu a posílil boj proti násilí páchaném na ženách.

Tyto údaje vyplývají z Eurobarometru o očekáváních žen spojených s volbami do Evropského parlamentu, který byl představen v EP. Ačkoli výsledky průzkumu ukazují značné rozdíly mezi členskými státy, ve všech zemích převládá názor, že politika je nadále především pro muže.
Další průzkumy, které byly zveřejněny, ukazují, že ženy dávají přednost ochraně spotřebitelů a opatřením na ochranu veřejného zdraví.

Politika je pod nadvládou mužůPři komentáři k výsledkům debaty místopředsedkyně EP Rodi Kratsa-Tsagaropoulou zdůraznila, že „v předvečer Mezinárodního dne žen a nadcházejících voleb do Evropského parlamentu přidává tento Eurobarometr a sociálně-demografická analýza význam našemu úsilí přiblížit se evropským občanům. Nabízejí nám na evropské a národní úrovni důležité náhledy na očekávání voliček, jejich názor na EU, jejich upřednostňovanou politickou linii při volební kampani a jejich účast na politice na evropské úrovni. Je to velmi důležité, neboť 73 % žen a 76 % mužů souhlasí s tím, že ženy mohou přinést nový úhel pohledu do politiky”.

Místopředsedkyně Evropské komise Margot Wallström uvedla: „Výsledky eurobarometru ukazují, že velká většina Evropanů se domnívá, že politika je oblastí, kterou ovládají muži, a že ženy by jí mohly dodat novou dimenzi. Demokracie, která nedává 52 % populace dostatečný prostor pro to, aby se podílela na procesu rozhodování, není skutečnou demokracií. Konkrétní příležitost se naskytne při volbách do Evropského parlamentu na začátku června. Rozhodovat budou ti, kdo se jich zúčastní. Pracujme tedy společně na tom, aby se co nejvíce Evropanů a alespoň tolik žen jako mužů vydalo k urnám a zvolilo si kandidáty, kteří nejlépe hájí jejich zájmy”.

Průzkumu se zúčastnilo na 40.000 osob

35.000 žen a 5.500 mužů z 27 členských států Unie bylo prostřednictvím telefonu dotázáno na jejich názor na evropskou politiku a konkrétněji na rovné příležitosti. Cílem tohoto průzkumu, který vedl Evropský parlament ve spolupráci s Evropskou komisí, bylo zjistit, jaká jsou očekávání žen od Evropské unie v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční ve dnech 4.–7. června, a v kontextu Mezinárodního dne žen 8. března.

Politika: svět ovládaný muži Ženy si přejí větší rovnoprávnost

Většina dotázaných žen a v menší míře i mužů souhlasí s tím, že politika je svět ovládaný muži, přičemž procentuálně je tato dominance nejvýraznější v České republice, Polsku a Portugalsku. Nejvíce respondentů by rádo vidělo více žen v politice, téměř polovina dotázaných by byla ráda, aby ženy tvořily 50 % europoslanců, ale pouze menšina, 10 %, pokládá užívání povinných kvót za efektivní. Při vybírání kandidáta je pro ženy rozhodujícím faktorem zkušenost v evropských záležitostech, což pokládají za daleko důležitější než politickou orientaci. Muži většinou dávají zkušenostem a politické orientaci stejnou váhu. Při volbách se 37 % rozhoduje na základě politické kampaně, zatímco 29 % respondentů stále volí tu samou stranu. Pro 25 % respondentů je klíčovým faktorem osobnost kandidáta.

Při odpovídání na otázky v rámci Eurobarometru 46 % respondentek uvedlo, že jejich ženské zájmy nejsou reprezentovány v EU, 36 % dotázaných naopak cítilo, že jsou reprezentovány dobře. Ženy v Lucembursku, Holandsku a Dánsku byly nejspokojenější s tím, jak Evropa zohledňuje jejich zájmy, zatímco Litva, Bulharsko a Maďarsko zastávaly opačný názor.

Priority politiky

Za účelem zajištění rovných příležitostí pro všechny se většina vyslovila k výraznějšímu úsilí k ukončení mzdových rozdílů a k boji proti násilí proti ženám. Na třetím místě je uváděn rovný přístup k zaměstnání.

K podpoře sladění pracovního a rodinného života by podle většiny dotázaných měl Evropský parlament jednat v odlišných oblastech, jako například započíst léta strávená výchovou dětí do důchodu a usnadnit přístup k zařízením péče o děti. Rozdíly v této oblasti přetrvávají na národní úrovni, přičemž ženy ve Slovinsku, Holandsku a Rumunsku považují své osobní životy za nejméně zasažené pracovními povinnostmi, kdežto ženy v Řecku, Francii a Slovensku je naopak shledávají zasaženy nejvíce. Ti, kteří dosáhli nejvyššího stupně vzdělání, měli naopak nejvyšší tendenci mít obtíže při nacházení patřičné rovnováhy.

Většina žen uvádí, že se necítí být diskriminovány pohlavím, kdežto 32 % uvádí opak, procentuálně se jedná především o Švédsko, Řecko, Finsko a Maďarsko. 13 % se stále ještě cítí být doma diskriminováno, přičemž toto procento je vyšší ve Spojeném Království (21 %), Řecku (21 %) a Irsku (17 %).

Ochrana spotřebitelů a veřejné zdravíOchrana spotřebitelů a veřejné zdraví

Evropský parlament dnes také publikoval výzkumnou studii o předchozích průzkumech veřejného mínění s cílem nalézt rozdíly mezi ženami a muži v postojích k obecným evropským otázkám. Ukázalo se, že ženy by byly rády, kdyby se Evropa aktivněji zasazovala o ochranu spotřebitele a veřejné zdraví.

Na základě odpovědí na předchozí průzkum veřejného mínění, který trval po dobu více než 18 měsíců, sociálně demografický výzkum potvrdil, že ženy jsou negativnější než muži, co se týče postoje k ekonomické situaci, riziku globalizace a dopadu eura.

Při dotazu, jak často diskutují se svými přáteli o politice, byl rozdíl mezi oběma pohlavími jednoznačný: 34 % žen nediskutuje nikdy v porovnání s 23 % mužů. Analýza mimo jiné ukazuje, že ženy upřednostňují ochranu spotřebitele, veřejné zdraví, kdežto muži přikládají větší význam boji proti terorismu a klimatickým změnám. Ženy cítí, že je jim méně nasloucháno v politice než mužům a méně je zajímají evropské otázky. Ale v posledních evropských volbách v roce 2004 byla jejich účast ve volbách stejná jako mužů.

 

Zdroj: SOS

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !