8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Růžové víno - fenomén 3. tisíciletí

14. 08. 2008 | Novinky
S létem období růžových vín zdaleka nekončí.

Nejžhavější trend současného vinařství představuje růžové víno. Ve Francii dokonce poprvé v historii překonalo bílé víno a posunulo se s 22 procenty podílu na trhu na druhé místo za tradičně preferované červené. Proč jsou najednou růžová vína v kurzu? „Růžové víno v sobě spojuje aspekty mládí. Pije se mladé, je lehké, svěží, rozpustilé a romantické. Mají ho rády především ženy a mladí lidé. Patří k piknikům, ke grilování a zahradním slavnostem,“ vysvětluje ředitel Nového Vinařství Marek Špalek.

Přesně taková jsou i přívlastková růžová vína uváděná na trh pod originální značkou Moravská Růženka. „Růženka“ dokonce nedávno získala třetí místo v prestižním novinářském testu hodnotícím osmnáct českých a zahraničních růžových vín.

růžová vínaVítězství si odnesl Cabernet Sauvignon nekorunovaného krále českých růžových vín Jiřího Horta, druhé místo obsadil Cabernet Sauvignon z Nového Vinařství a na třetím místě se umístila Moravská Růženka (odrůdově též Cabernet Sauvignon). Další víno z této řady (kabinetní Frankovka), získalo bronzovou medaili v uznávané soutěži vín Víno Revue Prague Trophy 2008. Tohoto testu se zúčastnilo celkem 67 vín z celého světa a pouze dvacet z nich dosáhlo na medaili. Vítězem celé soutěže se stal opět Jiří Hort, který získal titul šampióna a k tomu ještě tři další medaile.

Jiří Hort a Marek Špalek v Česku udávají trend růžových vín. Oba svorně tvrdí, že máme obrovskou šanci ukázat světu sílu svého regionu právě růžovými víny. Díky chladnějšímu klimatu dosahují tuzemská vína větší aromatické spektrum a vyšší svěžest. „Růžové víno musí být ovocné, svěží, postavené na šťavnaté kyselině s plnou dochutí . Jedině tak se může stát vítězem,“ vysvětluje klíč k úspěchu Jiří Hort a dodává: „I sebelepší rosé se však dá  pokazit nesprávnou teplotou podávání. Nejvíce mu sluší teplota od 8 do 12 stupňů.“

Oba vinaři upozorňují, že sezóna růžových vín rozhodně nekončí s koncem léta. „Růžová vína je vhodné pít až do svátku svatého Martina, kdy se představují nová, mladá vína,“ vysvětluje Jiří Hort a dodává, že růžové víno se hodí k celé plejádě pokrmů, od grilovaných ryb, kuřecího masa až po saláty či těstoviny. Speciální „odrůdou“ růžového vína jsou takzvané „plážovky“. Jak je připravit? „Vezměte si svá oblíbená růžová vína k vodě, zahrabte je hluboko do písku a až se pěkně vychladí, servírujte je,“ doporučuje Jiří Hort. A připomíná, že růžové víno nevzniká smícháním bílého vína s červeným, jak si stále řada lidí myslí, ale jen krátkou macerací modrých hroznů.

Hitem letošní sezóny je rosé jako drink. Příprava je velmi jednoduchá. Čerstvé jahody se nakrájejí na drobné kousky, promíchají s drceným ledem a naplní do 2/3 skleničky. To se zalije růžovým vínem a ozdobí mátovým lístkem. A pohodový drink je připraven.

Růžová vína nejsou příliš drahá. Cena za kvalitní růžové víno se pohybuje v částkách od sto korun výše.


ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To s jahodami v létě bude dobrota...díky za tipSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak české pivo je nejlepší na světě. Žádné moravské se mu nevyrovná.
Obrázek uživatelky
profil
Je to moravské nebo české víno? Já, jako správná moravská rodačka a patriotka, tvrdím, že ta česká vína se pít moc nedají. A název soutěže: české víno moravská Růženka... to mi přijde tak logické jako saharský ledovec nebo antarktické termální lázně....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles