Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Banánové Vánoce

17. 12. 2008 | Svátky
Banány jsou nejoblíbenějším tropickým ovocem Čechů a nechybí na vánočním stole většiny rodin. Každý rok se v ČR sní 10 kg banánů na osobu, což je výrazně více než v  okolních zemích východní Evropy.

A jaké banány máme nejraději? V průzkumu z 1500 dotazovaných  více než 4/5 respondentů uvedlo, že dávají přednost banánům pěkně žlutým (47 % žlutým se zelenou špičkou a 37 % celým žlutým), zatímco banány zelenější má rádo 14 % respondentů a 2 % nejraději banány přezrálé s cukernatými tečkami. 3/4 chtějí banány se samolepkou (značkou). Z banánů také 76 % respondentů vaří – nejvíce jsou využívány ve studené kuchyni do ovocných salátů, dezertů, koktejlů a tepelně upravené k přípravě moučníků.

K uchování chuťových vlastností banánů, je třeba dodržovat některé zásady. Například banány nepatří do lednice. Z průzkumu však vyplynulo, že tak činní 39 % z nás.


banánové vánoceJak uchovávat banány?

Pro dozrávání banánů platí, že teplota okolí nemá klesnout pod 13 °C, jinak banány ztratí svou jasně žlutou barvu (zešednou) a přijdou o svou typickou lahodnou chuť. Ale ani vysoké teploty banánům příliš nesvědčí. Při teplotách nad 18 °C banány sice zůstanou pěkně žluté, ale plody uvnitř slupky, která může i podélně puknout, ztratí pevnost – banány rychle měknou a nabývají až kašovité konzistence.


K čemu jsou banány vhodné?

Banány lze v kuchyni využit ve studené i teplé kuchyni. Můžete je dusit, zapékat, smažit i grilovat. Při přípravě sladkých jídel mohou částečně nahradit cukr. Při přípravě těst lze
na zvláčnění použít rozmačkaný banán a částečně tak nahradit i vejce.


Banány posilují naše zdraví!

Banány obsahují vysoké hodnoty draslíku. To je prvek, který v našem těle vykonává nepostradatelnou službu. Reguluje a usměrňuje zadržování vody v těle a podporuje odvodňování. To je vhodné pro ty, co rádi solí. Zároveň je draslík důležitý pro správnou funkci a zdraví našich svalů, nervů a tkání.



Přinášíme Vám několik banánových receptů:

Ovesná kaše s banány a brusinkami
Banánová pomazánka s javorovým sirupem
Pečené banány se zrmzlinou


Zdroj: Chiquita

PetraC
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
banány mám ráda a moje děti je doslova milují Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
banány jsou opravdu dobrá věc a jaké dobroty z nich lze udělat - no nemám slov
Obrázek uživatelky
profil
Banány miluju!! Dělám je na všechny možné způsoby a neumím si představit, že bych si aspoň 1-2 banány denně nedala. Za rok jich tedy sním více jak 10kg :o)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles