Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční postavy - Ježíšek

23. 12. 2008 | Svátky

U nás pod stromeček naděluje Ježíšek. Ježíšek byl především jen fikcí, a proto měl i neustále se “roztahující” Santa velkou šanci. Děti potřebují podobu, ztvárnění, zhmotnění toho, v co mají věřit. Proto vyhrával a mnohde i vyhrává právě Santa – milý stařík, který je hlavní postavou velkého množství romantických a krásných filmů a pohádek.

O Ježíškovi nemohly být natočeny filmy, nikdo nevěděl, jak vypadá - byly jen dohady, byl jen pocitem. Ale díky tomu, že se mnoho firem domluvilo a vyhlásily anketu o “Českého Ježíška” před 3 lety, známe podobu Ježíška. Již o něm jsou vydány tři knížky, dokonce i papírové divadélko a také mu byli přisouzeni různí malí nádherní pomocníčky jako hvězdulky, netopýrek Pírek i postavy zlé jako černý mrak, které vždy všichni společnými silami přemůžou.

Už dávno se spekulovalo o tom, jde-li o starého muže, mladého či dítě v podobě Ježíše – dítěte v jesličkách. Jeho jméno je původně odvozené od Ježíše Krista – právě narozeného. To bylo nejčastější zobrazení Ježíška. V anketě před 3 lety vyhrála podoba malého roztomilého hošíka.

Vánoční postavy - Ježíšek Ježíšek má mnoho podob a jmen

- na Slovensku je to Ježuško

- v Polsku, původně rozděleném mezi různé země, cizími nadvládami a také různým kulturním i církevním vlivům (např. pravoslaví v Horním Slezsku), se vyskytuje hned několik vánočních osob. Je to Dietiantko, Gwiazdka, Aniolek nebo svienty Nicolas.

- Skandinávie -  tvrdí se, že Santa Claus žije na severním pólu, dokonce je vystavěna poblíž pólu i jeho vesnička. Zde je také opatrován jeho dům, ale dětem, které na skandinávském poloostrově žijí, nosí dárky jiné postavy. Především je Skandinávie o Vánocích přeplněna různými skřítky. Např. ve Finsku nosí dárky jediná vánoční bytost, kterou mohou děti uvidět – Joullupukki – postava oděná do kozí kůže, bydlící v Laponsku, nebo veliký Ukka, jemuž pomáhají malí pidimužíci. Ve Švýcarsku je to dědeček skřítek Jultomten s nosem jako bambulka, který si oproti Santa Clausovi své saně s dárky táhne sám. Někdy má podobu vánočního kozla s červenou mašlí na rozích. V Norsku chodí skřítek Misen nebo Otec Vánoc a ten schovává dárky do dřeváků – ovšem i ty začíná vytlačovat Santa Claus. Také začíná zastiňovat Dědu Mráze, který žije v Grónsku v ledové jeskyni.

- Francie – zde nosí dárky Papa Noél

- Holandsko -  děti zde dostávají dárky již na Mikuláše – zde Sinterklaas – 24. prosince se konají pouze bohoslužby a slavnostní večeře. Svátky, i když bez dárků, se slaví, ale v rodinném kruhu.

- Itálie – zde se dávají dárky až na první svátek vánoční a nosí je Babbe Natale = Ježíšek. Na Sicílii se obdarovává až na Tři krále, kdy chodívá komínem do domu hodná čarodějnice Befana.

- Rakousko, Švýcarsko – zde chodí Weinachtsmann = vánoční muž.

- Německo  - zde chodí Kris Kringle nebo Kristkindl = vánoční dítě. Je malován jako dítě Ježíš, ovšem zde je velmi zvláštní – provádí lidem různé nepřístojnosti a ne vždy zrovna veselé.

- Rusko – v ruských zemích obvykle chodí Děda Mráz – Děd Moroz. Původně měl bíle oblečení, dnes je jeho oblečení podobné Santovi – má červený kabát a čepici s bílou kožešinou. Jeho doprovod tvoří Sněhurka a zvířátka. Dárky nosí až o půlnoci, kdy vítáme nový rok- o půlnoci přijede se svými saněmi a průvodem a rozdá dárky. Vánoční svátky se zde díky pravoslavné církvi, jež je neuznává, bohužel neslaví vůbec.

- ve Španělsku nosí dárky až Tři králové

- Mexiko – zde jsou vánoční svátky nejhlučnější a nejradostnější vůbec. Nemají sice stromeček, ale zdobí hliněný obrovský džbán (jako sud na zelí), do nějž se dávají různé pamlsky a drobné dárečky dětem a který se věší ke stropu. Hlavním bodem vánočních oslav je zvyk, kdy děti dřevěnými hůlkami rozbíjí džbán a rozeberou si dárky. U toho je většinou velká mela, je-li v rodině víc jak jedno dítě, protože na dárky se nepřipevňují jmenovky.

- Země orientu – v Japonsku naděluje jeden ze starých šintoistických bůžků Heotišó, který má oči i v zadu. Někdy se mu říká Santa Kurohsu. Také Čína má svého vánočního muže – čínští křesťané uznávají Tun Čche Lao.


JanaOssend – čtenářka
Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek...poučný, asi si ho opřečtu ještě jednou...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bez ježiška to nejde predsa
Obrázek uživatelky
profil
Na ježíška věřím i v mém věku je dobré snít.Člověk musí něčemu aspoň trochu věřit a snít.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice