Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když nás zradí zažívání

25. 12. 2007 | Svátky
Z oslav Vánoc a silvestru nemusejí zůstat jen dobré vzpomínky… .. Přejídání v době vánočních svátků, zakončené alkoholovým opojením na konci roku, končívá v mnoha případech neradostně – trávicími potížemi, které se mohou projevovat u každého trochu jinak. Jednoho pálí žáha, druhý trpí společensky degradujícím říháním nebo nadýmáním, dalšímu se prostě „zvedá žaludek“. Protože se takový novoroční scénář stále opakuje, zdá se, že jsme v tomto směru nepoučitelní. Neuškodí proto pár rad, jak se těmto potížím pokud možno vyhnout.

Jak potlačit oheň v hrudi

Pokud vás přechodně pálí žáha (odborně se tento stav nazývá pyróza, od řeckého pyros = oheň, a objevuje se obvykle za dolní třetinou hrudní kosti), lze docela dobře vypozorovat proč se tak děje, tedy co je spouštěcí příčinou tohoto stavu. Nejčastěji se jedná o alkohol, především bílé víno (kromě alkoholu tu hraje roli přítomnost organických kyselin), někdy se pyróza dostavuje po kávě nebo některých tučných pokrmech. Časté je pálení žáhy zejména po sladkých, pečených jídlech, která obsahují více tuku (buchty, koláče, cukroví, bábovka, koblihy aj.). Nevhodný je také nikotin, větší množství čokolády, citrusových plodů a ovocných šťáv.

Když nás zradí zažívání Pokud si někdo nemůže tyto příjemnosti odříct, pak nezbývá nic jiného než následné pálení žáhy utišit požitím léků, které neutralizují kyselinu solnou obsaženou v žaludeční šťávě. Nazývají se antacida, tj. prostředky proti překyselení, a mají je ve všech lékárnách, volně prodejné a za přijatelnou cenu.

Říhání – pozor na šampaňské

Pokud vám ze žaludku nekontrolovatelně uniká vzduch, nebudete rozhodně ozdobou společnosti. Říhání se dostavuje zejména po požití objemného či těžkého jídla a také po vypití nápojů sycených kysličníkem uhličitým. Pozor tedy na „bublinky“ – pokud tímto problémem trpíte, neměli byste to přehánět ani s novoročními přípitky šampaňským. Podobná opatření platí i při problémech s nadýmáním. Měli byste si dávat pozor na jídla obsahující cibuli, luštěniny (hlavně fazole, čočka, hrách), čerstvě kynuté těsto, švestky, v některých případech i mléko a mléčné produkty nebo banány (nutno vypozorovat).
Příznivě naopak působí rostlinné čaje obsahující například listy máty peprné, fenykl nebo kmín. Rovněž jsou dostupné preparáty, které se osvědčily při uvolňování plynů a nemají prakticky žádné nežádoucí účinky. Užívají se při jídle.

Chce se mi zvracet…

Pocit zvedání žaludku (tzv. nauzea) bývá nejčastěji vyvolán zkonzumováním nadměrného množství potravy nebo příliš kořeněných jídel, často v kombinaci s alkoholem. Právě při výběru nápojů bychom měli být zvlášť opatrní – vždy se vyplatí dát přednost kvalitnímu pití, i když je dražší. Nejen v průběhu jídla, ale po dobu celé návštěvy (nebo pobytu v restauraci) se snažte nápoje nemíchat nebo se přidržovat osvědčené kombinace (například pivo k jídlu, po večeři trochu vína). Velmi důležité je množství požitých alkoholických nápojů. Při překročení individuální míry (a ta není vždy stejná, zřetelně nižší je při únavě, po nemoci, nebo také jen po slabším jídle) se nejen objeví známky opilosti, ale také rychle stoupá riziko akutních žaludečních potíží.

Když nás zradí zažívání Když už potíže vzniknou, je nejjednodušší zbavit se nevhodného obsahu žaludku zvracením. Mnohokrát vyzkoušený prst do krku může vyřešit mnoho. Je to lepší než lékařem prováděný výplach žaludku. Samozřejmým požadavkem je pak dietní klid. Jednodenní hladovka nikomu neuškodí, je ale třeba dodržet přívod tekutin. Při nucení na zvracení nebo při zvracení pijte jen po malých dávkách, zato častěji. Vhodný je vlažný slabý čaj nebo bylinné čaje – mátový, heřmánkový, meduňkový. Rozhodně se vyhýbejte kávě, coca-cole a nápojům s obsahem kysličníku uhličitého (perlivé nápoje). Pokud bez jídla nevydržíte, dejte si suchar nebo starší pečivo. V dalších dnech je doporučována „šlemová polévka“, případně rýžová nebo bramborová kaše či kompot. Dietu dodržujte jeden až tři dny. Akutní, tzv. dyspeptické potíže, trvají obvykle krátce. Přesto je radno dodržovat šetřící dietu s pozvolným rozšiřováním a návratem k obvyklému stravování ještě asi týden.

Jak přežít silvestr

Poslední den v roce uberte nekvalitní alkohol a přidejte příjemné přátele a dobrou zábavu. Když už se uchýlíte k „tradici“, pamatujte na to, že nevhodně působí kombinace bylinkového pití (fernet, becherovka aj.) s alkoholem čistým (vodka), popřípadě s vínem. Patrně nejhorší variantou je míchání čehokoliv (snad vyjma vína) se šampaňským. Pití na prázdný žaludek je velmi zrádné. Není nad to se před očekávaným alkoholovým dýchánkem pořádně najíst. Tuk totiž pohlcuje alkohol a vy vydržíte déle. Zlaté pravidlo „nic se nemá přehánět“ ale stejně nijak neošidíte…

Není Vám zdraví lhostejné? Čtěte pravidelně časopis Rodina a zdraví, společenský měsíčník zaměřený na zdravý životní styl a problémy českého zdravotnictví. Přináší informace užitečné při péči o zdraví celé rodiny - od dětí až po seniory. Je určen především ženám - manželkám a matkám - které zde najdou praktické tipy pro své nejbližší.

Autor: Jaroslava Sladká
Zdroj: časopis Rodina a zdraví 12/2007




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ač jsem se zařekla že letos ne,stejně je mi zle,ale spíše nafouklina,ochutnávka cukroví v práci...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Rady nad zlato pro vánoce,silvestr i pro celý rok.Šampaňské mi nechutná,alkohol nesnáším,horší to je s jídlem.Dobré jídlo mám ráda a tak se musím kontrolovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles