Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zaměřeno na výrobu televizorů

17. 05. 2009 | Technika
Italský časopis Altroconsumo se zaměřil na výrobu televizorů. A výsledky zveřejnil, aby veřejnost měla přehled co se skrývá za výrobou obyčejné obrazovky.

Decentralizovaná výroba

Německá Loewe je jediná společnost, která získala pozitivní hodnocení v průzkumu sociálních podmínek ve výrobnách televizorů. Přijatelné jsou i výsledky týkající se firem Panasonic a Pioneer. Tito jediní tři producenti umožnili kontrolorům nahlédnout do svých továren. Ostatní vybrané závody o mediální pozornost nestály (konkrétní názvy viz v níže uvedené tabulce), což logicky vede k domněnce, že mají co tajit. V Itálii se rozhodli zjistit, jak to je s etikou u velkých výrobců televizorů, a první, co lze konstatovat, je: mizivá transparentnost. V italském výzkumu tak ztrácí tvář většina známých koncernů.

Elektronická výroba patří z hlediska etiky mezi nejrizikovější, protože většina komponent se vyrábí v zemích s přebytkem levné pracovní síly – typickými příklady jsou jihovýchodní Asie a Čína. Stejně jako v případě počítačů i televize jsou sestaveny z mnoha částí, které pocházejí z více míst. Například 500 částí, které tvoří plochou obrazovku, je sice z Evropy, ale další jednotlivé součástky, jako elektrické obvody, umělohmotné prvky apod., jsou z Asie. A právě v této „globalitě“ výroby se tvoří zárodky všech nepravostí. Politika zásobování materiálem není příliš čistá, většinou dochází k potlačování práv dělníků a k ničení životního prostředí.

Špatné znamení
Aby si společnosti zachránily reputaci, snaží se ze sebe dělat šiřitele práv a bojovníky proti malé ochraně pracovníků. Ve skutečnosti je to však jen hra, jejímž prostřednictvím chtějí zmást všímavou veřejnost a obcházet stále přísnější normy. Například z důvodu zvýšení bezpečnosti práce byly v roce 2006 zavedeny jisté limity pro přítomnost nebezpečných látek, jako je merkurium, olovo, kadmium či chrom, které jsou obvykle obsaženy v obrazovce, tekutých krystalech a umělohmotných částech televizoru.
Z toho vyplývá, že podniky by měly učinit taková opatření, aby pracovníci nebyli neustále vystaveni těmto toxickým a karcinogenním látkám, což v praxi znamená například zkrátit pracovní dobu a zvýšit počet pracovníků. Tomu se samozřejmě závody snaží vyhnout, a tak raději přemisťují výrobu do zemí, které nejen že takovými pravidly ošetřeny nejsou, ale navíc v nich vládne diskriminace, nucené a dětské práce, povinné přesčasy a téměř nulový plat. Ovšem i v Evropě se setkáme s velmi podobnými praktikami, založenými zejména na práci dočasných dělníků – „externistů“. Ti obvykle dostávají minimální mzdu a není jasné, jak je vyřešeno sociální a zdravotní pojištění. Příkladem za všechny může být Pioneer nebo Toshiba ve Velké Británii, bohužel velmi špatné reference jsou ohledně české pobočky Panasonic.

Na prvním místě životní prostředí
Ekologická televize neexistuje. Nicméně je pravda, že podniky (s výjimkou Loewe) se stále více zajímají o životní prostředí než o vlastní pracovníky. I to však většinou pouze v rámci stanovených předpisů, žádná iniciativa navíc. Aktivnější jsou jen Loewe a Panasonic, které přijaly nejpřísnější předpisy, takže zakazují například použití některých toxických látek při výrobě apod. Snaží se i Toshiba a Pioneer.

Malá transparentnost
Nejméně transparentními jsou společnosti LG, JVC, Samsung a Sony. Do svých továren nenechají nahlédnout a nedovolí ani to, aby se zástupci jejich pracovníků setkali s kontrolory. Další závody se sice nebrání odhalit svoje evropská sídla, ovšem jen Loewe, Panasonic a Pioneer otevře dveře také fabrik samotných. Právě tyto tři firmy se starají o sociální a ekologické podmínky během celého výrobního procesu, který je v elektronice více než složitý. Aby byla zajištěna kontrola nad celou výrobou, přímí dodavatelé společností by měli sledovat pracovní podmínky svých subdodavatelů. Bohužel v praxi se většina závodů spokojí s písemným prohlášením, aniž by došlo ke skutečné kontrole.

Další slabinou je informovanost veřejnosti. Většina údajů o společnosti, především pokud jde o sociální podmínky výroby, je k dispozici pouze v angličtině. Navíc ne všechny závody ochotně sdělují, za jakých podmínek televizor vznikl…

Srovnání některých značek

Značka             Loewe          Panasonic        Pioneer       Toshiba      Sony
    
Testované     Německo    Česká republika       Velká Británie          Slovensko
pobočky
    
Zacházení              B                    D                          E           D              E
s dělníky
    
Informace               D                    C                         E           C              C
veřejnosti
    
Sociální podmínky  B                    D                         C           C              D
v továrnách
    
Ekologie                 B                    B                          B           B              D
    
Celkové                  B                    C                         C           D              E
hodnocení


Míra zájmu o sociální a ekologické otázky:

A – velmi vysoká

B – vysoká

C – střední

D – omezená

E – velmi omezená

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !