8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České chaty snů - 20. 4. 2024

20. 04. 2024 | Televizní tipy
Malá montovaná chatička, kterou majitelé sice v roce 2016 vylepšili o malou verandu, nicméně vše ostatní je v původním stavu ze 70. let, kdy ji rodiče majitelky koupili. Chata se nachází skoro na samotě uprostřed hustého jehličnatého lesa v lokalitě romantické vísky Vepříkov na Vysočině. Architekti ve složení Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar se tentokrát vrhnou nejen na interiér, ale také výrazně oživí blízké okolí chaty. Tuto parádní proměnu Českých chat snů si můžete pustit už teď na platformě prima+.

České chaty snů – 20. 4. 2024:


Tato proměna byla trošku nebezpečná. Chata je z montovaného systému MONTI, který tvoří dřevěný rám a vláknité desky. Není tedy předem dáno, co je a co není nosné, a není radno do nosného systému zasahovat více nežli méně. První dojmy architektů byly – krásné místo a avantgardní chata, u které bude těžké vymyslet dispoziční změnu, jež by ji zlepšila.

České chaty snů - 20. 4. 2024Uprostřed dispozice se nachází komín, který zaclání lince. Uvnitř je pak nedostatečně velká koupelna a stavbu obestírá stará nudná fasáda. Majitelce se líbí norský styl, dřevo, velká okna, která pravda v chatce chybí, a není tak skoro vidět na blízký les a krásný rybník. A to se rozhodli naši protagonisté změnit. Zásadním problémem byla úprava nosné konstrukce, která se ale povedla celkem jednoduše vložením dřevěného překladu. Do výsledného otvoru vložit okno už bylo poměrně snadné. Zajistili tak skvělý výhled na okolí.

Shrnutí architekta Ondřeje Zdvomky: „Uvnitř to byla na stěnách kombinace tzv. ,každá ves jiný pes‘, takže jsme všechno strhli a sjednotili vše bílou barvou na sádrokartonu. Tu jsme v interiéru doplnili jemně modrým odstínem obkladů do koupelny, která výborně dobarvila světle dřevěnou podlahu. K bílé jsme pak napasovali bílou linku. Zvolený norský styl podtrhlo světlé dřevo na fasádě. 

Chatka tak už z dálky chytla ,přírodní‘ formu a přiblížila se rukodělné práci chatařů, na rozdíl od strojové montáže, kterou byla původně provedena. Majitelé často zmiňovali nedostupnost terasy, takže jsme jim jednu pořádnou před velké okno dodělali. Propojení kuchyně – obývací pokoj – terasa je tak dokonalé. Ale abychom alespoň trochu navázali na dobu, kdy se chatka stavěla, tak jsme interiér dozdobili vybavením s odkazem na 50. léta a bruselský styl.“

Premiérový díl České chaty snů uvidíte v sobotu 20. 4. 2024 ve 21.40 na Primě a reprízu v neděli v 8.05 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku České chaty snů - 20. 4. 2024:

České chaty snů - 20. 4. 2024
České chaty snů - 20. 4. 2024
České chaty snů - 20. 4. 2024
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !