Odrůdy jablek by se daly počítat na tisíce – známe třeba panenské české, malinové holovouské, granátka, sudetskou renetu, zapovězené jablko, ale i chodské, kamýcké, košíkové, nebo dokonce jablko dr. Karel Kramář či Jaroslav Němec – to první bylo pojmenované po prvním československém premiérovi, to druhé po významném pomologovi, synovi Boženy Němcové.

Podle statistik je u nás průměrná roční spotřeba jablek 20 kilogramů na člověka a nejvíc prý máme v oblibě odrůdu golden delicious. V kuchyni je jablko vděčnou surovinou. Každé je dobré na něco jiného a dá se z něj připravit mnoho jídel. Chuť tohoto ovoce je fantastická nejen v dezertech, ale i v kombinaci s masem nebo rybami.
Nejen za pěstováním jablek, ale i výrobou lahodného cideru či jablečného moštu se podíváme na statek rodiny Abtů v Líšnici u Prahy.
Jablečné menu Hrdiny kuchyně
• Kuře se salátem Waldorf
• Treska na cidru se slávkami
• Jablečná omáčka s kousky kuřecího masa
• Jablečný crumble
Sledujte sedmý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 14.10 ve 14.20 na Primě.
Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová
Vendula Vrablová