Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po novozélandském Canterbury

28. 03. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po novozélandském Canterbury s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po kouzelné zemi rozsáhlých plání, osamělých hor, jezer, průsmyků a vodopádů, kde jedinou stinnou stránkou jsou častá zemětřesení a další rozmary počasí (Premiéra)

Krajina v Canterbury často svými oblými kopci připomíná skotské Highlands, místy zase švýcarské Alpy. Hřebeny kopců a hor se před řidičem majestátně tyčí po celou dobu jízdy a nikdy ho neopustí.

V malebném přístavu Akaroa  na jihu poloostrova Banks Peninsula navštívíme Obrův dům se zahradou, kterou zdobí extravagantní keramické sochy místní umělkyně Josie Martin.

Z  Kaikoury vyjedeme díky pořadu Na cestě po novozélandském Canterbury
na moře za velrybami a delfíny. Kaikoura bohužel patří i mezi místa nejvíce postižená Na cestě po novozélandském Canterburyzemětřesením. Projevy přírody nemusí být ale vždy jen zhoubné. Lidé z městečka Hanmer Springs postavili kolem termálních pramenů lázně a koupaliště.

Nejtragičtěji se pohyb seismických vln projevil v hlavním městě regionu a zároveň třetím největším městě Nového Zélandu, v Christchurch. Při zemětřesení v roce 2011 tam zemřelo 185 lidí a značná část města byla poničena. Jedním ze symbolů událostí se stala dočasná „kartonová katedrála“, postavená po neštěstí japonským architektem Šigeru Banem.

Původní katedrálu zemětřesení napůl zničilo a lidé se dosud přou, zda ji opravit, nebo naopak nechat zbourat. Obnovu katedrály hlasitě obhajuje 85 letý Ian Brackenbury Channell, známý jako oficiální čaroděj Nového Zélandu. Jeho podoba s Gandalfem Šedým z Pána prstenů je však prý čistě náhodná.

Do legendární Středozemě se ale přece jen vypravíme. Konkrétně do jedné z mnoha lokací filmového zpracování Tolkienovy trilogie, na Canterbury Plain.
Navštívíme i málo známé skalní útvary Clay Cliffs, připomínající pro změnu poetiku amerických westernů. V průsmyku Arthur´s Pass nás přivítá Lester, svérázný majitel unikátního retro hotelu z dob zlaté horečky.

Podél jezera Pukaki pak vyrazíme k nejvyšší hoře Nového Zélandu: 3724 metrů vysoké Mount Cook, v maorštině nazývané Aoraki.

Na cestě po novozélandském Canterbury můžete sledovat 28. 3. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po novozélandském Canterbury:

Na cestě po novozélandském Canterbury
Na cestě po novozélandském Canterbury
Na cestě po novozélandském Canterbury
Na cestě po novozélandském Canterbury
Na cestě po novozélandském Canterbury
Na cestě po novozélandském Canterbury
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !