Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Natáčení filmu Vy nám taky, šéfe! očima režiséra Martina Kotíka

16. 11. 2008 | Televizní tipy

Ohlédnutí za natáčením

Vy nám taky, šéfe!


 

"V neděli 6. 4. 2008 večer padla před restaurací Planeta Žižkov poslední klapka hlavní části natáčení filmu Vy nám taky, šéfe! Máme za sebou většinu natáčecích dnů, rozložených do tří měsíců (únor – duben). Bylo to několik týdnů tvrdé práce na place, týdnů velmi náročných, vyčerpávajících – ale zároveň (a věřím, že nejenom pro mě) velice příjemných. Příjemných díky spolupráci se skvělými herci a s profesionálním štábem, jejichž snahou bylo společně natočit co nejlepší film. To vše bylo doprovázeno skvělou atmosférou na place. Všudypřítomná dobrá nálada Honzy Zadražila, neuvěřitelná zásoba vtipů v nenapodobitelném podání Václava Vydry, jedinečné improvizace Ivy Janžurové… a tak bych mohl pokračovat ještě dlouho. Nepředbíhejme ale a vraťme se radši na úplný začátek."

 

Než se začalo točit

 

Vy nám taky, šéfe!"Film Vy nám taky, šéfe! se připravoval poměrně dlouhou dobu. Přeci jen se jedná o můj doposud finančně nejnáročnější projekt a jeho zafinancování nebylo jednoduché. Ostatně za celý rozpočet by se daly natočit oba mé předchozí filmy dohromady. Alespoň bylo dost času na úpravy a dopilování scénáře. Vzhledem k prostředí, v němž se film odehrává, jsme spolu se scénáristou Petrem Nepovímem poznávali jednu pražskou reklamní agenturu a hledali pro náš film hranici mezi scénáristickou licencí (možno ve scénáři ponechat) a naprostými nesmysly (nutno změnit). Stejnou cestou se pak vydalo i několik herců, kteří se do reklamní agentury přišli podívat na reálný předobraz zaměstnání, která budou ve filmu vykonávat.

 

Jsem velkým zastáncem hereckých zkoušek. Herci se sehrají, vyjasní se případné nejasnosti v textu i v pojetí role a v neposlední řadě se při nich doupravuje scénář. V tomto filmu je navíc ústřední postavou kolektiv lidí, takže ve většině obrazů bude před kamerou 5 až 8 herců a také kompars, takže představa, že něco tak režijně a organizačně náročného točíme bez zkoušek, nebyla pro nás vůbec myslitelná. I přes velké vytížení našich herců se podařilo dát vše časově dohromady a v průběhu února se v prostorách castingové agentury Storm a ve zkušebně Vinohradského divadla zkoušelo jako o život. Obzvláště zkoušky Václava Vydry s Honzou Zadražilem a zkoušky ústřední pětice (Iva Janžurová, Sandra Nováková, Honza Zadražil, Láďa Hampl a Pavel Šimčík) předčily moje očekávání. Bylo vidět, že herci k sobě nacházejí cestu, zkoušku od zkoušky se zlepšují a sami přicházejí se spoustou zajímavých a vtipných nápadů, které se v konečné podobě filmu určitě objeví. Kromě toho zkoušky se Sandrou Novákovou měly ještě jednu výhodu – i při sebemenším zpoždění přinesla jako omluvu bonboniéru. Musím potvrdit, že Sandra má na čokoládu skvělý vkus a většina účastníků zkoušek si přála, aby Sandra chodila pozdě co nejčastěji.

28. 2. 2008 však musely všechny přípravy skončit – toho dne totiž padla první klapka filmu Vy nám taky, šéfe!"

 

Vy nám taky, šéfe!Natáčení – jak, kdy a kde

 

"Zatímco mým předešlým filmům dominovalo jedno prostředí (ateliéry v Pánské jízdě a vnitřek automobilu ve Všechno nejlepší!), bude v tomto ohledu Vy nám taky, šéfe! jednoznačně nejbohatší. Natáčeli jsme v bytech, v restauraci, v reklamním i rozhlasovém studiu, v metru, na golfovém trenažéru, z exteriérů bych jmenoval například Nuselský most, Vítkov, prostranství před soudem na Pankráci nebo stanici metra Vltavská. Nejvíce času jsme však strávili v budově Tokovo na Praze 8. Aniž jsme si to v přípravách připouštěli, teď už jsme my i celý štáb věděli, že jsme roztočili veliký film, jakých se u nás netočí zas tak moc."

 

Tokovo

 

"V Tokovu se polovina sedmého patra změnila v kanceláře a open-space našich dvou filmových konkurenčních reklamních agentur Mráz Média (majitel Václav Vydra) a Andy (majitelka Mahulena Bočanová). Měli jsme tak na jednom místě natáčecí plac a v místech, kde se ten den nehrálo i zázemí, což všichni s povděkem kvitovali. Tedy všichni s výjimkou skriptky a rekvizitářů – uhlídat plac tak, aby i s několikadenním odstupem na stolech zůstalo vše, co tam má být a nic nepřebývalo, byl občas nadlidský úkol.

 

Kanceláře v Tokovu jsou moderní, prosvětlené – a hlavně ze všech stran prosklené. Toto prostředí působí atraktivně a divákům se určitě bude líbit. Pro filmaře je tu však jeden problém. U natáčení jsou potřeba kameraman, ostřič, švenkr, mikrofonista, kamery, stativy … – a nic z toho by nemělo být v záběru (v nejlepším případě ani v odraze). A my navíc pracovali se dvěma štáby najednou. Znáte z tohoto pohledu horší prostředí než zcela prosklenou obrovskou kancelář?

 

Vy nám taky, šéfe!Kromě kanceláří se natáčelo i na chodbách a ve výtazích budovy. Právě s výtahy jsme však měli nečekaný problém. Před natáčením ve výtahu se nám Mahulena Bočanová svěřila s tím, že trpí klaustrofobií. Byl to asi jediný moment během natáčení, kdy Mahulena ztratila svou energii a smysl pro humor a myslím, že byla moc ráda, když mohla výtah opět vyměnit za prostornou kancelář. Druhý den jsme natáčeli „výtahové“ scény s Dominikou Kadlčkovou – a zjistili jsme, že Mahulena není jedinou herečkou našeho filmu, která trpí klaustrofobií. Je však nutné obě dámy velmi ocenit, protože na výsledku to rozhodně není poznat."

             

Exteriéry

 

"I natáčení exteriérů přineslo spoustu nezapomenutelných zážitků. Musím zmínit například natáčení v metru (pokud Vás nenapadlo obtížnější prostředí pro natáčení než výše zmiňovaná prosklená kancelář, tak metro za provozu je jedním z nich). Asi nejnáročnější momentem celého filmu bylo natáčení výbuchu auta. Šlo o scénu s Honzou Zadražilem, Markem Vašutem, Bobem Kleplem a Zuzanou Belohrcovou, navíc s početným komparsem. Snad ještě nikdy jsem netočil záběr, u kterého by bylo tak důležité, aby se povedl napoprvé. A také jsem snad nikdy neslyšel tolikrát slavnou větu z filmu Trhák „…a jak takhle mávnu“ jako tohle odpoledne od nejrůznějších členů štábu. Naštěstí se na rozdíl od Trháku všechno opravdu povedlo.

 

U této scény se musím zastavit ještě jednou a to v souvislosti s počasím. V průběhu filmu jsme pochopili, že příslovečné aprílové počasí je jen hodnější brácha toho březnového. Sníh a azurová obloha se střídají v nepravidelných (a někdy neuvěřitelně krátkých) intervalech. Je ale nutné poznamenat, že jsme měli štěstí. Právě den, kdy jsme natáčeli výbuch auta, byl jediný slunečný snad za celý týden, i když předpověď počasí ještě den předtím tvrdila něco úplně jiného. Stejně tak se projevilo naše štěstí třeba i při natáčení před soudem. Zatímco ještě čtvrt hodiny před ním padaly obrovské vločky vhodné možná do vánočního filmu, tak při spuštění kamery už bylo opět krásné jaro."

 

Co bude dál?

 

Vy nám taky, šéfe!"Samozřejmě mi v paměti utkvěla ještě spousta věcí. Skvělá spolupráce s reklamní agenturou McCann Erickson, díky níž to v našich reklamkách vypadá opravdu jak u profíků. Nádherné předvolební plakáty Ivana Mráze (Václava Vydry) od našeho grafika, po kterých by možná ráda sáhla i nějaká reálná politická strana. Nebo natáčení dvou erotických scén, kterých jsem se zpočátku trochu obával, ale nakonec se z nich díky skvělým hereckým výkonům možná stanou jedny z nejsilnějších momentů našeho filmu. Ale spíše už se dívám do budoucnosti.

 

V současné době jde film do střižny. 5. a 6. května nás ještě čekají dva dny dotáček, kdy už tak silné obsazení filmu obohatí další skvělý herec Jiří Langmajer. A pak spousta práce v postprodukci, než na podzim tohoto roku uvidí diváci film Vy nám taky, šéfe! v kinech. Jsem přesvědčený, že výkony všech herců, poctivá práce celého štábu a snad i částečně ta skvělá atmosféra dohromady vytvoří výsledek, který se divákům bude líbit, pobaví je a snad jim dá i něco víc…"


 

Čtěte také:
Vy nám taky, šéfe - vlastními slovy
Vy nám taky, šefe! - jedeme v tom všichni




Zdroj: Vy nám taky, šéfe!

 

Notburga

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle