Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový kulinářský pořad Česko na talíři

29. 10. 2011 | Televizní tipy
Průvodkyně novým kulinářským pořadem Česko na talíři Daniela Šinkorová a reprezentant toho nejlepšího z české kuchyně Jaroslav Sapík divákům slibují, že jim bude chutnat. Nejlákavější podívaná široko daleko, to je Česko na talíři. Vše, co přijde na stůl, bude perfektní, české podle tradičních receptur, ale i moderní, protože tak vaří českou kuchyni Jaroslav Sapík.

Kam v Česko na talíři zamíří jeho „pojízdná kuchyně“ nejdříve? Na skoro pohádkovou hrusickou Ladovu náves. Uvidíme, jak si můžeme doma udělat selskou paštiku z vepřového masa a jater s rakytníkovým džemem a karamelizovanou cibulkou.

česko na talířiPaštika se dělá ze syrového bůčku a vepřových jater. Maso dvakrát umeleme, v kutru nebo hnětači je osolíme a opepříme, přidáme tři vajíčka a přisypeme sušené mléko, které dobře váže a ještě hmotu zjemní. Přidáme panáčka šery a koňaku, trochu 31% smetany a ochutnáme. Nesmíme přesolit! Ještě přidáme na čtverečky nakrájené syrové sádlo kvůli mozaice a hmotu uložíme na vrstvu syrového sádla do sklenic.

V nich paštiku dvě hodiny vaříme ve vodní lázni. Podáváme s nasucho připravenou topinkou jemně potřenou česnekem, vylepšenou glazovanou šalotkou, zkaramelizovanou na cukru a koňaku. Podle potřeby dochutíme bylinkami. Servírujeme s džemem z rakytníku, což je bobulovina původem z Ruska, která obsahuje hodně vitaminu C a A a rychle proniká na naše stoly.
Jaké suroviny donesli obyvatelé Hrusic?

Vajíčka, velkou cuketu, rajčata a dýni ze zahrádky. Jedna paní dokonce upekla perníkovou chaloupku. Dostala za ni paštiku, která prý v chladu docela dlouho vydrží. Z místních surovin Jaroslav Sapík udělá bleskovou restovanou zeleninu. Na olivovém oleji opeče pokrájenou cuketu (i se slupkou) a plátečky česneku. Osolí, ocukruje a přidá nakrájená rajčata, která pustí trochu šťávy. Za pár minut máme výbornou a zdravou přílohu například k vařenému hovězímu masu.

Komu ale uvaří hlavní recept pořadu Česko na talíři z vepřového masa, které je pro tento region typické? Nejmilejším štamgastům své restaurace – vždy skvěle naladěnému hereckému i manželskému páru Carmen Mayerové a Petru Kostkovi. Jak vidí Jaroslava Sapíka hostitelé z Klokočné? Jako pracanta, fachmana a kouzelného člověka. A když jim  navíc uvaří Ladův kotlet, recept od pana starosty z Hrusic...

Potřebujeme 4 kotlety, 2 cibule, 200 g kysaného zelí, sádlo, dvě lžičky mouky, česnek a dobře zauzený špek. Na sádle uděláme cibulový základ, zaprášíme ho sladkou paprikou a téměř vzápětí zalijeme vodou. Česnek nakrájíme na jemné plátky, lehce osolíme a necháme zavařit.

Do asi 200 g prorostlejší kotlety uděláme ostrým nožem kapsu a naplníme ji dobře promíchanou směsí kyselého pokrájeného zelí, špeku, kmínu, trošky oleje a pokrájené cibule, špetky soli a pepře. Předtím ji vyložíme plátkem slaniny, vepřové bude mnohem šťavnatější. Kotlety spíchneme, opečeme na sádle, výpek zalijeme vodou. Maso přendáme do pekáče, zalijeme šťávou z masa a pečeme asi tři čtvrtě hodiny při 160 stupních. Ke konci ztlumíme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Carmen Mayerová moc ráda jí a miluje českou kuchyni. Petr Kostka prý držíčesko na talíři celý život diety, ale má rád indickou kuchyni, k níž se dostal náhodou, když si kdysi koupil knihu receptů. Carmen, jejíž předci pocházejí z Mallorky, má přirozeně kladný vztah i ke středomořské kuchyni, nejvíc ji však ocení čerstvou a na místě.

Tumbet z Mallorky pan Sapík nezná. Je to jednoduchý zeleninový předkrm.
Potřebujeme plátky syrových brambor a cuket, kostičky lilku, česneku a proužky barevných paprik. Na olivovém oleji zprudka osmažíme nejprve brambory a pak další zeleninu. Solíme až ke konci. Obracíme, mícháme.
A ještě je tu poslední recept, který je tak rychlý, že si ho diváci mohou udělat zároveň s Jaroslavem Sapíkem a Petrem Kostkou. Uvařte si s námi taliány s křenovou omáčkou.

Pozvolna prohřejeme taliány a necháme je táhnout asi deset minut v horké vodě. Na křenovou omáčku rozpustíme máslo a uděláme světlou jíšku. Stále mícháme, nesmí ztmavnout. Vlijeme smetanu na šlehání, přisolíme, pocukrujeme, opatrně přidáme lžíci octa a stále mícháme. Nakonec přisypeme nastrouhaný křen a dáme stranou. Dobrou rychlou večeři podáváme s pečivem nebo zbytkem knedlíku.

A na jaký společný recept se diváci mohou v Česko na talíři těšit příště?
Lívanečky z pohankové mouky s kozím sýrem, medem a ořechy. Kam se podíváme? Na Malou Skálu, do Smržovky a na chalupu k herečce a bylinkářce Ljubě Skořepové. Kdy a kde? V neděli v 18. 00 v Televizi Prima.

Česko na talíři již tuto neděli 30.10 v 18.00 na TV PRIMA


Zdroj: Prima


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Když je to ČESKO na talíři,tak proč to moderuje slovenka.
Obrázek uživatelky
profil
ale nemám ráda Šinkorovou, ten upocenej kuchař mi nesedí taky, takže po prvním díle jsem to vzdala...počkám si až se mi vrátí Riddi, toho zbožňuju i s tou češtinouSmajlíkSmajlík
tohle je pro mě bohužel totální propadák....A Šinkorová tomu teda nepřidá - myslela si, že se svět bez ní zblázní... najednou skončila u vaření - madam... tak za mě určitě spíš ne.. nedívám seSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale vidíme jak vaří a bydlí některé celebritySmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím se všemi opravdu mne to také nezaujalo
Obrázek uživatelky
profil
To Prostřeno poslední - to byla teda síla.. to byla nána nafoukaná...a přitom sama vařila nic moc - co to bylo za ten dezert za blaf? Ona sice mlela pantem, jak je všechno tučný, ale všude dávala pravý máslo...a jak si to sama hezky pochválilaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles