Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden

18. 03. 2024 | Televizní tipy
Týden dokumentárních parádiček, kde jinde než na Prima ZOOM. Nenechte si ujít rozmanitou podívanou! Tohle je váš talíř poznání na Prima ZOOM, tak si vyberte, co vás baví!

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden:


19. 3. 21.00 – Tajemství pařížského podzemí

Paříž je výjimečné město plné krásných ulic a památek. Pod ním se však skrývá zvláštní a nebezpečný svět, do něhož je veřejnosti vstup přísně zakázán – pařížské podzemí. Dokument díky výjimečným povolením a počítačovým animacím odhaluje tajemství opery Garnier, která ve svém sklepení ukrývá umělé jezero, původ legendy o fantomovi opery, kterou zfilmoval Hollywood, záhadu katakomb, největší nekropole na světě s milionem lebek a koster a v neposlední řadě nahlíží i do městské kanalizace. 

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týdenTa měří přes 2400 km, a kdyby nevznikla, Paříž by byla skládkou s množstvím plovoucích mrtvol na povrchu. V pařížských podzemních lomech a chodbách dlouho řádili pašeráci a po staletí hrozilo, že se kvůli nestabilním podzemním stavbám zřítí celé ulice. Opera Garnier – jedna z nejznámějších budov hlavního města, která je díky své kráse známá po celém světě. Přispěla k tomu i legenda o fantomovi opery, zlém duchovi, který od 19. století žije ve zdejším sklepení. Tento přízrak, bláznivě zamilovaný do zpěvačky se zlatým hlasem, se stal zločincem, protože zpěvačka jeho lásku neopětovala. 

Stalo se zde několik podivných událostí, podezřelý pád tanečnice nebo zřícení lustru na diváka – oba zemřeli na místě. Fantoma ale nikdy nikdo neviděl. Pod budovou opery se nachází obrovská umělá nádrž, skutečná podzemní mega stavba, kterou dnes hasiči využívají ke svým cvičením. Charles Garnier, architekt opery, musel umělou nádrž vybudovat, aby zkrotil podzemní vodu a budova se od základů celá nezřítila. Váha vody v obří nádrží podepřené sloupy podzemní vodu zadrží a ta přestane stoupat.

Katakomby pod Paříží ukrývají více než 2 miliony mrtvol. V 18. století už Pařížané neměli kam pohřbívat mrtvé, masové hroby přetékaly a na mrtvolách hodovali divocí psi a prasata. Situaci bylo nutné okamžitě řešit, rozkládající se mrtvoly ohrožovaly obyvatele celé Paříže. Nakonec se statisíce mrtvol přepravilo do podzemních starých lomů v hloubce 20 metrů. Bohatí i chudí, slavní i neznámí, všichni leželi na jednom místě. 

Dalším problémem byla nefunkční kanalizace – Paříž silně zapáchala, nezdravé prostředí a nebezpečné výpary mohly způsobit i smrt. Vše stékalo do Seiny, která však byla hlavním zdrojem pitné vody pro celou Paříž. Infekce a epidemie z této vody zabily tisíce lidí. Nakonec Pařížané problém vyřešili zdrojem vody z jiné čisté řeky a podzemní rozsáhlou kanalizací. Podzemí také zpevnili dvojitým zpevněním podzemních lomů, aby pařížským ulicím nehrozilo, že se zhroutí.

20. 3. 20.00 – Po stopách divokých psů (Šelmy psovité – mistři adaptace)

Když si člověk ochočil psa, postupně vyšlechtil velké množství zvířat, ze kterých si může vybírat podle toho, jaké má potřeby a co si přeje. Ale dávno předtím, než se náš čtyřnohý nejlepší přítel naučil aportovat tenisové míčky nebo sledovat fotbal z gauče, byli jeho předkové vyloženě divoké bestie. A tyto nezkrocené druhy si vytvořily vlastní taktiku a vyvinuly se u nich úplně jiné vlastnosti, s jejichž pomocí se mohly přizpůsobit okolnímu prostředí. 

Pes pralesní, pes hřivnatý, dingo nebo psík mývalovitý jsou divoká zvířata volně žijící v přírodě, která mají zvláštní schopnosti. Co se všechno musela naučit, aby mohla komunikovat, spolupracovat a přežít v divočině? A v čem se naopak chovají překvapivě podobně jako naši ochočení domácí mazlíčci? V dokumentární mini sérii Po stopách divokých psů vyrazíme za pozoruhodnými zvířaty do všech koutů světa od Argentiny po Švédsko, od Indie po Zimbabwe, přes Japonsko až do Austrálie. Budeme je sledovat v jejich přirozeném divokém prostředí a odhalíme jejich zvláštní historii ve vztahu s lidmi.  

21. 3. 20.00 – Tajemství Hitlerovy moci (Vycházející hvězda)

Jeden z nejvýznamnějších okamžiků minulého století nastal 30. ledna 1933, když se v Německu dostal k moci Adolf Hitler. Třídílný historický dokumentární seriál Tajemství Hitlerovy moci přibližuje události, které tomuto osudnému dni předcházely, ale i hrůzy, které následovaly. Tento seriál se ohlíží do minulosti za tím, jak bezvýznamný „nikdo” získal tak rychle moc a proč ho lidé tak slepě následovali. 

Klade si také otázku, proč si byl nacistický vůdce Adolf Hitler tolik jistý, že s ním drtivá většina Němců souhlasí, i když už bylo jasné, že prohrál válku. A co vlastně vedlo Němce k tomu, aby podpořili brutální zločin proti lidskosti – holocaust? Nově objevené archivní snímky přinášejí neobvyklý pohled na nacistickou společnost v mírových i válečných dobách. Seriál je plný historických filmových záběrů, zajímavých fotografií a dokumentů, osobních svědectví a fascinujících analýz renomovaných odborníků. Seriál zkoumá podstatu diktatury a zaměřuje se na vztah mezi vůdcem a lidem.

21. 3. 21.00 – Válečné stroje (Kolosy na bitevním poli)

V šesti dílech se dozvíme něco o vzniku rozvoji i zániku různých válečných strojů, které změnily či zcela definovaly způsoby vedení války. V první epizodě se zaměříme na zbraně, které spojuje jedna velmi očividná a zásadní vlastnost: jsou obrovské a silné. Druhá epizoda se věnuje systémům, které pracují tiše a daří se jim unikat pozornosti nepřítele, ať už tvarem, kamufláží, použitým materiálem či schopností zmizet pod hladinou moře. 

A do třetice – každá akce vyvolá reakci a každá nová útočná zbraň vyvolá snahu o nalezení co nejefektivnějšího způsobu, jak útoku odolat. Podíváme se na několik případů, jak obranné systémy držely krok s těmi útočnými a jak některé obrovské a složité obranné systémy byly odsouzeny k zániku, neboť ten krok udržet nedokázaly.

Ve čtvrtém dílu uvidíme vývoj prostředků k přepravě vojska, techniky a materiálu po vodě, po souší i ve vzduchu a budeme sledovat vývoj, jak se obyčejné čluny a koňské povozy vyvinuly ve vyloďovací čluny, ozbrojené obrněné transportéry, útočné vrtulníky a velkokapacitní přepravní letadla. Zdá se, že cílem do budoucna není vojáky na bojiště dostat co nejrychleji, ale držet je co nejdál od něj. Za páté – od první světové války je jednou z nejdůležitějších schopností v boji obratnost. Ta nevychází jen z pouhé rychlosti, ale i flexibility, všestrannosti a jednoduchosti provedení. 

Podíváme se, jakými způsoby a do jaké míry se vyvíjela obratnost různých typů zbraní. Co říci závěrem – cílem lidstva od jeho počátků bylo objevování stále silnějších, ničivějších a přesnějších nástrojů ke vzájemnému zničení. Dnes je planeta Země domovem zbraní tak mocných a hrůzných, že jejich použití by rozpoutalo válku zhoubnou pro celé lidstvo. Dostáváme se tak do fáze, kdy je psychologický účinek arzenálů světových velmocí tak velký, že na demonstraci jejich fyzické síly nebude muset nikdy dojít?

22. 3. 21.00 – Zebova velká ryba (Dobrodružství v Myanmaru)

Oblíbený moderátor a zkušený biolog Zeb Hogan vyrazil na vodní expedici za největšími rybami světa. Během pátrání po masožravém obrovitém a ďábelsky prohnaném sumci nenechá kámen na kameni. A stejně si počíná, když se snaží odhalit podivuhodný osobní život velkého žraloka kladivouna nebo když se potápí společně se žraloky velrybími, velkými jako autobus. Tato neuvěřitelná dobrodružství zavedou Zeba do kalných barmských řek, na oceánské dno u pobřeží Baham a na tropické atoly Filipín. Zeb srovnává vlastní znalosti se zkušenostmi místních rybářů i odborníků a boří mýty, odhaluje, co jsou skutečná fakta a co je jenom pouhá fikce, a zažívá blízká setkání tváří v tvář s největšími a nejmonstróznějšími rybami na světě.

23. 3. 20.00 – Divoká Loira

Ve francouzském regionu Pays de la Loire je narušena rovnováha místního ekosystému. Kvůli tomu je ohroženo další přežití několika druhů zvířat. Nebezpečné problémy se nevyhnuly migraci lososů ani metamorfóze elegantního motýla smrtihlava. Nezvané a nevítané invazivní druhy jako rak červený nebo žába drápatka vodní se toho rozhodly využít. Usazují se na místech, kam nepatří, a bez milosti drtí původní obyvatele divoké přírody. Vědci se bojí nejhoršího. Jejich noční můrou je, že původní zvířecí druhy nenávratně zmizí v propadlišti dějin. Naštěstí jsou tady odhodlaní přírodovědci i amatéři, díky jejichž obětavé pomoci se pomalu příroda přizpůsobuje a bojuje o přežití. Dokument Divoká Loira je pozvánkou do okouzlujících míst Francie. Přijměte ji a projděte se bohatými vinicemi, ponořte se do podmořské džungle a proleťte se ve společnosti hus velkých vysoko po obloze a objevte okouzlující Divokou Loiru.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden:

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden
Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !