Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 44. týden

26. 10. 2020 | Televizní tipy
Prima ZOOM vás zve do světa. Celý svět na dosah díky Prima ZOOM. Týden nabitý dokumentárním dobrodružstvím. Tak široký výběr zajímavostí najdete jen na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 44. týden:


27. 10. 20.00 – Utajené příběhy českých dějin III (Mystické pozadí husitské revoluce)

Pořad připomíná, že k nejznámějším symbolům české historie patří mešní kalich. Poukazuje k ústřednímu mystériu křesťanské víry, k nadpřirozené proměně chleba a vína v tělo a krev Páně – svátosti eucharistie, ke které dochází při mši svaté. Obřad, ustanovený samotným Kristem, je vykládán jako zpřítomnění jeho oběti na kříži a po staletí fascinuje teology i prosté věřící. Ve středověku tento zájem vedl ke vzniku literárních alegorií o svatém grálu, ale i různých náboženských sekt a spolu s jinými mystickými představami ovlivnil i vznik českého husitství.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 44. týdenBezprostředním podnětem k výbuchu husitské revoluce byla tzv. První pražská defenestrace. Příčinou tohoto krvavého incidentu se stala skutečnost, že neznámý pachatel vhodil do zradikalizovaného davu „demonstrantů“ před Novoměstskou radnicí kámen, a zasáhl přitom monstranci s eucharistií (proměněnou chlebovou oplatkou), kterou nesl v čele průvodu kněz Jan Želivský. Tato „nehoda“ vyvolala útok davu na budovu radnice a fyzickou likvidaci všech přítomných radních vyhozením z oken (nikdo z vyhozených nepřežil). A jak to bylo s husitstvím dále?

27. 10. 20.30 – Keltové: Krev, železo a oběti (Kořeny)

Keltové kdysi obývali rozsáhlé území od Španělska, přes Francii, Anglii, až po Slovinsko a Malou Asii. Díky novým archeologickým nálezům z poslední doby si o nich a jejich kultuře můžeme udělat mnohem přesnější představu. Keltové přetrvali téměř tisíc let a po celou dobu představovali hrozbu i pro mocné Římské impérium. V prvním tisíciletí před naším letopočtem třímali Evropu pevně ve svých rukou. A když ve čtvrtém století před naším letopočtem začali přecházet Alpy, Římané to vzali jako osobní urážku vlastního vzestupu k moci. V prvním století před naším letopočtem César vyrazil v čele legií do Galie, aby si podmanil všechny keltské kmeny jednou provždy. Jenže náčelník Vercingetorix sjednotil všechny Kelty a vedl proti Římanům válku, která trvala sedm let. Když se Římanům konečně podařilo Vercingetorixe zajmout, osud Keltů z celého kontinentu byl zpečetěn. Pro Kelty to byla velká rána, ale zdaleka ještě ne konec jejich věku krve a železa.

28. 10. 22.00 – Lesy na prodej

Těžaři dřeva vyzbrojení monstrózní mechanikou, díky níž připomínají Transformers, vidí les pouze jako vysoce lukrativní plantáž na dřevo. Podle nich není v lesích místo pro žádné živé tvory. A proti nim stojí ochranáři, lesníci či dřevorubci, kteří chápou les jako živoucí kontinuum a usilují o jeho záchranu a zachování pro budoucí generace. Díky tomuto celovečernímu filmu nahlédneme do každodenní rutiny pestré škály lidí spjatých s lesem v dobrém i ve zlém. Vyslechněte si jejich argumenty a sledujte je v jejich vlastním přirozeném prostředí. Poznejte širší aspekty lesního hospodaření a osobní filozofii těch, kdo se na něm tak či onak podílejí. Ať už prosazují myšlenku „továrny na dřevo“, nebo zastávají ideu šetrné kultivace.

29. 10. 20.00 – Bitva o Normandii: 85 dní v pekle


Poutavý snímek vznikl u příležitosti výročí Dne D a vylodění v Normandii. Pozoruhodně zachycuje, jak se 6. června 1944 odehrálo největší vojenské vylodění historie. Od té doby různí odborníci mnohokrát rozebrali a analyzovali všechny pečlivě promyšlené plány i přípravné operace a došli k závěru, že Den D zřejmě rozhodl o vítězství Spojenců v druhé světové válce a porážce Hitlerovy nacistické říše. Ale i když dějiny vyvolávají dojem, že vyloděním válka skončila, ve skutečnosti byl Den D jenom prvním z 84 dlouhých dní zuřivé bitvy o Normandii. Výjimečný film vznikl díky více než 20 letům historického výzkumu a obsahuje rozhovory s experty na druhou světovou válku. Ti podrobně popisují důležitá vojenská strategická rozhodnutí, díky kterým mohla bitva o Normandii začít. A vysvětlují, jak Normandie, Francie a nakonec celá Evropa znovu získaly ztracenou svobodu i za cenu ohromných lidských obětí.

29. 10. 21.00 – Hitlerova mládež (Dětská armáda nacistů)

Berlín 1945. Nastávají závěrečné dny třetí říše. Mezi jejími posledními bojovníky jsou mladí, dospívající a náctiletí, kterým ještě nebylo ani 15 let. Vzhledem k útlému věku, tomu, jak jsou nezkušení, a obrovské přesile sovětských vojáků, nemají žádnou naději na vítězství. Jenže jenom před několika málo lety přísahali svými životy Hitlerovi. Přísahu splní a budou bojovat až do úplného konce. Jak se Adolfu Hitlerovi podařilo v období mezi lety 1933 a 1945 dosáhnout naprosto exkluzivního vztahu s touto mladou generací a prostřednictvím své Nacistické strany odsunout rodiče, rodinu, školu i církev na vedlejší kolej? Tento film obsahuje kolorované archivní záběry i očitá svědectví bývalých členů Hitlerovy mládeže a odhaluje, jak nacistický totalitní režim dokázal z dětí udělat vojáky.

31. 10. 20.00 – Tatra kolem světa 2 (5. díl)

Když v únoru startovala expedice Tatra kolem světa 2 (TKS), která navazuje na stejnojmennou výpravu z konce 80. let, nikdo nečekal, že svět ovládne nový typ viru a s ním přijdou celosvětová omezení pohybu a další opatření. Ani přes nepřízeň osudu se tým TKS2 nevzdává a ukazuje lidem, že jde o skutečnou expedici, která hledá další cesty a neuteče před prvním problémem. Pro expedici se zvolila tatrovka a je třeba se o ni náležitě starat. Už od poloviny března má její motor podivný zvuk, přijdou naši kluci na jeho příčinu? „Pojeď v tom s námi!“

31. 10. 22.00 – Záchod: Globální tabu

Zatímco v chudých zemích vůbec nejsou k dispozici toalety, bohaté země plýtvají vodou s každým dalším spláchnutím. Lidstvo každoročně vyprodukuje více než 720 milionů kg výkalů a 570 milionů litrů moči. Z toho vyplývá, že zpracování našeho odpadu a s tím spojené hospodaření s vodou představuje velký problém pro životní prostředí. Nadace Billa a Melindy Gatesových už několik let vyzývá k vytvoření záchodu budoucnosti a zajištění takových sociálních zařízení, která by byla udržitelná a vhodná i pro 2,3 miliardy lidí bez dostatku vody. Jaké budou toalety budoucnosti? Tento humorný, ale vědecky přesný dokumentární film zvedá prkénko věčného tabu a odhaluje, co nás v budoucnu čeká na záchodech po celém světě.

31. 10. 23.00 – Poklady Británie: Vikingové (Nájezdníci)

Doktorka Alice Robertsová představuje nejdůležitější archeologické objevy, ke kterým došlo během několika posledních let výzkumů britských dějin. Navštěvuje „místa činu“ a sleduje, jak jí dějiny ožívají přímo před očima. Tentokrát se přidává k archeologům, kterým se podařilo odhalit tábor, z něhož Vikingové podnikli invazi do Británie. Představuje důkazy o tom, že lidé skutečně žili uvnitř pravěkých kruhových rituálních monumentů zvaných Henge. A dokonce vykope nejstarší britský zlatý poklad z doby železné.

1. 11. 20.00 – Se smrtí v očích (1. díl)

Po oblíbeném a šokujícím seriálu Špinavé práce přichází nový pořad, který je podobně laděný, ale má mnohem nebezpečnější atmosféru. Jmenuje se Se smrtí v očích a jeho hlavním hrdinou je ostřílený drsňák Tim Kennedy. Odstřelovač speciálních jednotek vycvičený Rangery a Zelenými barety sloužil v Iráku, Afghánistánu i na dalších rizikových místech světa. Kromě toho se dokázal probojovat mezi top 5 profesionálních bojovníků v MMA. Je jasné, že Tim má velkou kuráž a úctu k poctivé, tvrdé práci. A teď si vyhrne rukávy nebo spíš obleče ochranný oblek, znovu nasadí život a bude riskovat končetiny, aby diváky seznámil s neznámými hrdiny nebezpečných profesí. Odstřelování lavin v závratných nadmořských výškách nebo záchrana kovboje před tunovým rozzuřeným býkem, jak si s tím Tim poradí?

1. 11. 23.00 – Úžasná zemská přitažlivost (1. část)

Cenami ověnčený tým tvůrců, kteří natočili úspěšný film Tajný život chaosu, přichází s jedinečným televizním pořadem o fyzikálních zákonech přitažlivosti. Připravte se na nečekaný pohled do minulosti, přelomové vědecké poznatky a vzrušující nové experimenty. Společně s moderátorem, geniálním profesorem Jimem Al-Khalilim, navštívíme laboratoř LIGO ve Spojených státech amerických, kde došlo k objevu gravitačních vln, a dozvíme se o nejnovějších teoriích o vesmíru na základě studia nejmocnějších zdrojů přitažlivosti – černých děr. Jinde dokonce Jim využije Einsteinovy teorie relativity, aby zjistil, jak zemská přitažlivost ovlivňuje věk a rychlost pohybu člověka.  

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !