8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moravské divadlo nabízí pro další sezónu především rozmanitost

17. 06. 2008 | Úspěšní lidé
Zábavu, klasiku, náročné tituly, pohlazení po duši a především rozmanitost – to vše chce v následující divadelní sezoně 2008/2009 svým divákům nabídnout Moravské divadlo Olomouc.

Dramaturgický plán tvoří šest činoherních titulů, jedna pohádka, tři opery, opereta, muzikálový večer a dvě baletní inscenace. Repertoár čtrnácti nových titulů pak doplní také reprízy divácky úspěšných představení z minulých sezon.  


Činohra

Soubor činohry zahájí sezonu tradičně pohádkovým titulem, kterým tentokrát bude pohádka z pera Romana Groszmanna a Jana Šotkovského Jak se hovnivál chtěl stát motýlem.
Moravské divadlo OlomoucMoravské divadlo Olomouc














Činoherní repertoár pak nabídne rozmanité žánry, které podle tvůrců mají oslovit co nejširší spektrum diváků: šéf souboru činohry Roman Groszmann nastuduje Shakespearovu tragédii Othello v hlavní roli s hercem Jiřím Nebenführem, brněnský režisér Zetel diváky zavede do fantaskního světa spisovatele Terryho Pratchetta v adaptaci jeho knihy Maškaráda a režisérské duo Lukáš Rieger a Luboš Sůva uvede na scénu Moravského divadla komedii italského renesančního dramatika Niccola Machiavelliho Mandragora, která vypráví o touze po milostném dobrodružství, penězích, ale i o pokrytectví, hlouposti a pověrčivosti. Dostojevského Idiota nastuduje hostující Ĺuboslav Majera a taneční lokál se svým barem, stoly, židlemi a parketem se stane hlavním hrdinou inscenace Tančírna, v níž pod vedením režiséra Romana Groszmanna herci Moravského divadla odtančí výjimečné události českých dějin 20. století.
Moravské divadlo OlomoucDiváci si mohou již podruhé sami zvolit také tzv. „titul na přání“ a po roce tak znovu ovlivnit dramaturgický plán. V nabídce jsou letos tři komedie: bláznivý příběh ze současného Londýna s detektivní zápletkou, plnou záměn, komplikací a nečekaných point s názvem A je to v pytli! napsali Ray a Michael Cooneyovi, situační komedie Úžasná svatba britského dramatika Robina Hawdona zase pojednává o tom, co se  stane s nastávajícím ženichem po náročné rozlučkovém večírku se svobodou. Posledním titulem je situační crazzy komedie s lehkým erotickým nádechem, která odvážně bourá společenská tabu. Napsal ji britský dramatik Joe Orton a jmenuje se Klíčovou dírkou. Režie vybraného titulu se ujme někdejší umělecký šéf pražské-ho Divadla ABC Milan Schejbal.


Opera, opereta a muzikál

Moravské divadlo OlomoucPo třináctileté přestávce zazní na jevišti Moravského divadla opět Smetanova opera o sta-tečném rytíři Dalibor. Režie se ujímá Michael Tarant, jehož inscenace znamenají vždy zcela výjimečný a divácky nadšeně přijímaný tvůrčí počin. Každý rok se pak divadlo v dramaturgickém plánu pokouší nabízet také dílo méně známé, které v Olomouci dosud nezaznělo, nebo nebývá na operních jevištích častým hostem. Tím bude letos opera Straka zlodějka italského skladatele Gioacchina Rossiniho. Příběh opírající se o skutečnou událost, kdy dívka byla neprávem odsouzena k smrti, inspiroval skladatele k nesmrtelným melodiím. Režie olomoucké premiéry, která bude uvedena v italském originále s českými titulky, se ujme Martin Otava, hudebního nastudování dirigent opery a operety Moravského divadla Miloslav Oswald. Jedním z vrcholů sezony bude jistě premiéra slavné opery Giuseppe Verdiho La Traviata, která nabídne skvělé zážitky divákům a sólistům umožní zazpívat si nádherné role.

Klasickou vídeňskou operetu v repertoáru Moravského divadla zastoupí Boccaccio Franze von Suppého. Jedná se o výjimečné operetní dílo, kde se tvůrci libreta F. Zell a R. Gené inspirovali rozpustilým středověkým povídkovým dílem Giovanniho Boccaccia Dekameron. Humorný pohled na svět lidských slabostí umocněný vtipnou a líbeznou Suppého hudbou je dodnes zárukou potěšujícího divadelního zážitku.

Moravské divadlo OlomoucSvět nejslavnějších muzikálových melodií před diváky tentokrát společně vykouzlí šéf činohry Moravského divadla Roman Groszmann, dirigent Tomáš Hanák a choreografka Hana Char-vátová, kteří se sólisty opery a operety, orchestrem a baletem Moravského divadla Olomouc představí večer slavných muzikálových melodií příznačně nazvaný Muzikálový večer. Hlavním protagonistou programu bude člen divadelního orchestru Richard Mlynář, který se představí nejen jako vynikající klavírista v Gershwinově Rhapsody in Blue a zkušený aranžér toho nejhezčího ze světových muzikálů, ale pro účely koncertu také napsal původní skladbu, která vhodně doplní jednotlivé melodie.


Více o představeních, ale i možnostech výhodných cen předplatného se dozvíte na oficiálních webových stránkách Moravského divadla Olomouc.



ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu široký repertoár, Olomouci můžeme takové divadlo jen závidět.
Obrázek uživatelky
profil
ještě uvádí super muzikál The BeatleS-QEEN........bomba!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles