Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ridina Ahmedová- rozhovor nejen o zpěvu a terapii hlasem

6. 06. 2012 | Úspěšní lidé
Ridina Ahmedová je zakladatelkou projektu Hlasohled, který již sedmým rokem zve na pravidelné workshopy práce s hlasem. Zajímají ji možnosti hlasu jako sólového, nedoprovázeného nástroje a v tomto oboru patří mezi nejrespektovanější osobnosti. Prostřednictvím svých dílen se pokouší zprostředkovávat účastníkům zkušenost,  proč je smysluplné, očistné a silné zpívat, aniž bychom výsledný tvar museli nutně podrobovat estetickému hodnocení.

Jak se zrodila myšlenka založit projekt Hlasohled?
Hlasohled vznikl, protože jsem měla před zhruba 8-10 lety dojem, že zatímco v Čechách probíhá pestrá škála workshopů a kurzů zaměřených na výtvarnou tvorbu, pohyb, tanec i instrumentální hudbu, chybí zcela workshopy, které přinášely možnost hlouběji se zabývat prací s hlasem. V té době jsem sama začínala hlasové workshopy vést a měla jsem velikou potřebu interakce s dalšími podobně zaměřenými lidmi, ale nevěděla jsem, kde je hledat. Tak jsem si založila Hlasohled – primárně kvůli sobě.

Ridina AhmedováKomu jsou dílny Hlasohledu určeny?
Drtivá většina dílen je určená pro všechny, kdo mají chuť zpívat, bez ohledu na míru zkušeností. Žijeme v době, kdy je zpívání vnímáno jako jakási „výkonnostní“ disciplína, kdo zpívá, měl by to dělat „dobře“. Jsem přesvědčená, že je to veliké ochuzení, ostatně v asi všech dřívějších dobách a kulturách se pravděpodobně zpívalo víc, než dnes, kdy je to vyhrazeno jen těm kdo to takzvaně umí.
Přesto, nebo právě proto, přibývá lidí, kteří se i přes ostych a zábrany mají potřebu vracet k přirozenému zpívání. Mnoho z účastníků kurzů je z jejich řad.
Neměla bych ale opomenout, že na workshopy chodí také řada profesionálů, ať už zpěváků a hudebníků, nebo taky lidé z dalších profesí spjatých s hlasem - učitelé, psychologové, muzikoterapeuti a další.

Můžete uvést konkrétní případ, komu a jak zpěv pomáhá?
Nejměřitelnější je to pravděpodobně u tzv. Voice therapy, tedy terapie hlasem. Tato muzikoterapeutická technika, používaná klinicky, používá hlas jako skutečně léčivý nástroj. V září přijede do Čech SAnne Storm, dánská muzikoterapeutka zabývající se metodou Voice therapy. Kromě víkendového semináře proběhne také v pátek přednáška pro veřejnost.
Ale především si myslím, že každý zažil sílu zpěvu, který umožňuje prožít si nejrůznější emoce a to i ve sdílení s druhými.


Coco Mbassi„Žijeme v době, kdy je zpívání vnímáno jako jakási „výkonnostní“ disciplína, neboli kdo zpívá, měl by to dělat „dobře“. Jsem přesvědčená, že je to veliké ochuzení, ostatně v asi všech dřívějších dobách a kulturách se pravděpodobně zpívalo více než dnes, kdy je zpěv vyhrazen jen těm, kdo to takzvaně umí. Přesto, nebo právě proto, přibývá lidí, kteří se i přes ostych a zábrany mají potřebu vracet k přirozenému zpívání. Nejen pěvcům-profesionálům, ale i těmto lidem jsou dveře workshopu pod vedením slovutné kamerunské zpěvačky otevřené,“ zve na nadcházející dílnu Hlasohledu zakladatelka a organizátorka celého projektu Ridina Ahmedová.

Kamerunská hvězda Coco Mbassi uvede do tajů afrických zpěvů na blížící se dílně Hlasohledu


Hvězda africké hudební scény, populární pěvkyně z Kamerunu – Coco Mbassi – zasvětí již zanedlouho účastníky dílny Hlasohledu do tajemství tradičních afrických zpěvů. V rámci workshopu, jenž se uskuteční během víkendu 9. a 10. června 2012, se budou moci příznivci netradičních hudebních směrů přesvědčit, že zpívat ve stylu africké polyfonie je možné i v našich zeměpisných šířkách. Více než měsíc poté potěší zpěvačka rytmy slunné Afriky rovněž publikum festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, kam budou její kroky dále směřovat. V sobotu 28. července 2012 se svým vystoupením postará o vyvrcholení festivalu v exotickém duchu.  



Zdroj, foto: Hlasohled

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ridina Ahmedová- rozhovor nejen o zpěvu a terapii hlasem:

Ridina Ahmedová- rozhovor nejen o zpěvu a terapii hlasem
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle