Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proti zneužívání žen a dětí je třeba bojovat, s řešením pomáhají také dotace z EU

16. 07. 2009 | Ze společnosti
Problematika zneužívání dětí, zejména mladých dívek, je i nadále aktuálním společenských problémem. Pomoc projektům, které podobné situace řeší, nabízejí i fondy Evropské unie. Na území hl. města Prahy to byl do roku 2006 program JPD2, v současnosti ho nahradil Operační program Praha – Adaptabilita.
    
Přes 90 procent případů zneužívání žen se odehrává v rodinném prostředí. Následky tohoto traumatu si přitom dívky odnášejí až do dospělosti a je pro ně obtížné je překonat. Statistika je alarmující, alespoň jednou bylo v dětství zneužito 20 - 40 procent žen. Z nich přibližně 15 procent bojuje s nepříjemnými vzpomínkami po celý život. Zneužívané ženy často čekají několik let, než se rozhodnou svěřit do péče odborníků.

Podobně postiženým dívkám pomáhá v Praze sdružení Elektra. Funguje již od roku 1995 a v uplynulých dvou letech realizovalo projekt, který ženám pomohl nejen vyrovnat se s následky nepříjemné zkušenosti, ale také lépe se začlenit do společnosti a na trh práce. Elektra na něj získala přes 2,5 milionu korun z evropského dotačního programu JPD3.

Proti zneužívání žen a dětí je třeba bojovat, s řešením pomáhají také dotace z EUProjektem úspěšně prošlo 12 žen, které se v první fázi zúčastnily klasických terapeutických sezení. Společně s psychoterapeutem se snažily odbourat dlouhodobé následky dětských traumat a vyrovnat se s minulostí. Setkáními s odborníkem však pomoc nekončila. Následovala druhá fáze, zaměřená na pomoc s hledáním práce. Sexuálně zneužívané ženy jsou totiž často poznamenány nejen psychicky a fyzicky, ale problémy mají i v běžných životních situacích. V Elektře jim proto byla nabídnuta možnost absolvovat kurzy cizího jazyka, práce s počítačem nebo přípravy na pracovní pohovor.

„Tyto speciální hodiny navíc oproti běžným terapiím měly velký úspěch. Všechny ženy, které měly zájem, si zaměstnání opravdu našly. Velmi cenná pro ně byla také výměna zkušeností mezi sebou,“ říká Jiřina Dolanská ze sdružení Elektra. Ženy dostaly rady jak se před potencionálním zaměstnavatelem chovat, jak s ním komunikovat nebo jak se vhodně obléknout. Sociální pracovnice jim pak pomohly s vyhledáváním informací na internetu, klientky dostaly k dispozici také počítač.

„Zneužívání malých dětí je problémem, před kterým společnost dlouho zavírala oči. Je proto velmi důležité, aby se o tomto tématu hovořilo a aby byly podporovány projekty, které se ho snaží řešit,“ říká náměstkyně Markéta Reedová z pražského Magistrátu, která má na starosti evropské fondy.

Akutní případy týraných a zneužívaných dětí řeší také pracovníci Linky bezpečí. Aby byli její zaměstnanci schopni správně reagovat na problémy volajících, procházejí v posledních letech pravidelnými vzdělávacími kurzy. Z pražského Operačního programu Praha – Adaptabilita získala Linka bezpečí na zatím svůj poslední vzdělávací program přes 5 milionů korun. Práce konzultantů, kteří vyřizují telefonické hovory, vyžaduje neustálý rozvoj. Vzdělávací kurzy jim proto poskytují možnost zúčastňovat se workshopů, odborných náslechů a konzultací s psychology. Linka bezpečí se v rámci projektu snaží také o spolupráci s asociací linek důvěry Child Helpline International a zahraničními linkami důvěry.

V současné době mají možnost požádat o evropské dotace další podobně zaměřené projekty. Druhá výzva do Operačního programu Praha – Adaptabilita je otevřena až do 15. července 2009. Pro žadatele z řad sociálních institucí je připraveno celkem 150 milionů korun.

Zdroj: Mediacentrum MHMP

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !