8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Státní maturity – výmysl premiantů nebo příležitost?

5. 05. 2010 | Novinky

Jistě každý z nás slyšel o fenoménu s příznačným názvem – Státní maturita! Mnozí si tím prošli v době před třiceti, čtyřiceti lety. V osm hodin se rozhlasem vyhlásila témata slohových prací, studenti popadli tužky a pera a dali se do psaní. Následně byly vyhlášeny příklady a otázky k maturitě praktické a ústní. Stálo to miliony? Unikaly ven nějaké informace? Věděli jste zadání předem? Ne, nevěděli, vše fungovalo a nikdo si nestěžoval.


Pak tento systém odešel stejně rychle, jako nastoupil. A dneska? Máme to tu zase! Státní maturity klepou na dveře! Že je to skvělá příležitost pro usnadnění přijetí na vysoké školy nebo pro sjednocení nároků a výkonů studentů? Nenechte se mýlit. I já měla letos maturovat státně...


piseA díky Bohu jim to zase nevyšlo. Příprava státních maturit stála již několik milionů, ne-li miliard korun a kde nic, tu nic. Neustálé dohady, odklady a tak dále. Ale víte co, vůbec se tomu nedivím. Jak můžou srovnávat studenty z učilišť, kteří si chtějí dodělat maturitu s gymnazisty, kteří dřou šest nebo osm let na trojky, čtverky? Nebo takové zdrávky, obchodní akademie a podobné?


Jak po nás mohou chtít stejné znalosti? Jde to vůbec srovnávat? No podle našich politiků údajně ano. K čemu mi bude možnost volby – jestli budu chtít nižší nebo vyšší úroveň maturity? Když se minulý rok řešilo, jestli budeme letos skutečně maturovat státně nebo ne, posílali do škol testy nanečisto. Zkoušela jsem samozřejmě nižší úroveň, protože jsem skutečně netušila, co od takové maturity mohu očekávat.


Po otevření zadání jsem nevěřila vlastním očím! Otázky, které neměly se znalostmi vůbec nic společného. Jen pro představu – otázka z češtiny – Kdo napsal předlohu pro seriál Rodinná pouta (v té době to ještě VKVčka nebyly...) Nevěděla jsem, jestli mám brečet nebo se smát. O spisovatelích, které jsme probírali ve škole nepadlo v těchto „maturitách“ ani slůvko!


K čemu mi jsou pracně nabyté znalosti, když je stejně na závěr uplatnit nemohu? To mám sedět celý den u televize a internetu a sledovat stupidní telenovely a seriály, které nemají se současným životem vůbec nic společného? Mezi dalšími otázkami bylo pár doplnění tvrdého a měkkého y/i, pár mně/mě a tím jsme s češtinou skončili.


skolaA jak jsem nakonec dopadla? Výsledky přišly po třech měsících a mé skóre bylo údajně průměrné – byla jsem o nějakých 61 % lepší než ostatní testovaní. Ovšem nepoužila jsem ani jedinou znalost, kterou jsem nabyla za dobu své školní docházky. Takže řekněte mi, k čemu jsou tyto státní maturity, které vůbec netestují znalosti, které jste pochytili ve školních lavicích? Proč mají tyto předražené „maturity“ nahrazovat ty současné školní? Ano, vím, že většina z Vás mi bude oponovat tím, že úroveň dnešního školství je příšerná, ovšem velmi záleží na konkrétní škole a profesorech, kteří zde vyučují.


No naštěstí našemu ročníku byly státní maturity odloženy a já maturuji za měsíc klasicky „školně“. Maturovat státně, tak si sbalím svých pět švestek a utíkám kouknout na otevírací hodiny úřadu práce, ať vím, na kolik zítra mám:)


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
To známe, znám pár osob z učňáku, kteří šli jednoduše na náastavbu a teď také maturují. Otázky ví předem, vše mají vypracované a učitelé se jich chtějí zbavit. Stejně si ale stojím za tím, že se to prostě srovnávat nedá. Pěkný denSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nemohu Vás tak pěkně oslovit, jako V mou maličkost, nezám Vaše jméno. Nepsala jsem o všech školách, vzpomínám si, jak dcera drtila na maturitu a její kamarádka, kteá chodila na stejnou školu, ovšem soukromou,se ji smála, oni dostali otázky vpracované a stejně ji na podzim dodělávala, bylajsem tehdy velmi hrdá matka, že moje dcera udělala maturitu za pět i když vživotě je pak všechno docela jinak, bohužel.
Obrázek uživatelky
profil
Podle mě z toho dělají strašnou bublinu, která stojí plno peněz. Ty se mohly uplatnit také ve školství, ale na mnohem užitečnějším místě. Myslím, že by měly být státní maturity už jen kvůli objektivnosti hodnocení.
Obrázek uživatelky
profil
státní maturity schvaluji
Obrázek uživatelky
profil
určitě jsou školy, a o tom nikdo nepochybuje, kde je dost ostrý režim a vycházejí maturanti na vysoké úrovni.
O to víc by tě mělo štvát, že některé školy nemají úroveň, doslova shánějí studenty a pak maturita tu úroveň nemá.
Myslím, že chybí vysvětlení o co jde. A to je hanba, za ty prachy!
Státní maturita se má týkat češtiny, matiky a cizího jazyka. To srovnání by mělo být, nebo ne?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles