Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhotenská cukrovka

20. 02. 2012 | Těhotenství
Těhotenství je pro nás CHŽ nejkrásnějším obdobím, před příchodem miminka na svět. Bohužel často se neobejde bez zdravotních komplikací, jako jsou křeče v nohách, pálení žáhy, ranní nevolnosti nebo těhotenská cukrovka.

Těhotenská cukrovka je  metabolické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi tzv. glykémií. Vlivem hormonální změn v těhotenství dochází k vyšší zátěži na slinivku břišní. Slinivka musí vyrábět více inzulínu, který snižuje hladinu cukru v krvi. Cukr, který nestačí být rozložen, se usazuje v cévních  stěnách a to především v ledvinách, srdci a sítnici oka.To může později způsobit velké zdravotní komplikace.  Těhotenská cukrovka může vzniknout v průběhu těhotenství u žen, které patří do tzv. rizikové skupiny, tzn. že její rodiče už cukrovkou trpí, tak i u zcela zdravých žen. Těhotenská cukrovka většinou trvá po celou dobu těhotenství  a porodem končí. Je však vědecky dokázáno, že 50 % žen, které trpěly těhotenskou cukrovkou, onemocní zhruba do deseti let cukrovkou standardní.

Neléčená cukrovka má rizika nejen pro matku, ale i pro miminko. Zvýšené množství cukru se dostává placentou až do krevního oběhu plodu. Organismus miminka se s tím začne vyrovnávat zvýšenou produkcí inzulinu (má již vyvinutou svou slinivku). Cukr je zdrojem energie a dítě přibývá na váze zvyšováním zásob tuku. Děti se pak rodí s vyšší porodní váhou nad 4000 g, což se nazývá makrosomie. V porodnici raději volí místo přirozeného porodu císařský řez, aby tak nedocházelo k poranění  u dětí a porodních poranění u matky. Dalšími komplikacemi jsou poruchy srdečního rytmu a dechové obtíže u dětí. Bývá také horší průběh novorozenecké žloutenky. A matka nesmí své miminko přenášet.

Většinou postihuje rodičky vyššího věku ( po 30. roku), obézní ženy, kuřačky a nebo ženy, kde je již cukrovka v rodině. Těhotenská cukrovka se zjišťuje orálním glukozovým tolerančním testem (OGTT), ten se provádí mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Na test se chodí na lačno a většinou brzy ráno. Odebírá se krev před tímto testem a hodinu po požití glukózy. U zdravých žen se hladina glukózy v krvi pohybuje do 6 mmol/l. Je li toto číslo vyšší a překračuje 8mmol/l , tak se jedná o vysokou hladinu a jde o těhotenskou cukrovku.

Maminka je léčena dietou a to hlavně vyloučením bílého cukru ze svého jídelníčku. Musí si dávat pozor i na obsah cukru v jogurtech a v pečivu. Může jíst ovoce, ale nejlépe po jednom kuse a to dopoledne. Z ovoce nejsou vhodné přezrálé banány a hroznové víno.  Nevhodné je bílé pečivo, které hladinu cukru rychle zvyšuje. Pro těhotné nejsou vhodné ani dia výrobky a umělá sladidla do kávy nebo čaje. Naopak výborné je celozrnné pečivo a zelenina v neomezeném množství.  Důležité je taky pravidelně se stravovat nejlépe v tříhodinových intervalech. Je nutné si hladinu v krvi stále kontrolovat a to vždy před jídlem a hodinu po jídle. To se sleduje glukometrem. Diabetoložka, ke které vás jistě gynekolog pošle,  vám dá malé pásky do glukometru i samotný přístroj. Na pásku se kápne krev z prstu a na displeji se objeví glykemická hodnota. Tyto hodnoty si maminka píše včetně celého jídelníčku, který pak předloží své diabetoložce.

Na tyto prohlídky se chodí zpravidla jednou do měsíce a test s glukózou se zopakuje ještě okolo  3. měsíce po porodu.

Největší problém pro budoucí maminku je naprosté vysazení řepného cukru a najití přijatelné náhrady. Nejdůležitější je vynechání potravin s glykemickým indexem vyšším než 100 a naopak začlenit do jídelníčku potraviny s GI do 50. Rafinovaný cukr  skokově zvyšuje hladinu cukru v krvi a tím zatěžuje slinivku. Naopak existují potraviny, které zvyšují hladinu cukru pozvolna. Čím je potravina přírodnější a čerstvá, tím je GI nižší. Např glukóza 100, med 85, řepný cukr 70, hrozinka 65, sirup z agáve 46, fíky a sušené broskve  35, fruktóza 20.  Z toho je jasné, že slazení čaje sirupem z agave rozhodně neuškodí. Používala jsem ho místo cukru i na vaření a pečení.  Vhodný je i cukr z ovoce fruktóza, má taky nízký GI. nebo rostlina stévie. Nevhodné jsou také potraviny plné chemie. Kečup, rajský protlak, hořčice, majonéza, dresinky, nealkoholické pivo, sterilované a nakládané zeleniny, paštiky a uzeniny a  instantní produkty.

IB60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale člověk nemůže věřit všemu, co si přečte.Měla jsem u druhého dítěte taky zvýšený cukr,ale píchat do prstu jsem si nechtěla,tak jsem odmítla.Dcera měla 3.71kg a 50 cm - byla 6 dní po termínu.Zatím cukrovku naštěstí nemám,rodila jsem před 9 lety, zatím patřím k těm 50 procentům.Já se dost hýbala - měla jsem téměř tříleté dítko,jezdila jsem do poslední chvíle denně na kole aspoň 10km,cvičila...Pokud by mi to řekli u prvního,tak jsem vyjukaná,vystresovaná a pod.Ale takhle...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles