Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhotenství není nemoc aneb co dělat a nedělat v těhotenství

7. 09. 2012 | Těhotenství

Tento článek bude pojednávat hlavně o tom, co dělat a co rozhodně nedělat v těhotenství, netýká se to cvičení, ale běžných denních věcí.

Rozhodně se nedoporučuje držet nějakou šílenou dietu a hlavně s ní nezačínat právě v období těhotenství, můžete poškodit své zdraví a hlavně zdraví svého ještě nenarozeného miminka. Zdravý životní styl samozřejmě dodržovat můžete, já myslím spíše takové ty drastické diety, hladovku apod. V těhotenství by měl často nastávat pocit hladu.

Také se rozhodně nemá pít žádný alkohol! Velmi důležitá věc, týká se to hlavně velkého množství a zejména tvrdého alkoholu (vodka, whisky, slivovice). Malinké pivo nebo 2 dcl vína si těhotná dopřát může, ale taky jenom jednou denně. To naopak prospívá. Alkohol může vážně poškodit miminko a po narození může mít i často trvalé neléčitelné následky.

zákaz kouření v těhotenstvíNikdy svévolně neužívejte jakékoliv léky, i když jste je užívala běžně před otěhotněním. Vždycky je nejlepší se poradit se svým lékařem, které léky můžete a které naopak nesmíte brát. Rizikové je to hlavně v prvních třech měsících těhotenství.

Měly byste si také dávat velký pozor na nadměrnou konzumaci bylinkových čajů, některé bylinky nejsou pro těhotné ženy vhodné:) Proto je nejlepší si vždycky pročíst přiložený leták a složení a v nejlepším se také poradit s lékařem.

Mělo by se také omezit konzumování kofeinu, které je nejen v kávě, ale třeba i v čaji (zejména černém) a nebo hořké čokoládě. Jíst by se také neměly potraviny "plísňové", tedy s ušlechtilou plísní, hermelín, niva nebo i salámy s plísní okolo. Tyto potraviny mohou být kontaminované... Je třeba si dávat velký pozor.

Nedoporučuje se také pití mnoha bublinkových, sladkých nebo minerálních nápojů. Nejprospěšnější je čistá voda z kohoutku. A také čistá voda odbourává tuky, takže ani tolik nepřiberete, pokud budete pravidelně a často dodržovat pitný režim.

Krajně nevhodné je také kouření, ale to doufám snad každá rozumná maminka ví. Nejlepší a nejrozumnější je přestat kouřit již před otěhotněním. Kouření během těhotenství může způsobit vrozené vady miminka a zejména ty srdeční.Taky rozhodně nezačínejte kouření během kojení, škodlivé látky z cigaret se dostávají do mateřského mléka a dítě je také přijímá:( Může mu to způsobit velmi vážné zdravotní problémy a nemoci.

Nedoporučuje se taky vykonávat různé adrenalinové sporty např. bungee jumping, skoky padákem apod. a taky rozhodně netahejte věci, které mají nad 5 kg.

To jsou jen některé problémy a věci, které je třeba dodržovat a rozhodně nedělat, pokud chcete mít zdravé miminko. Nikdy nehazardujte se zdravím svého ještě nenarozeného a nebo již dokonce narozeného miminka!

Těhotenství ale neznamená jen ležení a odpočívání na vašem gauči či v posteli. Pokud je maminka zdravá a cítí se dobře, může chodit do práce klidně až do konce těhotenství, ale samozřejmě pokud se nejedná o nějakou rizikovou práci, kde se tahají těžké věci apod. Maminka taky může vykonávat běžné domácí práce, někde jsem dokonce slyšela, že vysávaní způsobuje omotání dítěte kolem pupeční šňůry a uškrcení, ale nebojte se, jde jenom o mýtus a pověru.. Prospěšná v těhotenství je také turistika a chůze, takže procházky si můžete dopřávat jak je libo. Z toho plyne, že běžné věci nastávající  maminka může dělat bez obav a bez problémů, protože není nemocná, ale těhotná. Já doporučuji si těhotenství užívat, cestovat, chodit na procházky a dělat věci, na které už potom nezbude čas, protože přibudou velké starosti i radosti o miminko, které bude pro vás středem úplně všeho.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Holky tak teda nevím, ale já třeba v těhotenství si občas dala bílé víno, teda max skleničku a nic se nestalo. Samozřejmě vynechat tvrdý alkohol a kouření. Také jsem pravidelně užívala vitamíny pro těhotné od ElastiQ. Byly to přesně Vitamíns&minerals. Byly za rozumnou cenu oproti konkurenci.
Obrázek uživatelky
profil
podle mě by se alkohol v těhotenství pravidelně konzumovat prostě neměl. Ty 2 deci vína obsahují docela dost alkoholu, nedokážu si představit, čím by mohly být miminku prospěšné.
Obrázek uživatelky
profil
Já tady mluvím ale o normálním těhotenství ne o rizikovémSmajlík
A píšu všechno co jsem si kdy přečetla a i své názory, ale rozhodně to není opsané to se musím bránit, ale samozřejmě se inspiruju i jinde v odborných textech atd.
Obrázek uživatelky
profil

Zajímavé, co si kde všude nepřečteš, či neopíšeš, jak pozoruji u Tvých článků Smajlík

Jinak jedna rada - ne každý si ale to těhotenství může užívat. Nemá nebo neměl tu možnost jako Ty.

Takže , že těhotenství není nemoc, taky není pravda. V obou případech toho vím své, a nejsem jediná...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles