Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Putování s párou - Údolím Svitavy na sever

9. 04. 2020 | Televizní tipy
Trať mezi Brnem a Českou Třebovou patří k našim nejvytíženějším. Málokdo však tuší, kolik zajímavostí a krásy se skrývá coby kamenem dohodil od železničního náspu. Režie pořadu Putování s párou - Údolím Svitavy na sever P. Lokaj (Premiéra)

Kdo pravidelně jezdí vlakem mezi Brnem a Prahou, jistě z okénka velmi dobře zná sevřené svitavské údolí plné tunelů a skal. Je to jedna z opravdu starých tratí, na které se vlaky proháněly už před polovinou 19. století. Pepa Polášek vyráží z Brna soupravou, která je tažena úctyhodným strojem z roku 1911 – lokomotivou, které naši předkové dali přezdívku Hrbáč – podle charakteristického tvaru kotle.

Putování s párouDíky železnici a změně zákonů v polovině 19. století se v údolí Svitavy začaly kromě tradičního hutního průmyslu rozvíjet i textilky, často patřící významným židovským rodinám. Zároveň jsou turistické trasy mezi Adamovem a Blanskem skvělou vstupní bránou do blízkého Moravského krasu. Nedaleko Brněnce zapůsobí na poutníka pochmurným dojmem chátrající ruiny tzv. Schindlerovy továrny. Pepa ale chvátá na daleko příjemnější místo: k rybníkům nedaleko Opatova, kde má schůzku s Marianem Polákem, režisérem slavného přírodovědného filmu Planeta Česko.

Pepa v pořadu Putování s párou - Údolím Svitavy na sever zjišťuje, jak nesnadné je natáčení vodního ptactva v bažinách. Také další zastávky na cestě budou plné překvapivých souvislostí a zajímavostí, které se schovávají nejen v přírodních zákoutích, ale i na zdech a za zdmi historických budov.

Putování s párou - Údolím Svitavy na sever můžete sledovat 9. 4. 2020 od 20,55 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkné koukání Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles