Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ukliďte si v sobě

31. 03. 2021 | Knižní tipy
Názerv: Ukliďte si v sobě
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2020
Rozměry: 140 x 210 mm
Vazba: tvrdá vazba
Počet stran: 192
Cena: 259 Kč

V dnešní době není jednoduché dosáhnout psychické vyrovnanosti a pozitivního přístupu k životu.

Různé vjemy k nám přicházejí v takovém nadbytku, že nejsou skutečně roztříděny, natož vstřebávány. Výsledkem je náš vnitřní zmatek. Přemýšlíme chaoticky a negativní myšlenky nás automaticky programují na nespokojenost a neúspěch.

Ukliďte si v soběDonekonečna přemýšlíte nad tím, jak jsme zklamaní, osamělí, neúspěšní, v hlavě si přehráváme svoje chybná rozhodnutí, omíláme zmařené příležitostí, křivdy, provinění, žijeme ve stálých obavách a máme strach z budoucnosti. Ztrácíme sebedůvěru a nevíme, jak dál? S touto knihou se naučíte ovládnout své myšlenky, které jsou klíčem k vašim pocitům a najdete cestu ke spokojenému a šťastnému životu. O zázračných schopnostech naší mysli a našich myšlenek bylo již hodně napsáno, ale nesmíme zapomenout na nejdůležitější věc.

Vydejte se s s touto knihou na cestu sebepoznání a sebezdokonalení, budete překvapeni, co vše dokážete změnit! Teď už záleží jen na vás. 



Ukázka z knihy Ukliďte si v sobě


Léčivý humor a smích


Smích je nejjistější prostředek, jak se sblížit s ostatními lidmi.
Leo Buscaglia


Smích, fenomén lidského společenství, má v lidském životě nezastupitelné místo. V bibli se praví, že veselé srdce je výborným lékařem. Smích a humor jsou skvělým prostředkem, jak můžeme zůstat psychicky odolní a zdraví. Je to lék k nezaplacení, neboť se snadno užívá, je zábavný a zcela zdarma. Současné vědecké výzkumy přínos smíchu pro naše zdraví potvrzují. Jedná se o významný regulátor stresu, nemoc současné společnosti, úzce spjaté s životním stylem člověka. Je to úžasný nástroj pro překonání všemožných problémů (včetně doby koronavirové) a pomáhá nám udržovat si životní nadhled. Nic neuvede tělo a mysl zpět do rovnováhy rychleji a spolehlivěji než se od srdce zasmát. Smích spouští uvolňování hormonů „štěstí“ endorfinů, které podporují celkový stav pohody a dobré nálady. Život je se smíchem a humorem pestřejší a zábavnější.
Působení smíchu a humoru na lidskou mysl po celá staletí inspirovalo filozofy, lékaře a další učence. Řecký filosof Aristoteles považoval humor za lidské pojítko k bohům, kteří se také dobrému vtipu rádi zasmějí. Německý básník Christian Morgenstern prohlásil, že smích je branou a úsměv dveřmi, kterými může do člověka vklouznout mnoho dobrého. Americký spisovatel Mark Twain pravil: Lidstvo má jedinou opravdu účinnou zbraň – smích. Polsko-americký psycholog Robert Zajonc napsal: Usmíváme se ne proto, že se cítíme šťastní, ale abychom si pomohli cítit se šťastně. A tak bych mohla dále pokračovat.

Náš smích je dárkem pro všechny, které máme rádi a darovat ho může každý, protože nic nestojí. Úsměv je opravdu ten nejkrásnější dárek na světě, je nejúčinnějším lékem pro smutné tváře a pomáhá odlehčit každou situaci. Z toho plyne jediné, bez humoru není lásky, radosti ze života a ani zdraví. Humor přispívá k odstranění negativních emocí, pocitů ublížení a křivd, ale nesmíme jím ubližovat druhým. Humor na úkor druhého není humor, neboť se nemohou smát všichni. A dotčený zpravidla pomýšlí na protiútok - a válka je na světě.

Nemáte důvod se smát? Je zcela pochopitelné, že člověk, který je nešťastný, frustrovaný, nemocný a trpí bolestmi, bude obtížně hledat důvody, proč se smát. Jenže právě takový člověk smích potřebuje nejvíc a měl by si ho dopřát, i když vlastně nemá proč. Bez ohledu na váš zdravotní stav a další okolnosti překonávejte vnitřní nechuť k úsměvu a naučte se usmívat, i když k tomu nebudete mít žádný důvod. Smích léčí. Současné výzkumy potvrzují, že smích má protibolestivý účinek, při smíchu se automaticky snižuje svalové napětí, což nám pomáhá při zvládání bolesti. Smích podporuje imunitní systém organismu, zvyšuje množství lymfocytů v naší krvi. Při smíchu dochází v mozku k vyplavování hormonů štěstí endorfinů, které pozitivně působí nejen na psychický stav člověka, ale také na jeho fyzický stav a organismus. Jinými slovy, jsme-li po psychické stránce “v pohodě”, podepíše se to i na naší fyzické stránce. Sledujte filmy a čtěte knihy, které vás budou motivovat a z nichž máte radost. Na rozptýlení „blbých“ a záporných myšlenek skvěle působí četba humoristických knih nebo sledování komedií. Spisovatel Norman Cousins v knize Anatomie nemoci popisuje svůj zajímavý a inspirativní osobní příběh. Prostřednictvím alternativních metod léčby, k nimž patřilo i sledování komedií a veseloher, se vyléčil z vážné nemoci. Dokonce popisuje, že díky humoru a smíchu dokázal myslet na zcela jiné věci než na svoji nemoc.

Více smíchu a humoru nám změní celý den, změní nám to i celý náš život. Díky tomu dostanete do svého života více pohody, uvolnění, radosti z každého dne a tolik potřebného nadhledu. Francouzský spisovatel Francois Rabelais prohlásil: Smích je pro člověka nejvyšší dobro. Vždyť ze všech dní je nejhorší ten, kdy jsme se ani jednou nezasmáli.


Moje tipy pro vás:


* Jestliže jste v uplynulých dnech byli příliš smutní a vážní, potřebujete se uvolnit a zasmát. Ale proč čekat na příležitost, když se můžete zasmát již nyní? Zasmějte se právě teď! Sám život je někdy tak absurdní, směšný, ale zároveň i úžasný a veselý! Dáte-li smíchu šanci, je to jedna z nekrásnějších věcí na světě. Smích je radost a zábava. Jsme ale nesmírní lakomci, když šetříme smíchem, který nás nic nestojí. Šetříme i láskou, radostí, vděčností, ale i vlídnými slovy, polibky, doteky, objetími a je na každém z nás, aby pochopil, že s TÍMTO není třeba šetřit. Zkuste se více usmívat na lidi, kteří jsou součástí vašeho života.

* Umět se zasmát sám sobě. Jistě, jsou v životě události smutné, které nám rozhodně nedávají příležitost se zasmát. Ale většina událostí běžného dne je spíše „šedého“ charakteru, kdy máte možnost se zasmát. S tím souvisí i další rada, neberte se moc vážně a umějte se sami sobě zasmát. Je to lepší, než si naštvaně říkat, že jste hloupí, nešťastní, neschopní, nemotorní, bez talentu a podobně, neboť tím jen nesnadno opustíme začarovaný kruh negativity.

* S úsměvem jde všechno lépe. Pokuste se dobrou mysl neustále udržovat a smysl pro humor neztrácejte ani v mezních a složitých situacích. Ne nadarmo se říká, že s úsměvem jde všechno lépe. Více se smějte – zasmušilost, podrážděnost, negativní ladění ještě nikdy nikomu nepomohly, zato úsměv, humor, uvolnění a nadhled ano. Pomáhají nám, abychom viděli ožehavé problémy v jiném světle a nalezli pro ně řešení.

* Humor je lék. Využívejte každé příležitosti, kdy můžete vyslechnout veselou historku či anekdotu nebo si na něco veselého zavzpomínat či se na něco veselého těšit. Je vám smutno? Pusťte si nějakou komedii nebo si přečtěte část zábavné a humorné knihy. Máte-li malé děti, učte se od nich, spontánně se a baví po celý den.

* Společný smích. Nejlepším způsobem, jak vnést do svého života více smíchu a humoru, je trávit více času s blízkými lidmi. Humor posiluje vztahy, upevňuje emocionální spojení a spouští pozitivní pocity. Je to skvělá bariéra, která chrání proti neshodám, hádkám a zklamání. Smát se s ostatními je mnohem silnější než se smát sami.

* Kdykoli se na sebe podíváte do zrcadla, usmějte se na sebe! Vyzkoušet můžete jednoduché cvičení - podívejte se na sebe do zrcadla, usmějte se na sebe a řekněte mám tě ráda, jsem hezká holka/kluk, nebo sympatická žena/muž a radujte se společně s tváří v zrcadle. Vaším „zrcadlem“ se mohou stát i druzí lidé. Jděte po ulici a tvařte se vstřícně, přátelsky. Zřejmě budete potkávat lidi, kteří se také budou tvářit přátelsky a vstřícně, někteří vám možná úsměv opětují. A můžete vyzkoušet i opačný pól, jděte po ulici a dívejte se kolem sebe naštvaně, nepřátelsky a zřejmě budete potkávat lidi, kteří po vás budou vrhat naštvané a nepřístupné obličeje. Trefně se o významu úsměvu zmiňuje anglický spisovatel William Makepeace Thackeray: Svět je zrcadlo. Mračte se do něho a bude se také na vás mračit, zasmějte se a bude vám veselým a laskavým společníkem.



Tuto knihu Ukliďte si v sobě zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fortuna Libri a na stránkách autorky Jarmily Mandžukové.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ukliďte si v sobě:

Ukliďte si v sobě
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !