Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Užitečné tipy jak uschovat sezónní oblečení

2. 03. 2022 | Trendy
Výběru zimního oblečení věnujeme zvláštní pozoronost zejména kvůli funkčním materiálům, které nás v zimě správně chrání. Většinou za ně platíme nemalé peníze. Takové kousky proto vyžadují zvláštní údržbu, praní i skladování. Jak uložit zimní oblečení, aby příští sezónu bylo jako nové? Nechte se inspirovat a věnujte mu potřebnou péči.

Čistota na první místě


Ať už se pustíte do úklidu šatní skříně či botníku, nejdůležitější je vše vyprat a vyčistit. Nabízelo by se tuto práci přeskočit a nechat si ji až na opětovné vybalení, ale není to dobrý nápad. Skvrny zaschnou a mohou materiál natolik narušit, že už je pak nevyčistíte a oblečení zůstane poničené. Pokud neodstraníte zápach, přesune i na zbylé oblečení. Navíc tak zabráníte případnému napadení moly.

Při praní se vždy řiďte štítky na oblečení. Ideálně nechte poté volně proschnout na vzduchu a co je třeba, vyžehlete. U některých materiálů je lepší tuto práci přenechat čistírnám. Předejdete tak možnému poškození či porušení funkční membrány. Například vlněné kabáty, umělé kožešiny, ale i látky, ze kterých se šijí společenské šaty jako jsou samet či satén by neodborné čištění nemusely zvládnou.

Boty před uskladněním řádně vyčistěte, namažte a naimpregnujte. Důležitým krokem je vložení tzv. kopyt, bez kterých by si obuv nemusela udržet svůj tvar. Pokud touto pomůckou nedisponujete, použijte noviny. Obuv ochrání stejně dobře. Před vložením kopyt či novin můžete ještě použít sprej proti zápachu a bakteriím.
Náš tip: Poříďte si impregnační sprej, kterým můžete ošetřit nejen obuv, ale také kožené bundy a kabelky či softshellové oblečení.

Uskladnění


Oblečení čisté a připravené k uskladnění, ale kam s ním? Záleží samozřejmě jaký prostor jim můžete věnovat, ale stále s ohledem na materiály jednotlivých kousků. V každém případě si pořiďte několik různých druhů úložných boxů. Nejsnadněji schováte nemačkavé kusy oblečení. Ponožky či pyžama lze dát do vakuových pytlů, které odsátím vzduchu ubydou až o třetinu. Úložné boxy s víkem zaberou o něco více prostoru, ale jejich výhodou je, že je můžete dát klidně i do sklepa či na půdu. Nezapomeňte do každého úložného boxu přidat také sáček s ochranou proti roztočům. Skvěle funguje levandule či heřmánek, díky kterým bude oblečení chráněno i provoněno. Od věci není ani pořídit v drogerii ochranný přípravek pro odvádení vlhkosti.

V žádném případě ale nevakuujte sportovní či péřové bundy. Jejich výplň by se tak snadno poničila. Pro takové kusy oblečení, tzn. bundy a kabáty z umělých vláken, je nejlepší naimpregnovat a zavěsit na ramínka do skříně. Pravým opakem jsou vlněné kabáty či svetry. Ty by se mohly při půlročním pobytu na ramínku vytahat a nenávratně tak ztratit tvar a tak je uchovávejte ve vodorovné poloze. Nejcitlivější druhy materiálů, ze kterých jsou šity třeba plesové šaty, skladujte odděleně, nejlépe ve vacích k tomu určených.

Náš tip: Než se do uskladnění sezónních věcí pustíte, roztřiďte je. Zbytečně budete schovávat jednu rukavici či děravý svetr. Vyřaďte také kousky, které jste neměli jednu, maximálně dvě sezóny vůbec na sobě. Můžete je věnovat do dětského domova, azylového domu anebo komukoliv komu udělají radost a službu. Ubyde vám práce a navíc uděláte místo pro nové trendy kousky v nadcházející sezóně.

Zdroj, foto: factcool.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SUPERSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles